Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

374,8 δισ. οι ετήσιες πωλήσεις όπλων

Στα ύψη ωθούν πωλήσεις όπλων και κέρδη των εξοπλιστικών εταιρειών οι κλιμακούμενες διενέξεις και οι πόλεμοι στον πλανήτη.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του σουηδικού Ινστιτούτου για την Ειρήνη (SIPRI) που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, οι παγκόσμιες πωλήσεις όπλων και στρατιωτικών υπηρεσιών αυξήθηκαν πέρυσι για πρώτη φορά από το 2010, σημειώνοντας άνοδο 1,9% σε σχέση με το 2015 και 38% σε σχέση με 15 χρόνια νωρίτερα.
Οι 100 μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου πούλησαν συνολικά οπλικά συστήματα και στρατιωτικές υπηρεσίες αξίας 374,8 δισ. δολαρίων. Την πρώτη θέση κατέλαβαν για ακόμη μια χρονιά οι αμερικανικοί εξοπλιστικοί κολοσσοί, που είδαν τις πωλήσεις τους να αυξάνονται κατά 4% σε σχέση με το 2015, στα 217,2 δισ. δολάρια.
Επτά στις δέκα πρώτες σε πωλήσεις εξοπλιστικές βιομηχανίες του κόσμου (και συνολικά 38 στις 100) ήταν πέρυσι αμερικανικές, ενώ οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές. Αποτέλεσμα ήταν οι ΗΠΑ να είναι υπεύθυνες για το 57,9% του συνόλου των όπλων που πουλήθηκαν το 2016 στην υφήλιο.
Αιτίες αυτής της ανόδου είναι, σύμφωνα με το SIPRI:
α. Η κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ στο εξωτερικό -που εκτόξευσαν τις προμήθειες και τον προϋπολογισμό των ενόπλων δυνάμεών τους,
β. Οι μεγάλης κλίμακας αγορές αμερικανικών εξοπλιστικών συστημάτων από τις άλλες χώρες.
Μετά τις αμερικανικές, δεύτερες ήταν οι πολεμικές βιομηχανίες της Δυτικής Ευρώπης, που πούλησαν όλες όπλα αξίας 91,6 δισ. δολαρίων, 0,2% υψηλότερα από το 2015. Εξ αυτών γερμανικές και βρετανικές εταιρείες πέτυχαν σημαντική αύξηση των πωλήσεών τους, ενώ αντίθετα οι γαλλικές, οι ιταλικές και οι διευρωπαϊκές εταιρείες εμφάνισαν πτώση.
Στην ανατολική πλευρά της «γηραιάς ηπείρου», οι πωλήσεις των ρωσικών εταιρειών αυξήθηκαν κατά 3,8% στα 26,6 δισ. δολάρια. Οι ρωσικές εταιρείες όμως καρπώθηκαν μόλις το 7,1% του παγκόσμιου συνόλου. Μερίδιο που είναι όχι μόνο υποπολλαπλάσιο του 57,9% που κατέχουν οι αμερικανικές, αλλά και μικρότερο του 9,6% που έχουν οι βρετανικές.
Κορυφαία εταιρεία του κλάδου αναδείχθηκε για ακόμη μια χρόνια η αμερικανική Lockheed Martin, που κατέγραψε στη διάρκεια του 2016 συνολικά κέρδη 5,3 δισ. δολαρίων. Ακολούθησαν οι αμερικανικές Βoeing και Raytheon, η βρετανική BAE Systems, η Northrop Grumman (ΗΠΑ), η General Dynamics (ΗΠΑ), η Airbus (διευρωπαϊκή), η L-3 Communications (ΗΠΑ), η Leonardo (Ιταλία) και η Thales (Γαλλία).
Aυτές οι 10 εταιρείες καταλαμβάνουν τις 10 πρώτες θέσεις της «λίστας των 100» στα τελευταία 15 χρόνια, ελέγχοντας πάνω από το 50% της αγοράς. Κερδίζουν από πολέμους, επαπειλούμενους πολέμους, κρίσεις, απειλές, τον φόβο και τον διαχωρισμό της ανθρωπότητας.

Συντάκτης: Μπάμπης Μιχάλης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: