Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

Παρέμβαση της Εκκλησίας στο Μακεδονικό: Δεν αποδεχόμαστε τον όρο Μακεδονία ή παράγωγό του

Να μην υπάρχει οποιαδήποτε αναφορά στη Μακεδονία στην ονομασία των Σκοπίων ζητά η Εκκλησία.
Η Ιερά Σύνοδος, που συνεδρίασε την Τρίτη και την Τετάρτη, αναφέρει ότι «η Εκκλησία έχει μαρτυρήσει με το λόγο και το αίμα κλήρου και λαού την ελληνικότητα της Μακεδονίας από αρχαιοτάτων χρόνων» και προσθέτει:
«γι’ αυτό και δεν μπορεί να αποδεχθεί την απονομή του όρου ‘Μακεδονία’ ή παραγώγου του ως συστατικού ονόματος άλλου Κράτους, το οποίο θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης εκκλησίας της ‘Μακεδονίας’».
Χαρακτηρίζει δεν το σκεπτικό της «ανησυχία του οικουμενικού ελληνισμού» και αναμένει «από την υπεύθυνη Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία διαχειρίζεται το θέμα» να την κατανοήσει.
Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου:
«Εξ αφορμής της έντονης διπλωματικής κινητικότητας που υπάρχει για το θέμα των Σκοπίων, και εν συνεχεία της από 15.12.2017 Ανακοίνωσής Της περί της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων η Δ.Ι.Σ. συμμεριζόμενη την αγωνία των Ιεραρχών που διαποιμαίνουν τις Ιερές Μητροπόλεις στην περιοχή της Μακεδονίας, αλλά και του λαού, με Απόφασή Της υπενθυμίζει ότι η Εκκλησία έχει μαρτυρήσει με το λόγο και το αίμα κλήρου και λαού την ελληνικότητα της Μακεδονίας από αρχαιοτάτων χρόνων, γι’ αυτό και δεν μπορεί να αποδεχθεί την απονομή του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου του ως συστατικού ονόματος άλλου Κράτους, το οποίο θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης εκκλησίας της ‘Μακεδονίας’». 
Αναμένει δε από την υπεύθυνη Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία διαχειρίζεται το θέμα, να κατανοήσει την ανησυχία Της, που είναι και ανησυχία του οικουμενικού ελληνισμού». 
Ιερώνυμος: Η Εκκλησία δεν μπορεί να αδιαφορήσει για το θέμα
Την παρέμβαση είχε προαναγγείλει ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, λέγοντας ότι η Εκκλησία δεν μπορεί να αδιαφορήσει για το θέμα. Ο Αρχιεπίσκοπος σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 σημείωσε πως «Σε ένα τέτοιο θέμα βασικό γιατί την πατρίδα μας, δεν μπορεί η εκκλησία να μείνει αδιάφορη θα πάρει και αυτή τη θέση της. Όχι τόσο ως προς τη γενικότερη τοποθέτηση και λοιπά, αλλά ως προς το όνομα οπωσδήποτε».
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: