Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου

Ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση νεοπλασιών και άλλων βαρέων νοσημάτων, όπως καρδιολογικών και νευροεκφυλιστικών, τα οποία πολλαπλασιάζονται ραγδαία λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής, φέρνει η πρωτοβουλία του Τομέα Ερευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Παιδείας, με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Κώστα Φωτάκη, να δημιουργήσει στην Ελλάδα δίκτυο στοχευμένης έρευνας και κλινικών εφαρμογών στον τομέα της Εξατομικευμένης Ιατρικής ή Ιατρικής Ακριβείας.
Συγκροτούνται άμεσα τέσσερις μονάδες, που θα ανακουφίσουν τους ασθενείς, δύο στην Αθήνα και από μία σε Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο.
Η προαναφερόμενη δραστηριότητα, η οποία φιλοδοξεί να αλλάξει σε σύντομο χρονικό διάστημα τα ποιοτικά δεδομένα στη θεραπεία, θα πραγματωθεί σε αρμονική σύμπραξη με το υπουργείο Υγείας κι έτσι η υψηλή θεραπευτική τεχνολογία αιχμής θα υπηρετήσει τον λαϊκό άνθρωπο δωρεάν.
Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά στη χώρα μας, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να αντιμετωπίζονται θεραπευτικά ο καρκίνος και άλλα νοσήματα ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ανθρώπου, με εξειδικευμένο τρόπο γονιδιακής θεραπείας, ώστε να καταστούν σταδιακά χρόνια νοσήματα τα οποία δεν θα οδηγούν στον θάνατο και δεν θα υποφέρει ο ασθενής αλλά θα έχει ποιότητα ζωής με καθημερινή κοινωνική δραστηριότητα.
Μάλιστα, ήδη με βάση τον στρατηγικό σχεδιασμό, έχει εξασφαλιστεί για την πρώτη φάση του πολυσήμαντου αυτού εγχειρήματος η σχετική χρηματοδότηση ύψους 4,75 εκατομμυρίων ευρώ για δύο έτη με προοπτική προσέλκυσης και επιπλέον χρημάτων.
«Στόχος μας είναι η αξιόπιστη, έγκαιρη διάγνωση και η αποτελεσματική στοχευμένη θεραπεία με ταυτόχρονη ριζική μείωση της κατάχρησης φαρμάκων και της καταπόνησης των ασθενών. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μεγάλη αποτελεσματικότητα της εξατομικευμένης ιατρικής μπορεί να συμβάλει στη σημαντική μείωση του κόστους περίθαλψης», λέει στην «Εφ.Συν.» ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης.
Οι μοριακές διαταραχές, οι οποίες τροφοδοτούν διαφορετικές μορφές ασθενειών, είναι το πεδίο δραστηριότητας της Εξατομικευμένης Ιατρικής, που εξετάζει ένα πολυπαραγοντικό φάσμα παραμέτρων όπως η κληρονομικότητα, το περιβάλλον, οι συνθήκες ζωής του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά. Αυτή η επιστημονική οπτική οδηγεί στη στοχευμένη προσωπική ιατροφαρμακευτική πρόληψη και περίθαλψη για κάθε ασθενή, μειώνοντας το κόστος και αναβαθμίζοντας τα θεραπευτικά αποτελέσματα.
Μάλιστα αυτή η πρωτοποριακή επιστημονική διάσταση έχει τη δυνατότητα να διαπιστώνει την προδιάθεση για εμφάνιση μιας νόσου και να την αντιμετωπίζει αποτελεσματικά μόλις εκδηλωθεί.
Για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του εν λόγω Δικτύου, όπως μας είπε ο κ. Φωτάκης, έχουν προσκληθεί και μετέχουν ήδη «σημαντικοί ερευνητικοί και ακαδημαϊκοί φορείς της χώρας οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον χώρο της έρευνας και των κλινικών εφαρμογών της μοριακής βιολογίας, της ιατρικής και της πληροφορικής».
Αρχικά το Δίκτυο θα επικεντρωθεί στην Ογκολογία για την καλύτερη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που παρέχουν τα νέα φάρμακα στην αντιμετώπιση της ογκογένεσης. Βαθμιαία το Δίκτυο θα αρχίσει να συνεργάζεται με ογκολογικές κλινικές σε όλη τη χώρα, με στόχο την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας σε καρκινοπαθείς.
Για τη στρατηγική στόχευση της δημιουργίας και λειτουργίας του Δικτύου, ο κ. Φωτάκης μάς είπε: «Το Δίκτυο ως μέρος ενός σημαντικού στρατηγικού σχεδίου με μακροπρόθεσμη προοπτική, πέρα από τη σημαντική κοινωνική διάσταση που υπηρετεί, θα προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για την επίτευξη προστιθέμενης αξίας προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, διανοίγοντας δυνατότητες για συνέργειες μεταξύ εθνικών και κοινοτικών μηχανισμών χρηματοδότησης. Φιλοδοξία μας είναι, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, η Εξατομικευμένη Ιατρική να ενταχθεί στο σύστημα δημόσιας υγείας κάνοντας ένα ακόμη βήμα προς την ποιοτική αναβάθμισή του. Αυτό θα έχει αποτέλεσμα την αποτελεσματική δωρεάν θεραπεία των πολιτών με βάση την υψηλή τεχνολογία».
Πώς θα επιτευχθεί μια τέτοια μεγαλόπνοη προσπάθεια σε συνθήκες κρίσης για να πορευτεί η Ελλάδα στο μέλλον, οικοδομώντας βαθύτερα την κοινωνική συνοχή προς όφελος των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων;
Ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνας και Καινοτομίας πιστεύει πως «η υλοποίηση μιας απόφασης τέτοιου βεληνεκούς προϋποθέτει τη δημιουργία εξειδικευμένων μονάδων γονιδιακής και μοριακής ανάλυσης, διαπιστευμένων βιοτραπεζών και τη διαμόρφωση ειδικής υπολογιστικής πλατφόρμας συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων. Στην πρώτη φάση θα δημιουργηθούν τέσσερις μονάδες, δύο σε Αθήνα και από μία σε Ηράκλειο και Θεσσαλονίκη».
Επίσης οι φορείς που συμμετέχουν στο εγχείρημα συμφώνησαν το Δίκτυο να διευρυνθεί μελλοντικά στην αντιμετώπιση και άλλων ασθενειών, όπως οι καρδιολογικές και οι νευροεκφυλιστικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: