Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Βούλευμα Εφετών: Στις «ισοπαλίες» οι κρίσεις δυσκολεύουν πιο πολύ

«Η καθαρή συνείδηση είναι σαν το καθαρό χρυσάφι: όσο πιο καθαρή, τόσο πιο υψηλή η τιμή πώλησης» (Αρόν Βιγκούσιν)
Το πρόσφατο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που παραπέμπει 28 άτομα σε δίκη, θα μπορούσε να γίνει αντιληπτό ως και «επίδειξη ταυτότητας» του σύγχρονου εγχώριου επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Έστω και της μίας όψης, έστω και σε μη ηλεκτρονική μορφή (προς ώρας)... Η Lady Hope θεωρεί πως είναι σημάδι των καιρών η όλη φάση. Όχι ακριβώς ως αντιπροσωπευτικό της ολότητας, αλλά ως έκφραση των μέσων που χρησιμοποιούνται για να επηρεαστεί το υπόλοιπο κομμάτι...
Πώς λέγανε παλιά για «μέσα πάλης»; Έτσι ένα πράγμα... Γενικώς θέλει προσοχή, ακόμα και αν τα πράγματα μοιάζουν αυτονόητα, το πώς θα χειριστεί κάποιος μία τέτοια κατάσταση. Δεν είναι να πανηγυρίζουν κάποιοι για ένα κακούργημα (συγκριτικά με μία υποθετική «πενταπλότητα»), δεν είναι να περιμένουν κάποιοι άλλοι «εξόντωση του εχθρού» με (μάλλον) ισχνά (για το μέγεθος της υπόθεσης) αποδεικτικά στοιχεία.
Ζητήματα λογικής, ηθικής, μη έξωθεν καλής μαρτυρίας, νομικής επάρκειας, δικαστικής ετυμηγορίας, υπερασπιστικών γραμμών, (εξω)ποδοσφαιρικής σύγκρουσης, ψυχολογικού «μετρήματος», αυτοσυγκράτησης, επικοινωνιακής πολιτικής, σοβαρής ενδοσκόπησης και ουσιαστικής σκέψης. «Εγκληματικές οργανώσεις» ή συμμορίες, το σίγουρο είναι πως κάποτε, κάπου, κάτι το ύποπτο έλαβε χώρα.
Υπόθεση, κατά βάθος, ματαιοδοξίας και προεκτάσεων που μεταφέρουν τις γραμμές του γηπέδου και σε άλλους στίβους; Τα παιχνίδια των εντυπώσεων και οι ουσίες, τα ξέφωτα και οι χαραμάδες, τα εδώλια και οι κάμερες, τα πρωτοσέλιδα και οι μύχιες σκέψεις. Υπάρχουν μεγάλες υποθέσεις που ενδέχεται να υποκρύπτουν μικροσύνη, αλλά και άλλες που γίνονται αφορμή για ριζικές αλλαγές. Η απονομή δικαιοσύνης έχει και άκρως ελληνικά χαρακτηριστικά κάποιες φορές, αλλά και ρεαλιστικές ατραπούς. Η Δικαιοσύνη ευδοκιμεί εκεί που παύει γενικώς ένα φαινόμενο, πέρα από φυσικά πρόσωπα.
Έτσι και αλλιώς αυτό που «καίει», αυτό που ψάχνουμε όλοι κατουσίαν, μην αλληλοκοροϊδευόμαστε..., είναι το ποιοι θα είναι οι ηττημένοι και ποιοι οι νικητές. Βέβαια, στις «ισοπαλίες» οι κρίσεις δυσκολεύουν πιο πολύ... Και πώς νοηματοδοτείται η έννοια της ισοπαλίας; Εκεί που ο καθένας προτάσσει τη δική του ερμηνεία. Όταν επιστρατεύονται οι ερμηνείες, κρατιούνται φακοί και φοριούνται γυαλιά ηλίου.
Πλάκα που θα είχε οι δικαστές στα διαλείμματα μιας ενδεχόμενης ακροαματικής διαδικασίας να ρώταγαν και τίποτα για το ποιος θα πάρει -εκείνη την αγωνιστική περίοδο- το πρωτάθλημα... Θα αποφορτιζόταν άραγε το κλίμα ή θα ξέσπαγε νέος γύρος δημόσιων αντιπαραθέσεων; Θα ψάχναμε τι ομάδα είναι ο δικαστής; Η Lady Hope θέλει να κρατήσει στη μνήμη της τις αντιδράσεις (και) του δεύτερου κύκλου που εγκαινιάστηκε αυτήν την εβδομάδα. Για να μπορεί να εκτιμήσει τις κινήσεις στον τρίτο κύκλο με περισσότερη προσεγγιστική ακρίβεια.

Συντάκτης: Κώστας Μαρούντας
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: