Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

ΠΓΔΜ: Δημιουργούνται προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία

Τη βούλησή της για την επίλυση του ονοματολογικού εκφράζει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, εκτιμώντας ότι μετά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι, και με βάση τη δέσμη ιδεών που παρουσίασε ο πρώτος, «δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία μπροστά».
Η τοποθέτηση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ έρχεται σε αντίθεση με την άποψη που διατύπωσε ο διαπραγματευτής της χώρας Βάσκο Ναουμόφσκι, ότι η δέσμη ιδεών που παρουσίασε ο Μάθιου Νίμιτς απέχει πολύ από μία αξιοπρεπή λύση στο θέμα του ονόματος και αποκλίνει από το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, όπως αυτό ορίζεται από το Ψήφισμα 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Σε ανακοίνωσή που εξέδωσε συγκεκριμένα λίγο πριν από τα μεσάνυχτα η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δηλώνει ότι είναι «αφοσιωμένη στην επίλυση της διένεξης που έχει (με την) Ελλάδα».
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «δημιουργούνται ενεργά προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία προς τα μπροστά, η έκβαση της οποίας θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές».
«Αφήνει καλή εντύπωση η ανανεωμένη επικοινωνία, που δημιουργεί περιθώριο για φιλική προσέγγιση και οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Μετά από προσεκτική ανάλυση του πλαισίου που παρουσίασε σήμερα ο κ. Νίμιτς στους διαπραγματευτές των δύο χωρών στη Νέα Υόρκη, και με βάση τη σημασία που έχει το ζήτημα για τα κρατικά συμφέροντα, θα συνεχιστεί η διαδικασία για οικοδόμηση μιας όσο το δυνατόν ευρύτερης και χωρίς αποκλεισμούς θέσης» εκ μέρους της ΠΓΔΜ, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: