Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Τέλος στο Ταμείο - Σκάνδαλο του ΥΠΠΟ δίνει η κυβέρνηση

Το έγγραφο που βγάζει στο φως το News 24/7 συμπυκνώνει την κυβερνητική πολιτική για τις παρεμβάσεις στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων.
Να δώσει έμφαση στην αύξηση των εσόδων του ΤΑΠΑ και ταυτόχρονα να ξεμπερδεύει οριστικά με το ταμείο - σκάνδαλο του υπουργείου Πολιτισμού εντός έξι μηνών, αποφάσισε η κυβέρνηση, σύμφωνα με το έγγραφο της επιτροπής που συστάθηκε από τρία υπουργία και δημοσιεύει αποκλειστικά το News 24/7.
Αύξηση στα έσοδα του ΤΑΠΑ, διαμόρφωση νέου θεσμικού πλαισίου, πάταξη της εισιτηριοδιαφυγής, αύξηση του ποσοστού που προορίζεται για το ΥΠΠΟ με σκοπό τη χρηματοδότηση της πολιτιστικής κλήρονομιάς και του σύγχρονου πολιτισμού αλλά και αυστηρότερο έλεγχο έχει στα σχέδια της η κυβέρνηση όπως φαίνεται στο έγγραφο που δημοσιεύουμε.
Επίσης, το αμαρτωλό Ταμείο Αλληλοβοήθειας, ο προκαταρκτικός έλεγχος στο οποίο ανέδειξε ήδη παρατυπίες, στριμώχνεται ακόμα περισσότερο μετά τη μηνυτήρια αναφορά του πρώην υπ. Πολιτισμού Αρ. Μπαλτά που ανακοινώθηκε προχθές, την ώρα που κυβερνητικές πηγές μας λένε ότι σε λίγες μέρες διορίζεται νέο ΔΣ στο Ταμείο Αλληλοβοηθείας του οποίου ο ρόλος θα είναι ρόλος εκκαθαριστή. Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι εντός έξι μηνών, θα έχει λυθεί οριστικά το θέμα του ταμείου των συνδικαλιστών που έπαιρνε ανεξέλεγκτα δημόσιο χρήμα , από την εποχή που στην ηγεσία του υπουργείου ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Διαβάστε αποκλειστικά στο News 247 τις σημαντικές αλλαγές που προωθούνται στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων καθώς και τα ερωτήματα που προκύπτουν σε σχέση με τη μεταβατική φάση του Ταμείου Αλληλοβοηθείας.
Τι προβλέπεται για το ΤΑΠΑ
Το έγγραφο που φέρνουμε σήμερα στο φως συμπυκνώνει την κυβερνητική πολιτική για τις παρεμβάσεις στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων. Στόχος είναι ένα σύγχρονο ταμείο που θα αυξήσει τα έσοδα μέσω ηλεκτρονικού εισιτήριου αλλά και τον εκσυγχρονισμό των πωλητηρίων και να δώσει τα οφειλόμενα χρήματα από απαλλοτριώσεις σε ιδιώτες. Το νέο ΔΣ θα επιλέξει τι θα κρατήσει από τον σχεδιασμό  του νέου οργανισμού της απερχόμενης προέδρου Αν. Λούβη και τι ενδεχομένως θα προσθέσει. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το νέο ΔΣ έχει συγκεκριμένες κατευθύνσεις μέσα στις οποίες θα πρέπει να κινηθεί. Άμεσος στόχος είναι η διαμόρφωση νέου θεσμικού πλαισίου που θα περιλαμβάνει εκπροσώπηση του υπ. Οικονομικών στη διοίκηση του ταμείου καθώς τα έσοδα από τους αρχαιολογικούς πόρους «έχουν επίδραση στο τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα της κυβέρνησης» όπως αναφέρει το έγγραφο. Η κίνηση αυτή όμως διασφαλίζει και μεγαλύτερη διαφάνεια θα προσθέταμε εμείς.
Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι ότι η κυβέρνηση εστιάζει στη δυνατότητα του ΤΑΠΑ να συνδράμει το ίδιο δράσεις του σύγχρονου πολιτισμού αλλά και η θέσπιση ενός ή δύο εκτελεστικών αντιπροέδρων με διακριτά χαρτοφυλάκια.
Έμφαση θα δοθεί στην αύξηση των εσόδων με συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε πηγές του ΤΑΠΑ (Ηλεκτρονικά εισιτήρια, Πωλητήρια, αναψυκτήρια). Θα παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για εξάλειψη εισιτηριοδιαφυγής  αλλά θα καταπολεμηθούν και οι «ληστρικές εμπορικές πρακτικές από ορισμένους παραχωρησιούχους που βλάπτουν την εικόνα των πολιτισμικών πόρων» όπως αναφέρεται.
Ο νέος σχεδιασμός προβλέπει επίσης εκ νέου συζήτηση για το ποσοστό που καταβάλει το ΤΑΠΑ στο ΥΠΠΟ (σήμερα είναι 40%). «Ίσως πρέπει να αυξηθεί ή να κατανεμηθεί διαφορετικά» σημειώνεται . Η κυβέρνηση κρίνει ότι η αύξηση του ποσοστού θα μπορούσε να καλύψει τη χρηματοδότηση του συνόλου της πολιτιστικής κληρονομιάς και όχι μόνο της αρχαιολογικής. Σε σχέση με τα εξαιρέσιμα (υπερωρίες αρχαιοφυλάκων) η επιτροπή κρίνει πως για την ώρα δεν θα περάσουν στη δικαιοδοσία του υπουργείου κάτι που επιθυμούσε η απερχόμενη πρόεδρος του ΤΑΠΑ Αν. Λούβη, με το επιχείρημα πως το υπουργείο θα μπορούσε να ελέγξει καλύτερα την κατάσταση.
Το ταμείο - σκάνδαλο και το μέλλον του
Στο ίδιο έγγραφο αναφέρονται και οι κινήσεις που έπονται για το Ταμείο Αλληλοβοηθείας, ένα ταμείο συνδικαλιστών που ενώ έχει την νομική μορφή ιδιωτικού φορέα, αιμοδοτείται με ανεξέλεγκτο δημόσιο χρήμα το οποίο απορροφά χρόνια τώρα από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων. Το υπουργείο δεσμεύτηκε σε μια παράνομη διαδρομή χρήματος, από τότε που ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε αυθαίρετα αποφασίσει ως υπουργός πολιτισμού, με υπουργική απόφαση και χωρίς τον έλεγχο του Υπουργείου Οικονομικών, να περνούν τα χρήματα στους συνδικαλιστές με υπουργική απόφαση και χωρίς τον έλεγχο ούτε από το υπουργείο Οικονομικών.
Όπως είχε πει στο tvxs.gr ο υπ. επικράτειας Χρ. Βερναρδάκης ο οποίος αντιλήφθηκε έγκαιρα ότι έχει να κάνει το νέο ΚΕΛΠΝΟ του ΥΠΠΟ όπως το ονομάζουν πολλά κυβερνητικά στελέχη, το Ταμείο Αλληλοβοηθείας θα πάψει να εισπράττει δημόσιο χρήμα. Διαφαίνεται στο εν λόγω έγγραφο, ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται είτε στην κατεύθυνση κατάργησης του ταμείου (είχε καταργηθεί και στο παρελθόν πριν επανασυσταθεί το 2002), είτε εναρμόνισής του με τα άλλα Ταμεία Αλληλοβοηθείας των υπόλοιπων υπουργείων. Στη δεύτερη περίπτωση, η Ομοσπονδία (συνδικαλιστές) θα πρέπει να βρουν τρόπο να διατηρήσουν το ταμείο τους όπως όλοι οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι, που σημαίνει  κρατήσεις από τον μισθό τους εφόσον συμφωνήσουν οι εργαζόμενοι. Σημειώνεται μάλιστα ότι ο βρεφονηπιακός σταθμός λειτουργεί σε κτίριο ιδιοκτησίας του ΥΠΠΟ (άρα δεν έχει έξοδα ενοικίου) και ότι με νομοθετική ρύθμιση θα περάσουν οι εργαζόμενοι του στο ΥΠΠΟ.
Η μετάβαση
Μπορεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση να είναι έτοιμη, ωστόσο το ντόμινο αμφιλεγόμενων κινήσεων από την πλευρά της Λυδίας Κονιόρδου, έχει δημιουργήσει εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν. Η υπουργός ξήλωσε το καλοκαίρι το ΔΣ του ΤΑΠΑ, με την απερχόμενη πρόεδρο Κα Λούβη να την καταγγέλλει πως υπέκυψε στους εκβιασμούς κύκλων συνδικαλιστών που δεν θέλουν να ελέγχονται από το κράτος. Η υπουργός διόρισε νέο ΔΣ από το οποίο όμως παραιτήθηκε αμέσως  ο νέος πρόεδρος. Το ΔΣ έμεινε ακέφαλο μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, με αποτέλεσμα να μην εκταμιεύονται χρήματα από το ΤΑΠΑ στο Ταμείο Αλληλοβοηθείας. Οι εργαζόμενοι προέβησαν σε κινητοποιήσεις καθώς παραμένουν απλήρωτοι από τον Οκτώβρη. Να σημειώσουμε πως από το ΔΣ του ΤΑΠΑ είχαν παραιτηθεί κι άλλα μέλη τα οποία δεν ήθελαν να ρισκάρουν να βάλουν την υπογραφή τους στην εκταμίευση του ποσού. Τώρα η κυβέρνηση τρέχει να αποπληρώσει τους εργαζομένους (σύμφωνα με χθεσινό Δελτίο Τύπου του ΥΠΠΟΑ, το απαιτούμενο ποσό θα εκταμιευτεί άμεσα) για να παραμείνει ανοιχτός ο βρεφονηπιακός σταθμός και ταυτόχρονα εκπονεί το σχέδιο της επόμενης ημέρας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο νόμος θα ψηφιστεί εντός 2 μηνών και το αμαρτωλό ταμείο θα απεξαρτηθεί από το δημόσιο εντός έξι μηνών.
Η γκρίζα ζώνη της νομιμότητας και τα ερωτήματα
Ο συνδικαλιστικός νόμος ​απαγορεύει ​ρητά τη ​χρηματοδότηση δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων από τον εργοδότη​​ τους, που στην περίπτωση της ΠΟΕ ΥΠΠΟ είναι το ΥΠΠΟΑ. Από τη στιγμή που το Ταμείο Αλληλοβοήθειας συνεχίζει να μισθοδοτεί υπαλλήλους της Ομοσπονδίας (ΠΟΕ – ΥΠΠΟ), και καθώς δεν έχει ξεκαθαριστεί το ζήτημα ​που θέτει το πόρισμα για τη σχέση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας με την Ομοσπονδία (ΠΟΕ - ΥΠΠΟ), είναι νομικά έωλη η συνέχιση της χρηματοδότησης του Ταμείου Αλληλοβοηθείας με δημόσιο χρήμα  από το ΤΑΠΑ χωρίς να υπάρχει η κάλυψη του νόμου.​ Τα ζητήματα που θέτει το πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου είναι σε πλήρη γνώση της Υπουργού Πολιτισμού και του γραφείου της, καθώς τους κοινοποιήθηκε αρμοδίως. Συνεπώς, ο διευθυντής του γραφείου της Β. Πολίτης  και η εξωτερική συνεργάτης του γραφείου της Υπουργού, Παν. Σπηλιοπούλου, ​που είναι μέλη του ΔΣ του ΤΑΠ, δεν μπορούν να επικαλεστούν άγνοια.
Η δόση των 350.000 προς το ΤΑΥΟ-ΥΠΠΟ, που ζήτησε η κα Κονιόρδου και δόθηκαν με οριακή πλειοψηφία από το ΤΑΠ προς το Ταμείο Αλληλοβοήθειας τον Ιούνιο είχε τον όρο να αφορά αποκλειστικά τις κατασκηνώσεις ​και τον βρεφονηπιακό σταθμό ​και να κατατεθούν τα σχετικά δικαιολογητικά πληρωμής. ​ Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, ο όρος αυτός δεν έχει τηρηθεί​. Κυβερνητικές πηγές μας λένε, πως ένα ορισμένο ποσό δικαιολογήθηκε ενώ ένα άλλο έμεινε αδικαιολόγητο καθώς το ΔΣ του ταμείου επικαλέστηκε έκτακτες οικοδομικές εργασίες. Να θυμίσουμε πως ο προκαταρκτικός έλεγχος αναφέρει πως το 2013 το ΔΣ είχε δηλώσει πως το ποσό των 175.000 ευρώ διατέθηκε για οικοδομικές εργασίες, πράγμα που δεν έχει διαπιστωθεί. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες από τους εργαζόμενους του ΥΠΠΟΑ, οι υπάλληλοι που έχουν καταθέσει δικαιολογητικά για τις κατασκηνώσεις, δεν έχουν πληρωθεί, παρότι το ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ εισέπραξε τα χρήματα για τις κατασκηνώσεις αυτές.
Το νέο ΔΣ ζήτησε και πάλι έναν απολογισμό για το πού κατευθύνθηκαν τα χρήματα πριν πάρει τελικά την απόφαση να εγκρίνει άλλη μια δόση 350.000 ευρώ προς το ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ. Είναι προφανές ότι είναι στο όριο της νομιμότητας το να εγκρίνονται δαπάνες που θα κληθεί να τις διαχειριστεί ένα ΔΣ το οποίο βρίσκεται υπό έλεγχο για διαχειριστικά προβλήματα, όμως στην κυβέρνηση βάρυνε το θέμα των απλήρωτων εργαζόμενων και της λειτουργίας του παιδικού σταθμού, την οποία είχε εγγυηθεί το ΥΠΠΟΑ με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις 7/11/2017. Μπορεί τα προβλήματα αυτά η κυβέρνηση να τα κληρονόμησε , ωστόσο καλείται τώρα να βρει νομικές λύσεις για να πληρωθούν μεν οι εργαζόμενοι αλλά να μην εκτεθεί η ίδια.
Η κυβέρνηση διορίζει σε λίγες μέρες νέο ΔΣ στο Ταμείο Αλληλοβοηθείας καθώς στις 24 Νοεμβρίου λήγει η θητεία του υφιστάμενου, πρόεδρος του οποίου επί 15 έτη –με διαδοχικές ανανεώσεις- είναι ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΕ ΥΠΠΟ Γιάννης Τσακοπιάκος, που έχει κληθεί να δώσει απαντήσεις με αφορμή τον έλεγχο που έγινε στο Ταμείο. Να θυμίσουμε πως το σώμα ελεγκτών επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης θεώρησε ότι η απόσπαση που είχε από τη θέση εργασίας του (εργατοτεχνίτης) και ο Αρ. Μπαλτάς μάλιστα είχε άρει την παράτυπη απόσπασή του ώστε να επιστρέψει στην οργανική του θέση, ενώ αργότερα είχε καταγγείλει στη Βουλή ότι δεν επέστρεψε ποτέ και ήτανε επί μήνες αδικαιολογήτως απών από την εργασία του. Η κ. Κονιόρδου, όμως, προχώρησε στην υπογραφή της απόσπασης του Γ. Τσακοπιάκου στο Κοινωνικό Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, παρέχοντάς του και πολιτική και συνδικαλιστική κάλυψη.
Η κυβέρνηση θα τοποθετήσει 3 μέλη στο νέο ΔΣ του ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ, ενώ σύμφωνα με το καταστατικό του Ταμείου τα άλλα 2 μέλη τα τοποθετεί η ομοσπονδία , οι ίδιοι οι συνδικαλιστές.. Αντιλαμβανόμαστε πως η πλειοψηφία είναι οριακή. Πώς λοιπόν θα διασφαλιστεί πως ο ρόλος του νέου ΔΣ θα είναι εκκαθαριστικός τη στιγμή που οι συσχετισμοί είναι τόσο ασταθείς αφού δύο μέλη θα διοριστούν από το παρόν ΔΣ (από την ομοσπονδία), που αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό έλεγχο;
Η κυβέρνηση έχει ευτυχώς αντιληφθεί ότι το απόστημα που λέγεται Ταμείο Αλληλοβοηθείας ΥΠΠΟΑ πρέπει να σπάσει, γι’ αυτό και η πρωτοβουλία κινήσεων είναι πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι επιλογές των προσώπων, η διατύπωση της νομοθετικής ρύθμισης αλλά και η ισορροπία τρόμου σε σχέση με τις νομικές διαδικασίες θα κρίνουν το αποτέλεσμα. Κυρίως όμως το αποτέλεσμα θα κριθεί από το κατά πόσο το υπουργείο Πολιτισμού θα είναι αληθινός αρωγός σε αυτή την προσπάθεια και δεν θα υπονομεύσει τη μάχη που θα δοθεί, όπως συνέβη πρόσφατα και με την καρατόμηση του ΔΣ του ΤΑΠΑ αλλά και με τα δύο δελτία τύπου που έφτασαν στους δημοσιογράφους, που φανέρωσαν πως άλλα είχε συμφωνήσει η κα Κονιόρδου με τον πρωθυπουργό και άλλα ανακοίνωσε αρχικά...

Φωτεινή Λαμπρίδη
Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: