Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

Ανακλήθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία η συμφωνία με τη Σ. Αραβία

Απόφαση της Επιτροπής Εξοπλισμών με συμφωνία όλων των πτερύγων πλην της ΝΔ που απείχε. Πολιτική κριτική Νίκου Φίλη στον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο για ηθικοπολιτικό λάθος. Καταγγελίες κατά Άδ. Γεωργιάδη για διαρροές.
Με τη σύμφωνη γνώμη όλων των πτερύγων της Βουλής, πλην της ΝΔ που απείχε, η επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής ακύρωσε τη συμφωνία για την πώληση βλημάτων και αεροπορικών βομβών στη Σαουδική Αραβία.
Η ακύρωση αποφασίστηκε έπειτα από πρόταση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη και του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη, η οποία ζήτησαν να μπει οριστικό τέλος στη συμφωνία μετά από το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου που ζήτησε την επιβολή εμπάργκο πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία. Η ΝΔ διαφοροποιήθηκε από τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής και απείχε από την διαδικασία καταγγέλλοντας προσχηματικές ενστάσεις.
Πάντως σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες ο Νίκος Φίλης άσκησε πολιτική κριτική στον Πάνο Καμμένο χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία ένα «λάθος που εξέθετε ηθικοπολιτικά τη χώρα μας». «Διορθώσαμε ένα λάθος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Πλέον για την οριστική ακύρωση της συμφωνίας απαιτείται και σχετική απόφαση του ΚΥΣΕΑ. Σημειώνεται ότι η σημερινή απόφαση της επιτροπής Εξοπλισμών είναι η πρώτη που ακυρώνει προηγούμενη απόφαση του ΚΥΣΕΑ.
Ζήτημα προέκυψε, πάντως, στην Επιτροπή Εξοπλισμών με τον αντιπροέδρο της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε να προηγηθεί η παρέμβασή του λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Όταν έλαβε, όμως, το λόγο εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης προκαλώντας την αντίδραση του Πάνου Καμμένου. Λίγη ώρα αργότερα, όμως, σύμφωνα με καταγγελίες του Νίκου Φίλη όλες οι αναφορές του κ. Γεωργιάδη διέρρευσαν σε ιστοσελίδες. Κατόπιν, αυτού αποφασίστηκε να τεθεί επί τάπητος η συμπεριφορά του κ. Γεωργιάδη σε επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής Εξοπλισμών.
ΝΔ: Κακοπαιγμένο θέατρο
Τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία απείχε από τη διαδικασία ακύρωσης μιας συμφωνίας που καταγγέλλει ως «σκάνδαλο» εξήγησε ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Τασούλας. Ο κ. Τασούλας χαρακτήρισε «κακοπαιγμένο θέατρο» την απόφαση της επιτροπής για την ακύρωση της πώλησης βλημάτων και αεροπορικών βομβών. «Αρνηθήκαμε να πάρουμε μέρος σε αυτή τη συζήτηση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τασούλας και χαρακτήρισε «υποκριτική» και «προσχηματική» την επίκληση των ενστάσεων του ευρωκοινοβουλίου από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θύμισε, μάλιστα, ότι το ευρωκοινοβούλιο είχε προβάλει ανάλογες ενστάσεις και στο παρελθόν.
ΔΗΣΥ: Πολιτική ήττα της κυβέρνησης
Αντίθετα, η Δημοκρατική Συμπαράταξη τάχθηκε υπέρ της ανάκλησης της διακρατικής συμφωνίας εξαπολύοντας όμως και αυτή σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον υπουργό Άμυνας. «Πρόκειται για πολιτική ήττα της κυβέρνησης» υποστήριξε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Σχολίασε δε ότι ακόμη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Νίκος Φίλης και ο Θοδωρής Δρίτσας πήραν αποστάσεις από τον κ. Καμμένο.

Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου
Πηγή: News247.gr

Κόντρα υπουργείου Εθνικής Άμυνας και ΝΔ για την ακύρωση της συμφωνίας με τη Σ. Αραβία
«Μεσάζοντες, πλαστά έγγραφα, λαθρέμπορους, offshore και αδήλωτα πόθεν έσχες έχει μόνο η Νέα Δημοκρατία» απαντά το υπουργείο Άμυνας στην ανακοίνωση της Ν.Δ. ότι με την απόφασή της η Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής αναγνωρίζει την ύπαρξη σκανδάλου στην υπόθεση «Σαουδική Αραβία».
«Μέσα στον πανικό της αντί να απολογηθεί επαναφέρει την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας για την οποία αυτά που ισχύουν είναι ότι: Πρώτον, δεν υπάρχει σύμβαση λόγω μη κατάθεσης ανέκκλητης πίστωσης από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας, δεύτερον, τη διακρατική σύμβαση τίναξαν στον αέρα οι φίλοι του κ. Μητσοτάκη διά του κ. Σφακιανάκη και τρίτον, το θέμα της Υεμένης προέκυψε μετά το ψήφισμα στην Ευρωβουλή πριν μια εβδομάδα και το καταψήφισε η Νέα Δημοκρατία» αναφέρεται.
Η ΝΔ
Νωρίτερα, η ΝΔ έκανε λόγο για αναγνώριση της ύπαρξης σκανδάλου στην υπόθεση πώλησης βλημάτων «μέσω του μεσάζοντα - λαθρέμπορου Β. Παπαδόπουλου» στη Σαουδική Αραβία, σχολιάζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που η Επιτροπή Εξοπλισμών ακυρώνει γνωμοδότησή της. Προσθέτει ότι βαρύτατα εκτεθειμένος είναι και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
«Μετά τη σημερινή απόφαση της Επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής ο κ. Πάνος Καμμένος είναι ακόμη πιο εκτεθειμένος» αναφέρει σε ανακοίνωσή της. Στρέφει τα βέλη της και κατά του Πρωθυπουργού λέγοντας ότι είναι βαρύτατα εκτεθειμένος «που εξακολουθεί να καλύπτει τον συναρχηγό του, ο οποίος έφτασε στο σημείο να υποβάλλει ακόμη και πλαστά έγγραφα στην βουλή σε μια απεγνωσμένη προσπάθειά του να συγκαλύψει τη σκοτεινή υπόθεση στην οποία πρωταγωνιστεί».
«Την απόπειρα συγκάλυψης του σκανδάλου φανερώνει και η σημερινή επιλογή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ να αναιρέσουν την προηγούμενη απόφασή τους, η οποία, όπως παραδέχθηκε ακόμη και ο κ. Φίλης, εκθέτει την Κυβέρνηση ηθικά και πολιτικά» σημειώνει.
Τονίζει ότι δεν θα νομιμοποιήσει «τη διαδικασία συγκάλυψης και θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα που θέλει δεν θέλει η Κυβέρνηση θα απαντηθούν, πόσο μάλλον όταν ακόμη και η κυβερνητική πλειοψηφία εισηγούμενη την ακύρωση της συμφωνίας, αναγνωρίζει πλέον και τυπικά ότι η Ελλάδα έχασε 66 εκατ. ευρώ εξαιτίας της επιμονής του Υπουργού Άμυνας κ. Καμμένου να χρησιμοποιήσει ως μεσάζοντα τον κ. Παπαδόπουλο».

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: