Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Ενημέρωσε τους αρχηγούς, περιμένει το Νίμιτς

Εν αναμονή της άφιξης του ειδικού διαμεσοληβητή του ΟΗΕ την Τρίτη στην Αθήνα, ο οποίος μία μέρα μετά θα επισκεφθεί τα Σκόπια, ο Αλέξης Τσίπρας είχε σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς για την πορεία των συζητήσεων με την ηγεσία της ΠΓΔΜ.
Οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης επανέλαβαν τις θέσεις τους για το Μακεδονικό, ενώ πυροδοτήθηκε εκ νέου η κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ζήτημα.
Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε πως προσήλθε, γιατί είχε υποχρέωση εκ του θεσμικού του ρόλου, και επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα γιατί «δεν ενημέρωσε ποτέ ούτε το Κοινοβούλιο, ούτε τον ελληνικό λαό». 
Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση επέκρινε τη στάση του πρωθυπουργού που «έκλεισε ένα '''παράθυρο'' ευκαιρίας», προχώρησε χωρίς να έχει καν τη στήριξη του κυβερνητικού εταίρου και δίχασε τον ελληνικό λαό εξυπηρετώντας «μικροκομματικά παιχνίδια».
Επίσης, ο πρόεδρος της δεξιάς παράταξης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προβαίνει σε παραχωρήσεις χωρίς ανταλλάγματα, ενώ υποστήριξε πως η Ν.Δ. υπερασπίστηκε τα εθνικά θέματα με υπευθυνότητα, και αποφασιστικότητα και επανέλαβε: «Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς». 
Ακολούθησε ανακοίνωση του  Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, που καταλόγισε ανευθυνότητα και τυχοδιωκτισμό στον αρχηγό της Ν.Δ. τονίζοντας πως «ήταν αναμενόμενο και προδιαγεγραμμένο ότι ο κος Μητσοτάκης θα επέλεγε τον εύκολο δρόμο της ανευθυνότητας και του τυχοδιωκτισμού. Η χώρα όμως έχει ανάγκη από ηγεσία αποφασισμένη να πορευθεί τον δύσκολο δρόμο, για να υπερασπισθεί τα εθνικά συμφέροντα κι όχι τον εύκολο που οδηγεί σε αδιέξοδα».
Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε με την Φώφη Γεννηματά με τη δεύτερη να ζητάει ξανά συμβούλιο πολιτικών αρχηγών γιατί «ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε συζητήσεις χωρίς να έχει επιβεβαιώσει την εθνική γραμμή». 
Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής επανέλαβε επίσης ότι «η διγλωσσία και οι ακραίες φωνές δυσκολεύουν τη διαπραγμάτευση και δεν εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα» και επεσήμανε ότι «η λύση δε μπορεί να αφορά μόνο το όνομα αλλά και νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις για τον αλυτρωτισμό». 
Για μία ακόμα φορά η κ. Γεννηματά υπογράμμισε την «ανάγκη για μια συνολική λύση στο θέμα των Σκοπίων, με σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού για όλες τις χρήσεις και με όλες τις νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα ακυρώνουν τον αλυτρωτισμό και την παραχάραξη της ιστορίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος  ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι η λύση έγκειται από τη μία πλευρά στην ονομασία, που θα μπορούσε να είναι μία αμετάφραστη σύνθετη λέξη στη σλαβική διάλεκτο, και από την άλλη σε δεσμευτικές εγγυήσεις της ΠΓΔΜ, που θα φανερώνουν στους Έλληνες ότι έχουν εγκαταλειφθεί οι αλυτρωτικές θέσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται και σε διατάξεις του Συντάγματος της γειτονικές χώρας.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού κατηγόρησε την κυβέρνηση για διγλωσσία και τον πρωθυπουργό ότι φέρνει με μεγάλη καθυστέρηση το ζήτημα προς συζήτηση. Χαρακτήρισε δε επικίνδυνο και γελοίο να διαφοροποιείται ο υπουργός Άμυνας για πολύ καιρό δίνοντας έδαφος σε διάφορα στοιχεία της ελληνικής κοινωνίες για ακραίες εκδηλώσεις που σπάνε την εθνική ενότητα.
Ο πρωθυπουργός συνομίλησε επίσης τον Δημήτρη Κουτσούμπα, που είπε πως «η ενημέρωση "κάλλιο αργά παρά ποτέ", πάντα καλοδεχούμενη είναι». «Καλό είναι να αναπτύσσονται διακρατικές σχέσεις αλλά χωρίς εφησυχασμό. Προέχει να λυθούν ζητήματα αλυτρωτισμού και εθνικιστικών τάσεων που αφορούν το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας» πρόσθεσε.
Μετά τη συνάντηση στο Μαξίμου ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ δήλωσε στους δημοσιογράφους το εξής: «Είχαμε μια αναλυτική ενημέρωση. Κρατάμε μικρό καλάθι. Εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες για την περιοχή, την πολιτική ΝΑΤΟ & ΕΕ γι' αυτά τα ζητήματα». 
Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ ρωτήθηκε αν μετά τη συνάντηση έχει την αίσθηση ότι οδεύει προς λύση το «Μακεδονικό» απαντώντας: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοια πιθανότητα αυτή τη στιγμή». Σχετικά με τα αν άφησε ο πρωθυπουργός να διαφανεί ότι δεν ποντάρει στον κ. Καμμένο, ο κ. Κουτσούμπας, τόνισε: «Ο κ. Καμμένος έχει τη δική του άποψη. Το τι θα κάνει φαντάζομαι δεν το ξέρει ούτε ο κ. πρωθυπουργός».
Τελευταίος πέρασε το κατώφλι του Μαξίμου ο Βασίλης Λεβέντης, που στην αρχή της συνάντησης ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα αν έλαβε την συγκατάθεση των υπόλοιπων αρχηγών γι αυτό που πάει να κάνει.«Δεν έλαβα καμία συγκατάθεση, την ευλογία τους έλαβα», απάντησε ο πρωθυπουργός. 
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων δήλωσε αντίθετος με την σύνθετη ονομασία επειδή περιέχει τον όρο Μακεδονία. «Θα δώσω την συγκατάθεσή μου σε άλλο όνομα» ανέφερε και όταν ο πρωθυπουργός τον ρώτησε ποιο όνομα ο κ. Λεβέντης απάντησε: « Σκόπια» 
Εξερχόμενος ο κ. Λεβέντης είπε πως είχε ζητήσει συναίνεση και μια μεγάλη κυβέρνηση γιατί θα την χρειαζόμασταν . Δεν με άκουσε ούτε ο Τσίπρας ούτε ο Μητσοτάκης και τώρα ο Τσίπρας σηκώνει μόνος του τον σταυρό για θέμα που δεν φταίει. Του είπα ότι αντί να ξεκινάμε την διαπραγμάτευση δίνοντας σύνθετη ονομασία πρέπει πρώτα να ζητήσουμε ανταλλάγματα και να πάρει η άλλη πλευρά την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και να μην παραιτηθούμε από το όνομα».
«Η θέση μου είναι να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση από μηδενική βάση και αν γίνει έτσι , είπα στον πρωθυπουργό , όλος ο λαός θα είναι μαζί του και πρώτος εγώ . Ο πρωθυπουργός μου είπε ότι στο Βουκουρέστι το 2008 ο Καραμανλής διαπραγματευόταν το όνομα «Macedonia Skopje» . Οι σκοπιανοί το θέτουν αυτό ως πήχη και ξεκινούν από εκεί . Εγώ και με το «Nova Makedonija» είμαι σφόδρα αντίθετος .Η Μακεδονία δεν είναι κανενός, είναι Ελλάδα και σ΄ αυτό δεν χωρούν εκπτώσεις. Είπα στον πρωθυπουργό να μην κουβαλήσει αυτό το στίγμα». 

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: