Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

Ψευδείς εργοδοτικές απειλές για τα πρόστιμα στις... γαλέρες

Οι συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα που επικρατούν σε πολλές επιχειρήσεις είναι γνωστές. Αυτό, όμως, που ξεπερνά κάθε φαντασία είναι η προσπάθεια εργοδοτών να απειλήσουν και να εκφοβίσουν -ιδιαίτερα τους νέους εργαζόμενους-, εκμεταλλευόμενοι την άγνοιά τους για τα εργασιακά τους δικαιώματα.
Οι συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα που επικρατούν σε πολλές επιχειρήσεις είναι γνωστές. Μαύρη ή υποδηλωμένη εργασία, ελαστικά ωράρια, απλήρωτες υπερωρίες αντιμετωπίζουν πολλοί εργαζόμενοι και εργαζόμενες, ιδίως νεαρής ηλικίας. Οι εργοδοτικές πιέσεις για εντατικοποίηση, με αποκορύφωμα τις ημέρες των γιορτών, είναι η καθημερινή πραγματικότητα χιλιάδων εργαζομένων, κυρίως στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, στο λιανικό εμπόριο και την εστίαση.
Πίσω από τα 8ωρα... κρύβονται 12ωρα εξαντλητικής δουλειάς, ενώ στις περιπτώσεις ψευδώς δηλωμένης μερικής απασχόλησης... ανθρώποι που εμφανίζονται να δουλεύουν 4ωρα στην πραγματικότητα δουλεύουν πολύ περισσότερες ώρες, ακόμα και χωρίς ρεπό.
Οι στοχευμένη έλεγχοι
Η εργασιακή πραγματικότητα προκύπτει ανάγλυφα και από τα αποτελέσματα των στοχευμένων ελέγχων που διενεργεί ενόψει της εορταστικής περιόδου το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Σε πανελλαδικές δράσεις, με έμφαση σε κλάδους και επιχειρήσεις υψηλής παραβατικότητας, ελέγχθηκαν συνολικά 655 επιχειρήσεις από τις περιφερειακές υπηρεσίες του ΣΕΠΕ και την υπηρεσία Ειδικών Επιθεωρητών. Εντοπίστηκαν παραβάσεις σε 271 επιχειρήσεις, για τις οποίες έχουν επιβληθεί 76 πρόστιμα ύψους 390.057,76 ευρώ, ενώ για επιπλέον 207 περιπτώσεις παραβάσεων η διαδικασία επιβολής κυρώσεων βρίσκεται σε εξέλιξη. Όπως ανακοινώθηκε, άλλωστε, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας θα συνεχίσει το ελεγκτικό του έργο για την διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων σε κάθε περίπτωση.
Οι καταγγελίες για τις ψευδείς απειλές των εργοδοτών
Στο left.gr έφτασαν καταγγελίες εργαζομένων για εξωφρενικές εργοδοτικές απειλές. Υπάλληλοι σε κομμωτήριο, που εργάζονταν ακόμα και πλέον του 8ώρου, αν και είχαν δηλωθεί ως μερικής απασχόλησης, μάς κατήγγειλαν ότι η εργοδότρια απειλούσε ότι σε περίπτωση που γίνει έλεγχος στην επιχείρηση τα πρόστιμα θα βαρύνουν και τους εργαζόμενους. Επέμενε μάλιστα ότι αυτό προβλέπει ο νόμος, αφού και οι εργαζόμενοι έχουν υπογράψει την ψευδή πρόσληψη για 4ωρη απασχόληση.
Αντίστοιχες επώνυμες καταγγελίες είχαμε και από αδήλωτους εργαζόμενους σε καφετέριες και escape rooms. Σε κάθε «ύποπτη» επίσκεψη αναγκάζονται να... αποδράσουν από τους χώρους εργασίες ή να παραστήσουν τους πελάτες, υπό την απειλή ότι τα όποια πρόστιμα θα πληρωθούν και από τους ίδιους με βάση τον νόμο. Ιδιοκτήτης καφετέριας-γαλέρας έφτασε στο σημείο να... ενημερώσει ότι η υποχρέωση αυτή των εργαζομένων, να πληρώνουν δηλαδή πρόστιμα για τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες, προβλέπεται από το μνημόνιο και ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (!).
Μόνο η άγνοια πληρώνεται
Ουδέποτε ίσχυε και φυσικά δεν ισχύει ότι μετά από έλεγχο και επιβολή προστίμου φέρουν ευθύνη οι εργαζόμενοι ή υποχρεούνται να πληρώσουν οποιοδήποτε τίμημα. Η ευθύνη για τη λειτουργία των επιχειρήσεων αφορά αποκλειστικά τον εργοδότη και αυτός επιβαρύνεται με οποιοδήποτε πρόστιμο σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι αυθαιρετεί έναντι των εργαζομένων.
* Υπενθυμίζει ότι οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας στον τηλεφωνικό αριθμό 15512 ή στα κατά τόπους τμήματα Επιθεώρησης Εργασίας.

Πηγή: left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: