Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Δεν θέλουν να βλέπουν γυναίκες ούτε στα χαρτονομίσματα

Μόλις δύο εβδομάδες αφότου τέθηκαν σε κυκλοφορία τα νέα χαρτονομίσματα, στη συνοικία Μέα Σαρίμ της Ιερουσαλήμ πολλά από αυτά έχουν μουντζουρωθεί στο σημείο όπου φέρουν τα πορτρέτα των ποιητριών Ραχήλ Μπλόσουταϊν και Λία Γκόλντμπεργκ, για να μην «προσβληθούν τα βλέμματα» των υπερορθοδόξων
Μπορεί η θέα ενός γυναικείου πορτρέτου να σοκάρει; Για τους υπερορθόδοξους Εβραίους η απάντηση είναι «ναι». Γι' αυτό και έχουν ξεσηκωθεί επικρίνοντας την κυβέρνηση του Ισραήλ που έθεσε σε κυκλοφορία δύο καινούργια χαρτονομίσματα που φέρουν τα πορτρέτα διάσημων Ισραηλινών ποιητριών.
Γιατί όπως πιστεύουν «είναι αμαρτία» να κοιτάζεις την εικόνα μιας γυναίκας: στα έντυπά τους δεν επιτρέπονται τέτοιες αναπαραστάσεις και όταν αυτές περιλαμβάνονται σε αφίσες και ταμπλό σε δημόσιους χώρους, τις καταστρέφουν.
Βέβαια, πιο δύσκολα καταστρέφεις χαρτονομίσματα των 20 και των 100 σεκέλ (πέντε και 25 ευρώ αντίστοιχα).
Αλλά όπως διαβάζουμε βρήκαν εναλλακτική: μόλις δύο εβδομάδες αφότου τέθηκαν σε κυκλοφορία τα νέα χαρτονομίσματα, στη συνοικία Μέα Σαρίμ της Ιερουσαλήμ πολλά από αυτά έχουν μουντζουρωθεί στο σημείο όπου φέρουν τα πορτρέτα των ποιητριών Ραχήλ Μπλόσουταϊν και Λία Γκόλντμπεργκ για να μην «προσβληθούν τα βλέμματα» των υπερορθοδόξων.
Πρόκειται για την πρώτη φορά από το 1985, όταν κυκλοφόρησε χαρτονόμισμα με το πορτρέτο της πρωθυπουργού Γκόλντα Μέιρ, που η Κεντρική Τράπεζα του Ισραήλ τιμά γυναίκες.
Αλλά πολλοί υπερορθόδοξοι δεν συμμερίζονται αυτή την πρωτοβουλία και δηλώνουν πως δεν θα χρησιμοποιήσουν αυτά τα χαρτονομίσματα για τα δώρα της Χανουκά (εβραϊκή γιορτή που διεξάγεται τον Δεκέμβριο σε ανάμνηση της επανάκτησης του Ναού του Σολομώντος τον 2ο π.Χ. αιώνα).
Σύμφωνα με τον Γιοέλ Κρόις, της κοινότητας των υπερορθοδόξων Χαρεντί, πολλοί από τους ομοθρήσκους του έχουν πάψει να παίρνουν χρήματα από τα αυτόματα μηχανήματα και πηγαίνουν στα ταμεία των τραπεζών ζητώντας αναλήψεις σε παλαιά χαρτονομίσματα. Αλλά, όπως αναγνωρίζει, είναι μια προσωρινή λύση γιατί κάποια στιγμή θα τελειώσουν.
Πάντως ο ραβίνος Μπεντζιόν Μουτζαφί βρήκε μια πιο μόνιμη λύση: να τα πιάνουν με προσοχή και να τα διπλώνουν έτσι ώστε να καλύπτεται η εικόνα και να μην αναγκάζονται να τη βλέπουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: