Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

Καφές, το νέο όπλο της μαφίας για... εκβιασμούς

Τον περασμένο μήνα απεβίωσε ο διαβόητος Τότο Ρίινα, ο άνθρωπος που χαρακτηρίστηκε ως ο «νονός των νονών» και εκτιμάται ότι ήταν υπεύθυνος για περισσότερους από 150 θανάτους. Τώρα η πρόθεση της κόρης του να ξεκινήσει μία... μαφιόζικη επιχείρηση καφέ ρίχνει ως σε μία από τις πιο άγνωστες ασχολίες του οργανωμένου εγκλήματος.
Μόλις λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του Τότο Ρίινα, η κόρη του Κοντσίτα δημιούργησε ένα online κατάστημα πώλησης εσπρέσο με την επωνυμία «Θείος Τότο» με ξεκάθαρο στόχο να εκμεταλλευτεί εμπορικά τη φήμη του διαβόητου πατέρα της.
Η Κοντσίτα ανακοίνωσε επισήμως ότι προσπαθεί να συγκεντρώσει χρήματα πουλώντας κάψουλες εσπρέσο επειδή η αστυνομία έχει παγώσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειά της. Σημειώνεται ότι ο σύζυγος της Κοντσίτα είναι σε κατ' οίκον επιτήρηση κατηγορούμενος για απάτες.
Το online κατάστημα, βέβαια, εξαφανίστηκε μόλις το θέμα πήρε έκταση στα ιταλικά μέσα.
Ποια είναι, όμως, η σχέση της μαφίας με τον καφέ; 
Ο εσπρέσο δεν είναι μόνο ένα από τα σύμβολα της ιταλικής κουλτούρας, αλλά έχει γίνει και ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στα χέρια της μαφίας ώστε να παίρνουν χρήματα από τους εμπόρους. Δεν είναι λίγα, άλλωστε, τα καταστήματα που υποχρεώνονται από το οργανωμένο έγκλημα για να πουλάνε συγκεκριμένες μάρκες καφέ που προωθούνται από μαφιόζους.
«Ο καφές είναι η νέα ενασχόληση» λέει στον Guardian ο συγγραφέας Αντόνιο Νικάσιο, ένας από τους πιο διακεκριμένους ειδικούς σε θέματα της μαφίας. «Οι ιδιοκτήτες καφετεριών και εστιατορίων αναγκάζονται να αγοράζουν τα πιο ακριβά προϊόντα υπό τον φόβο αντιποίνων. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποκομίζει η μαφία χρήματα από αυτές τις επιχειρήσεις και κάνει πιο δύσκολη τη δυνατότητα επέμβασης των Αρχών» προσθέτει.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Guardian υπάρχουν ορισμένοι μαφιόζοι που σκέφτονται να δημιουργήσουν και τις δικές τους μάρκες καφέ. 
Ήδη μία δικαστική υπόθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη περιλαμβάνει 50 μέλη της οικογένειας Μαλάρντο της ναπολιτάνικης Καμόρα.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα αφεντικά της Καμόρα ανάγκασαν μπαρ και καφετέριες να αγοράσουν συγκεκριμένη μάρκα καφέ, η οποία ανήκει στην διαβόητη οικογένεια Νταλτέριο. Άλλες φράξιες όπως η Βολάρο από τη Νάπολι εξανάγκαζαν τους καταστηματάρχες να κάνουν παραγγελίες καφέ αξίας έως και 20.000 δολαρίων. «Εάν κάποιος δεν πλήρωνε, η μαφία του έπαιρνε την επιχείρηση» αναφέρει ο Νίκολα Γκρατιέρι, ένας από τους πιο γνωστούς εισαγγελείς στην Ιταλία, ο οποίος ασχολείται με θέματα της μαφίας.
«Οι άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι πρόκειται απλά για έναν εσπρέσο, όπως υπάρχουν χιλιάδες μπαρ στην Καλαβρία. Φανταστείτε εάν η μαφία ανάγκαζε όλα τα καταστήματα στο Λονδίνο να αγοράζουν το δικό της ψάρι» σημειώνει.
Σύμφωνα με τον Νικάσιο οι μαφιόζικες οργανώσεις στις ΗΠΑ και τον Καναδά ήταν οι πρώτες που χρησιμοποίησαν τον εσπρέσο σαν όργανο εκβιασμού αναγκάζοντας τους ιδιοκτήτες καταστημάτων να αγοράζουν συγκεκριμένες μάρκες καφέ. «Είναι πολύ δύσκολο για την αστυνομία να αποδείξει ότι υπάρχει εκβιασμός: Δεν παραδίδεις χρήματα, απλά αγοράζεις καφέ» εξηγεί.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: