Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Η μεγάλη νίκη των εργαζομένων

Επιστροφή στο... μέλλον για τους 180 απολυμένους της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων στην Καβάλα. Επιστρέφουν στις θέσεις τους ώς τις 22 Ιανουαρίου και παίρνουν 4.000 ευρώ ο καθένας αναδρομικά, μετά 18 μήνες αγώνων που δόθηκαν στους δρόμους, στις δικαστικές αίθουσες και στο υπουργείο Εργασίας.
Η απόφαση για την επιστροφή των απολυμένων στις θέσεις εργασίας τους και η καταβολή των αναδρομικών συμφωνήθηκαν την Παρασκευή στην Αθήνα μετά την τριμερή διαβούλευση εργαζομένων-εργοδοτών-υπουργείου Εργασίας, μια διαδικασία η επιτυχής έκβαση της οποίας αποδίδεται εν πολλοίς στον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Ανδρέα Νεφελούδη.
Ακολούθησε γενική συνέλευση των μελών του Σωματείου Εργαζομένων της ΒΦΛ, σε κλίμα ευφορίας, προκειμένου να επικυρωθούν οι αποφάσεις της τριμερούς.
Στο επίκεντρο βρέθηκε ο πρόεδρος του σωματείου, Νίκος Βογιατζίδης, που έγινε δεκτός με χειροκροτήματα και επιφωνήματα ενθουσιασμού.
Ο ίδιος χαρακτήρισε υποδειγματική τη διαδικασία που ακολούθησε το υπουργείο Εργασίας και οδήγησε στην αίσια έκβαση, ενώ εξήρε τον ρόλο του κ. Νεφελούδη, που μετά και αυτή την επιτυχία αναδεικνύεται σε μετρ της διαχείρισης τέτοιων καταστάσεων.
Η συμφωνηθείσα απόφαση προβλέπει μεταξύ άλλων:
  • Την άμεση επιστροφή όλων των απολυμένων στις αρχικές τους θέσεις ώς και τις 22 Ιανουαρίου 2018.
  • Την άμεση καταβολή χρηματικού ποσού 4.000 ευρώ ως έναντι των δεδουλευμένων που έχουν λαμβάνειν οι εργαζόμενοι (2.000 ευρώ θα λάβουν όλοι μέχρι το τέλος του 2017).
  • Την καταβολή 11 ισόποσων δόσεων μέχρι 31/12/2018 για τη συνολική εξόφληση των δεδουλευμένων, χρήματα τα οποία θα λαμβάνουν μαζί με τον μηνιαίο μισθό τους.
  • Η εταιρεία δεσμεύτηκε ότι θα αποσύρει τις μηνύσεις εναντίον των εργαζομένων.
  • Οι 180 εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στην εταιρεία ELFE, θυγατρική της ΒΦΛ, αλλά προβλέπεται ότι θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη... νέα εταιρεία Λιπάσματα Νέας Καρβάλης Α.Ε., που δημιουργήθηκε το 2016, επίσης συμφερόντων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Ωστόσο η τελευταία εταιρεία ακόμα δεν έχει εξασφαλίσει την απαραίτητη άδεια λειτουργίας καθώς εκκρεμεί σχετική απόφαση του ΣτΕ για το θέμα.
Εξυγίανση
Θολό παραμένει το τοπίο σχετικά και με τα υπέρογκα χρέη της εταιρείας (ξεπερνούν τα 240 εκατ. ευρώ) προς τη ΔΕΗ, τη ΔΕΠΑ, το ΙΚΑ και τις τράπεζες.
Η εργοδότρια εταιρεία μέσα στο 2018 σκοπεύει να προχωρήσει σε εξυγίανση της βιομηχανικής μονάδας της Καβάλας και να θέσει σε εφαρμογή ένα ελκυστικό πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου όσων εργαζομένων το επιθυμούν.
Το θέμα της ΒΦΛ, με τη βιομηχανία ομαδικών απολύσεων, τους απλήρωτους εργαζομένους, τη δημιουργία διαδοχικών εταιρειών με κρυφή ατζέντα και καινούριους ΑΦΜ, είχε αναδείξει η «Εφ.Συν.» στις 18.2.2017 («Οι τοξικές μπίζνες του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη»).
«Οι 180 εργαζόμενοι παραμείναμε ενωμένοι επί 18 μήνες, η κυβέρνηση άσκησε τις απαραίτητες πιέσεις, η διαδικασία ήταν υποδειγματική από την πλευρά του Αν. Νεφελούδη και το κλίμα άλλαξε θετικά με τις δηλώσεις και του ίδιου του πρωθυπουργού», εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο Νίκος Βογιατζίδης, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση τώρα «οφείλει να είναι εγγυητής της καλής λειτουργίας του εργοστασίου».
Ιστορικό
Η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) ιδρύθηκε το 1961 ως θυγατρική εταιρεία του ομίλου της Εμπορικής Τράπεζας.
Το εργοστάσιο παραγωγής λιπασμάτων νοτιοδυτικά της Νέας Καρβάλης άρχισε να λειτουργεί το 1965. Το 2000 έγινε συγχώνευση της ΒΦΛ με την εταιρεία Χημικές Βιομηχανίες Βορείου Ελλάδος ΑΒΕΕ.
Η εταιρεία που προέκυψε από τη συγχώνευση εξαγοράστηκε το 2009 από την ELFE SA και έκτοτε πήρε την επωνυμία Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά ELFE ΑΒΕΕ (Ελληνικά Λιπάσματα ELFE).
Οι άδειες εκμετάλλευσης μονάδων του εργοστασίου μεταβιβάστηκαν από την Ελληνικά Λιπάσματα ELFE στις εταιρείες ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΒΕΕ και PFIC Ltd το καλοκαίρι του 2015.
Η ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ παραιτήθηκε του δικαιώματος εκμετάλλευσης μονάδων του εργοστασίου τον χειμώνα του 2016, ενώ το ίδιο έτος ιδρύθηκε η εταιρεία Λιπάσματα Νέας Καρβάλης Α.Ε. με σκοπό τη δραστηριοποίησή της στο εργοστάσιο.
Η επιχείρηση είναι υπό την ιδιοκτησία του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ενώ από το 2012 φάνηκαν οι πρώτες αρρυθμίες.
Το 2016 και κυρίως τη φθινοπωρινή περίοδο η παραγωγή μειώθηκε κατά πολύ λόγω απενεργοποίησης των περισσότερων εγκαταστάσεων του εργοστασίου με αμέσως επόμενο την υπολειτουργία του.
Την ίδια χρονιά ξεκίνησαν οι αντιδράσεις του προσωπικού μετά τις απολύσεις μόνιμου και προσωρινού προσωπικού αλλά και τη δραστική μείωση της μισθοδοσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: