Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

Ευκολότερη η πρόσβαση σε νέες θεραπείες

Δύο υπουργικές αποφάσεις, μία για την άμεση πρόσβαση των ασθενών στη χώρα μας σε νέες και παλαιές αλλά απαραίτητες θεραπείες και μία για τα ιατρικά συνέδρια, ετοιμάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Γιώργος Γιαννόπουλος, στη διάρκεια ημερίδας του Συλλόγου Εργαζομένων του ΕΟΦ, με τίτλο «Σύγχρονες προκλήσεις και προοπτικές του ΕΟΦ», που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες στην Αριστοτέλους.
Η πρώτη υπουργική απόφαση, κατόπιν σχετικής εισήγησης του ΕΟΦ, αφορά τη δημιουργία νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας στον ΕΟΠΥΥ, η οποία θα διευκολύνει την πρόσβαση των ασθενών στις νέες θεραπείες.
Μέσω της πλατφόρμας θα κατατίθενται και στη συνέχεια θα αξιολογούνται και θα απαντώνται αιτήματα για φάρμακα υψηλού κόστους, φάρμακα που δεν κυκλοφορούν στη χώρα μας αλλά μόνο στο εξωτερικό, φάρμακα εκτός ενδείξεων, κατ’ εξαίρεση χορήγησης εκτός λίστας κ.λπ.
Για τα αιτήματα θα γνωμοδοτεί μια νέα ενιαία επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν οι πιστοποιημένοι γιατροί που ήδη έχουν λόγο στις σχετικές γνωμοδοτήσεις. Ο ΕΟΦ από την πλευρά του θα παρέχει την απαραίτητη ενημέρωση-εισήγηση στην επιτροπή, ανάλογα με το αντίστοιχο αίτημα. Και ο ΕΟΠΥΥ θα έχει τον τελικό λόγο, δηλαδή θα αποφασίζει εάν θα αποζημιώνεται το φάρμακο.
Μέχρι σήμερα τη δουλειά αυτή την έκανε ο ΕΟΦ. Τα αιτήματα έφταναν στον οργανισμό, ο οποίος ήταν επιφορτισμένος με το έργο της ενεργοποίησης αρμόδιων επιτροπών και γιατρών και στη συνέχεια της εισήγησης για αποζημίωση του φαρμάκου που αιτούνταν κάθε φορά οι ασθενείς και οι θεράποντες στον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος στη συνέχεια αποζημίωνε το φάρμακο.
Η διαδικασία ήταν εξαιρετικά χρονοβόρα αφού οι ασθενείς περίμεναν μέχρι και δύο μήνες την απάντηση. Πρόσφατα η διοίκηση του ΕΟΦ, δίνοντας προτεραιότητα σε ευπαθείς ομάδες, όπως είναι τα μικρά παιδιά, κατάφερε οι απαντήσεις να δίνονται εντός 20ημέρου.
Συνέδρια
Η δεύτερη υπουργική απόφαση -κι αυτή μετά από εισήγηση του ΕΟΦ- αφορά τα ιατρικά συνέδρια. Και σε αυτή την περίπτωση, ο ΕΟΦ είχε επιφορτιστεί με την έγκριση των επιστημονικών συνεδρίων στη χώρα μας. Μέχρι στιγμής έχει επιτευχθεί τα αιτήματα να κατατίθενται ηλεκτρονικά στον ΕΟΦ και να δημοσιοποιούνται.
Γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο ώστε να εξυγιανθεί το τοπίο που αφορά τη συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση των γιατρών στη χώρα μας, αποσαφήνισε ο Γ. Γιαννόπουλος.
Μέχρι σήμερα, πρόσθεσε, αυτό το τοπίο ήταν αδιαφανές, καθώς στηριζόταν στην απευθείας επαφή των φαρμακευτικών εταιρειών με τον γιατρό ή με την ιατρική εταιρεία.
Στην κατεύθυνση αυτή θα πιστοποιηθούν μόνο οι εταιρείες κορμού, δηλαδή 45 από ένα σύνολο περίπου 1.300 που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, οι οποίες εκπροσωπούν τις ειδικότητες και τις εξειδικεύσεις, ενώ η αρμοδιότητα φεύγει από τον ΕΟΦ και πηγαίνει στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ).
Τα στοιχεία πάντως που ανέφερε η Κατερίνα Αντωνίου είναι εντυπωσιακά: από τις 1.300 ιατρικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας πραγματοποιούνται κάθε χρόνο 250.000 μετακινήσεις γιατρών στο εσωτερικό της χώρας και 12.000 στο εξωτερικό σε ιατρικά συνέδρια.
Προσωπικό
Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων είναι ένας οργανισμός επιφορτισμένος με βαρύ και πολυσύνθετο έργο.
Με άπειρες απαιτητικές αρμοδιότητες όσον αφορά την επιστημοσύνη και την εξειδίκευση, που γίνονται όλο και πιο πιεστικές λόγω της προόδου που σημειώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και με ευθύνες που δεν υπάγονται στο αντικείμενό του ή είναι απλώς κοντά σε αυτό. Ολα τα παραπάνω καλείται να τα φέρει εις πέρας αποστραγγισμένος εδώ και χρόνια από προσωπικό.
Οι υπάλληλοι «φρικάρουν», είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Οργανισμού, Κατερίνα Αντωνίου, αλλά δεν το βάζουν κάτω.
Από 250 υπαλλήλους που προέβλεπε το οργανόγραμμα του ΕΟΦ όταν ανέλαβε η νέα διοίκηση το 2015, μετρούσε 150.
Σήμερα ακροβατεί στους 170. Περιμένει 60 άτομα από τον ΟΑΕΔ, που καθυστερούν, και 29 άτομα με τριετείς συμβάσεις μέχρι το καλοκαίρι, 10 από τα οποία αναμένονται μέχρι τα Χριστούγεννα.
Οι κινήσεις αυτές αποτελούν γέφυρα μέχρι τις προσλήψεις που θα πραγματοποιηθούν μέσω ΑΣΕΠ, εξήγησε η Κ. Αντωνίου.
Παράλληλα, η διοίκηση προχωρά σε οργανωτική αναδιάρθρωση του οργανισμού, δημιουργώντας εννιά κάθετες διευθύνσεις, με νέες τη διεύθυνση ιατροτεχνολογικών προϊόντων και κτηνιατρικής.
Ακόμα, αναμένονται αλλαγές στη σύνθεση αλλά και στον αριθμό του διοικητικού συμβουλίου, στο οποίο δεν συμμετέχουν οι εργαζόμενοι. Μιλώντας για το θέμα η κ. Αντωνίου διερωτήθηκε πώς ξαφνικά από ενδεκαμελές το Δ.Σ. έγινε πενταμελές και χωρίς τη συμμετοχή των εργαζομένων σε έναν οργανισμό του οποίου η διοίκηση δεν μπορεί να είναι διεκπεραιωτής.
Πίσω όμως από αυτή την κουρτίνα των αρμοδιοτήτων υπάρχουν μια σειρά από αντικείμενα που παράτησαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις στα σκαλιά του οργανισμού, δημιουργώντας διαχρονικά στρεβλώσεις στο θεσμικό πλαίσιό του.
Παραδείγματα τέτοιας στρέβλωσης, όπως τα ανέφερε η κ. Αντωνίου, είναι η απόφαση έγκρισης των φαρμάκων εκτός ενδείξεων, τα συνέδρια κ.ά., αλλά και το πλαίσιο λειτουργίας που διέπει τις δύο θυγατρικές του ΕΟΦ - ΙΦΕΤ και ΕΚΑΠΤΥ Α.Ε.
Η τιμολόγηση των φαρμάκων είναι και επίσης μια στρέβλωση, μια διαδικασία που ξεκίνησε από το υπουργείο Εμπορίου, μεταβιβάστηκε στο υπουργείο Υγείας, για να φτάσει στον ΕΟΦ, όπου βρίσκεται σήμερα και θα παραμείνει μέχρι να βρεθεί άλλος φορέας που να διαθέτει τη σχετική τεχνογνωσία.
Ειδικά για το ΕΚΑΠΤΥ, συμβαίνει το παράδοξο ο οργανισμός να είναι ο βασικός μέτοχός του αλλά και ο φορέας που το ελέγχει! Αυτό θα αλλάξει άμεσα, είπε χαρακτηριστικά η κ. Αντωνίου, η οποία αναφέρθηκε και στο σκάνδαλο της ΕΚΑΠΤΥ A.E., την περίοδο 2006-2015, που είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.».
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για νομικά, ποινικά, κανονιστικά, διοικητικά και οικονομικά προβλήματα που διαπιστώθηκαν και εμπλέκουν τις πρώην διοικήσεις του οργανισμού, αλλά και τους υπουργούς Υγείας που τις διόριζαν.
«Είναι άμεσα δηλωμένο από την πρώτη στιγμή και ο νοών νοείτω πως υποστηρίζουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη και των δύο θυγατρικών του ΕΟΦ, ΙΦΕΤ και ΕΚΑΠΤΥ Α.Ε., μέσα σε πλαίσια θεσμικά και αυτό δεν το διαπραγματευόμαστε με τίποτα. Ο,τι, δε, υπάρχει, υπήρχε και άπτεται της Δικαιοσύνης έχει ήδη πάρει τον δρόμο του. Εμείς όμως σκύβουμε το κεφάλι και προχωράμε τη δουλειά μας. Η δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της και εμείς κάνουμε τη δουλειά μας», είπε η πρόεδρος του ΕΟΦ, προσθέτοντας ότι θα επανέλθει στο θέμα της ΕΚΑΠΤΥ Α.Ε. σύντομα.

Συντάκτης: Ντάνι Βέργου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: