Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Τραμπ: Η Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσα του Ισραήλ, μεταφέρουμε εκεί την πρεσβεία μας

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε επισήμως την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και ανακοίνωσε την μετεγκατάσταση της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην ιστορική πόλη. Πρόκειται για μια κίνηση που ανατρέπει την αμερικανική εξωτερική πολιτική στην περιοχή εδώ και επτά δεκαετίες βάζοντας παράλληλα φωτιά στη Μέση Ανατολή.
«Άνοιξες τις πύλες της κολάσεως» ήταν το πρώτο μήνυμα που έστειλε η Παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς. Η Ιερουσαλήμ είναι «η αιώνα πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης» διεμήνυσε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, τονίζοντας πως «καταδικάζει και απορρίπτει» αυτήν την αναγνώριση. Η απόφαση του Τραμπ, συνέχισε, «ισοδυναμεί με παραίτηση των ΗΠΑ από το μεσολαβητικό, ειρηνευτικό ρόλο τους καθώς δεν μπορούν πλέον να διαδραματίζουν αυτόν τον ιστορικό ρόλο για την ειρήνευση με το Ισραήλ».
«Δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα επαναλαμβάνοντας τις ίδιες αποτυχημένες στρατηγικές του παρελθόντος», υποστήριξε στο διάγγελμά του ο Ντόναλντ Τραμπ και συμπλήρωσε: «Η καθυστέρηση της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας δεν βοήθησε στην επίτευξη ειρήνης».
Μάλιστα ο πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε εντολή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ξεκινήσει τη διαδικασία για τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Ζήτσε να υπάρξει «ηρεμία» και να επικρατήσουν οι «μετριοπαθείς φωνές» επί εκείνων που κηρύσσουν το μίσος. Ζήτησε επίσης «αμοιβαία κατανόηση και σεβασμό».
Στην ομιλία του, αφού έκανε μια αναδρομή στην ίδρυση του Ισραήλ και την πολιτική που ακολούθησαν οι προκάτοχοί του, επισήμανε ότι η Ιερουσαλήμ είναι σήμερα η έδρα της σύγχρονης κυβέρνησης του Ισραήλ, η έδρα του κοινοβουλίου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Αν και η απόφασή του αναμένεται να βάλει εκ νέου φωτιά στην πυριτιδαποθήκη της Μέσης Ανατολής, ο Τραμπ ισχυρίστηκε πως «οι ΗΠΑ παραμένουν βαθιά δεσμευμένες στην προσπάθεια για τη διευκόλυνση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, αποδεκτής τόσο από τους Ισραηλινούς όσο και από τους Παλαιστίνιους».
Δήλωσε μάλιστα «πρόθυμος να κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει στη σφυρηλάτηση μιας τέτοιας συμφωνίας» και υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ «θα στηρίξουν τη λύση των δύο κρατών, εφόσον συμφωνηθεί και από τις δύο πλευρές». Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ακόμη πως για αυτό το σκοπό ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε χώρες της Μέσης Ανατολής «εντός των επόμενων ημερών».
Ο Τραμπ πρόσθεσε επίσης ότι με την απόφασή του «δεν παίρνει θέση» σε ζητήματα που αφορούν το τελικό καθεστώς, συμπεριλαμβανομένων και των «διαφιλοκινούμενων συνόρων». «Ο Θεός να ευλογεί το Ισραήλ, τους Παλαιστίνιους και τις Ηνωμένες Πολιτείες», κατέληξε στην ομιλία του.
Νετανιάχου: Οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα
Μήνυμα ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστινίους πρέπει να περιλαμβάνει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, λίγο μετά το διάγγελμα του Ντόναλντ Τραμπ επί του θέματος.
Ο Νετανιάχου, αφού μίλησε για μια ιστορική ημέρα, προέτρεψε και άλλες χώρες να ακολουθήσουν την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ και να μεταφέρουν τις πρεσβείες τους στην Ιερουσαλήμ. Δήλωσε επίσης ότι το status quo στους ιερούς τόπους της Ιερουσαλήμ θα παραμείνει ως έχει.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: