Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Σε δίκη για τα στημένα με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών

Σε δίκη παραπέμπονται σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών 28 πρόσωπα για την γνωστή υπόθεση των «στημένων παιχνιδιών» στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φέρεται και ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλης Μαρινάκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εδώλιο παραπέμπονται 28 από τους 35 αρχικά κατηγορούμενους (ένα μέλος του δικαστικού συμβουλίου μειοψήφησε έχοντας την άποψη ότι πρέπει να απαλλαχθούν όλοι οι κατηγορούμενοι), για το αδίκημα της αλλοίωσης αποτελεσμάτων ποδοσφαιρικών αγώνων (κακούργημα) ενώ οι 8 από αυτούς αντιμετωπίζουν και το πλημμέλημα της σύστασης συμμορίας. Κατά τις ίδιες πληροφορίες οι δικαστές απέρριψαν τις βαριές κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη και εκβίαση.
Το βούλευμα (του οποίου η έκδοση καθυστέρησε 14 μήνες και η δημοσίευσή του αναμένεται σήμερα), ανάμεσα στα πρόσωπα που αποφαίνεται ότι πρέπει να καθίσουν στο εδώλιο -εκτός από τον Βαγγέλη Μαρινάκη- περιλαμβάνει μεγαλοπαράγοντες του ποδοσφαίρου, διαιτητές και ποδοσφαιριστές καθώς και τον πρώην πρόεδρο της ΕΠΟ Γιώργο Σαρρή και τον πρώην νομικό της σύμβουλο Θόδωρο Κουρίδη.
Όλοι οι κατηγορούμενοι απαλλάσσονται από τα αδικήματα της απάτης και της εκβίασης ενώ και ο Βαγγέλης Μαρινάκης απαλλάσσεται από την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε έκρηξη (εμπρησμός φούρνου Κωνσταντινέα), αδίκημα για το οποίο είχε προτείνει την απαλλαγή του και ο αρμόδιος εισαγγελέας.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, με το ίδιο βούλευμα απαλλάσσονται από κάθε κατηγορία 7 άτομα, ανάμεσά τους και ο πρώην πρόεδρος της Πειθαρχικής Επιτροπής της Football League, Ελευθέριος Ζάμπρας, για τον οποίο η ποινική δίωξη σε βάρος του έπαυσε λόγω θανάτου.
Για το ζήτημα ενημερώθηκε και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Βασιλειάδης τοποθετήθηκε για το ζήτημα και δήλωσε:
"Έμαθα κι εγώ τις πληροφορίες μέσω δημοσιευμάτων για το ζήτημα της παραπομπής 28 παραγόντων ποδοσφαίρου για σύσταση συμμορίας και αλλοίωση αποτελεσμάτων. Περιμένω κι εγώ να δω το βούλευμα κι αντίστοιχα να πράξουμε τα δέοντα. Εφόσον τα αναγραφόμενα στο δημοσίευμα ισχύουν, τότε μέσα στις επόμενες 15 ημέρες θα πρέπει οι κατηγορούμενοι - αυτοί που έχουν παραπεμφθεί με βούλευμα στο ακροατήριο - να σταματήσουν την ενασχόληση με τον αθλητισμό κι εφόσον μιλάμε για ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρίες να μεταβιβάσουν και το μετοχικό τους μερίδιο.
Κι εφόσον αυτό δεν γίνει μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, μπορεί να γίνει με διεξοδική πράξη του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού. Δική μας, δηλαδή, κρατική παρέμβαση. Με βάση τον αθλητικό νόμο 2725, όπως ισχύει και στο καταστατικό. Περιμένουμε να δούμε, δεν μιλάμε ακόμη με σιγουριά και βεβαιότητα, αλλά εφόσον αυτό ισχύει, τότε τα επόμενα βήματα είναι αυτά που σας περιέγραψα», τόνισε ο υφυπουργός Αθλητισμού."

Δεν υπάρχουν σχόλια: