Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

Ένα στρατοδικείο βγαλμένο από μαύρες εποχές…

Πλήρη ιδεολογική κάλυψη στην ανάπτυξη ακροδεξιών και  επικίνδυνων ομάδων μέσα στο στράτευμα συνιστά η πρωτοφανής απόφαση του Στρατοδικείου Θεσσαλονίκης που αθώωσε κατηγορούμενο στρατιωτικό, ο οποίος είχε αρνηθεί να αναλάβει καθήκοντα συντονιστή σε δομή φιλοξενίας προσφύγων στη συμπρωτεύουσα.
Η υπόθεση δεν είναι προκλητική μόνο ως προς την ουσία της αλλά και επειδή προήλθε από ένα δικαστήριο που από τη φύση του είναι υποχρεωμένο να κρίνει απόλυτα «στεγνά» τα ζητήματα εκτέλεσης των εντολών προκειμένου να προστατεύει τη συνοχή των ενόπλων δυνάμεων και το σεβασμό στην ιεραρχία.
Πολύ περισσότερο όταν ένας αξιωματικός δεν αρκέστηκε στην άρνηση  των καθηκόντων αλλά περιφερόταν σε διάφορα εθνικιστικά ΜΜΕ κάνοντας πολιτικά σχόλια, γεγονός ανήκουστο και παράνομο από μόνο του, για στρατιωτικό. Η απόφαση, που συνοδεύτηκε από πανηγυρική συγκέντρωση ακροδεξιών στοιχείων και αντίστοιχη συμπεριφορά του κατηγορούμενου επαναφέρει φαντάσματα του παρελθόντος μέσα στο στράτευμα και αποθεώνει την εθνικιστική και ρατσιστική ρητορεία. Παράλληλα, παράσχει ηθική και ποινική νομιμοποίηση στην ανυπακοή του στρατεύματος στην πολιτική ηγεσία, γεγονός ανήκουστο για τα μεταπολιτευτικά ήθη.  
Η στρατιωτική δικαιοσύνη δεν διέπεται από τις διατάξεις του συντάγματος για την ανεξαρτησία της τακτικής δικαιοσύνης αλλά από ειδική νομοθεσία και άρα η υπόθεση απαιτεί παρέμβαση τόσο της φυσικής όσο και της πολιτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς το μήνυμα που εξέπεμψε είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο... Πρόκειται για ένα στρατοδικείο που θύμισε στρατοδικεία άλλων εποχών…

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: