Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Εγνοια για παιχνίδι, ουδεμία για παίκτες

Διάβαζα στην «Εφ.Συν.» (20/12) στο ρεπορτάζ του Νίκου Σβέρκου «Φως στα άδυτα του διαδικτυακού τζόγου» πως το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται, αρχές 2018, να δώσει για διαβούλευση «αναλυτικό νομοσχέδιο αδειοδότησης σχετικών (με ηλεκτρονικό τζόγο) εταιρειών, με σκοπό να κλείσει ένας κύκλος απόλυτης ανυπαρξίας φορολογικών ελέγχων».
Ο ισχύων έως τώρα νόμος 4002/2011, γνωστός ως «νόμος Βενιζέλου», κατά το ρεπορτάζ, όχι μόνο δεν κατόρθωσε να βάλει τα πράγματα σε τάξη, αλλά, απεναντίας, επέτεινε τη σύγχυση σε όφελος των επιχειρηματιών, με αποτέλεσμα, ενδεικτικά, με στοιχεία που δημοσιεύουν οι ίδιες οι εταιρείες, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2017 παίχτηκε τζόγος περί τα 2 δισ. ευρώ, οι εταιρείες δήλωσαν κέρδη μόλις 97 εκατ.
Σωστά, με θαυμαστικό. Φοροδιαφεύγουν. Αρα το Δημόσιο ζημιώνεται. Οχι όλα στου κασίδη την κεφάλα· που δουλειά δεν έχει, ο κασίδης, και πάει και δηλώνει στην Εφορία πόσα βγάζει. Αρα, οι φοροφυγάδες να εντοπίζονται και να πληρώνουν. Ομως είναι άραγε ο τζόγος μόνο εισπρακτικό ζήτημα;
Συγγνώμη, αλλά, όπως φαίνεται στο ρεπορτάζ, το προς διαβούλευση νομοσχέδιο ακουμπάει μεν τον ηλεκτρονικό τζόγο και τις εταιρείες που κερδίζουν από αυτόν, δεν είδα όμως λέξη για τους τζογαδόρους και πώς αυτοί προστατεύονται ως πολίτες της χώρας που συχνά τζογάρουν από το υστέρημα του ισχνού οικογενειακού τους εισοδήματος, και όλα τα εγχειρίδια, ακόμα και έρευνες ξένων πανεπιστημίων (π.χ. Κάλγκαρι Καναδά, Σάο Πάολο Βραζιλίας), τους κατατάσσουν στις εξαρτημένες προσωπικότητας, βαρύτερης εξάρτησης και από τον αλκοολισμό.
Μέρες τζόγου οι πρωτοχρονιάτικες… εθιμικά. Θεσμικά, ένα αρθράκι για τους τζογαδόρους δεν θα μπει στο νομοσχέδιο; Οταν μιλάμε για πολιτικές εισπρακτικές και πολιτικές αριστερές, υπάρχουν δυνατότητες διάκρισης ή όλα, ομαδόν, στον πολιτικό… τζόγο!

Συντάκτης: Πέτρος Μανταίος
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: