Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Διευκρινίσεις Αχτσιόγλου για την κήρυξη απεργίας

Τις αντιδράσεις στο νέο θεσμικό πλαίσιο που καθιστά δυσκολότερη την κήρυξη απεργίας από τις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις επιχείρησε να κατευνάσει η Έφη Αχτσιόγλου υποστηρίζοντας ότι η διάταξη δεν αλλάζει τον τρόπο λήψης απόφασης για απεργία.
Αφού υπεραμύνθηκε του πολυνομοσχεδίου-σκούπα η υπουργός Εργασίας, αναφέρθηκε στην επίμαχη διάταξη σε σχέση με την απαρτία, η οποία απαιτείται προκειμένου να αποφασίσει εάν θα κηρυχτεί απεργία.
Σε ομιλία της στη Βουλή τόνισε ότι «στα πρωτοβάθμια σωματεία που δεν είναι πανελλαδικής εμβέλειας και ευρύτερης γεωγραφικής έκτασης, όταν συγκαλείται γενική συνέλευση για να λάβει απόφαση εάν θα γίνει απεργία, θα πρέπει να παρίσταται το 1/2 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών».
Έφερε το εξής ως παράδειγμα: Αν σε μία επιχείρηση υπάρχουν 150 εργαζόμενοι και στο Σωματείο είναι εγγεγραμμένοι 100 και από αυτούς οι 80 είναι οικονομικά τακτοποιημένο, η διάταξη λέει ότι όταν θα γίνει ΓΣ για να λάβουν απόφαση για απεργία, θα πρέπει τουλάχιστον οι 40 να βρίσκονται εκεί.
Αν υπάρξει πρόταση για απεργία διαρκείας που την ψηφίζουν 20, 10 ψηφίζουν κατά και 10 ψηφίζουν «λευκό», θα γίνει απεργία διαρκείας. «Δηλαδή με την ψήφο των 20 θα γίνει απεργία διαρκείας στην επιχείρηση του παραδείγματος των 150 εργαζόμενων» είπε. 
Η αρμόδια υπουργός εξήγησε δε ότι η ρύθμιση δεν λέει πως τα μισά μέλη του σωματείου να ψηφίσουν για την απεργία, το 50 +1, αλλά ότι θα πρέπει να παρίστανται.
Επίθεση σε Ν.Δ. και ΚΚΕ
Κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία, αφού με την «αποκαλυπτική» της στάση «ταυτίζεται με τους πιο ακραίους κύκλους των δανειστών»,  καθώς η πρότασή της είναι η θέση του ΔΝΤ για πλειοψηφία 50 + 1 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών, ώστε να αποφασιστεί απεργία. 
Σε αυτό το σημείο η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε πως μία σειρά από απαιτήσεις των δανειστών, όπως ο συνδικαλιστικός νόμος, φεύγει από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης.
Απευθυνόμενη στα έδρανα του ΚΚΕ είπε ότι η διάταξη δεν συνιστά κατάργηση του σχετικού δικαιώματος και έκανε λόγο για «υπερβολές και ανακρίβειες», που «οδηγούν στο αντίθετο αποτέλεσμα και δημιουργούν ηττοπάθεια στους εργαζόμενους».
Ένταση με αφορμή το ΠΑΜΕ 
Η πρόσφατη δυναμική παρέμβαση του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας πυροδότησε προσωρινά, ένταση στη Βουλή. Όλα ξεκίνησαν όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παπαδόπουλος επιτέθηκε στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Γιάννη Τασιούλα και το ΚΚΕ, με το κόμμα της αντιπολίτευσης να αντιδρά έντονα, κατηγορώντας τον βουλευτή ότι αξιοποιεί το οπλοστάσιο της Χρυσής Αυγής για να επιτεθεί.
«Θέλω να απαντήσω στους συντρόφους που μας κάνουν κριτική από τα αριστερά και μας λένε ότι είμαστε ενάντια στους εργάτες. Και μας καλούν να αναιρέσουμε όλα αυτά τα μέτρα. Θα έλεγα να αναιρέσουν αυτοί όλες τις απολύσεις του Ριζοσπάστη και του 902 που κάνανε, να μας πούνε για τα λεφτά από τη συχνότητα, το σταθμό που ήταν δημόσιο αγαθό, πόσα πήρανε, διότι δεν ήταν δικά τους», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:
«Από ό,τι είδα στις τηλεοράσεις, παίζει πολύ δραματικά εκείνος ο αριστερός ο κομμουνιστής συνδικαλιστής που χτυπάει το τραπέζι έτσι μπροστά την υπουργό! Πραγματικά είναι επαναστάτης, φασίστας! Είναι καθαρώς φασιστική λογική, φασιστική νοοτροπία! Για φανταστείτε εδώ, να πάει να ανεβεί ένας του ΚΚΕ και να μην τον αφήσουμε να μιλήσει. Θα είναι αυτό δημοκρατική διαδικασία; Πότε έχει κάνει το ΚΚΕ ξανά τέτοια πράγματα; Προσπαθούν να πάνε σε αυτοδικία; Δηλαδή, τι θα κάνουμε θα πλακωνόμαστε μεταξύ μας στις πλατείες; Αυτή είναι η αντιπαράθεση που θέλουν; Αν τη θέλουν μπορούμε...», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.
Η παρέμβαση του Νίκου Παπαδόπουλου προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από τα έδρανα του ΚΚΕ με τους βουλευτές να φωνάζουν «ντροπή!» στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.
«Μας κάνει εντύπωση, μας εξέπληξε και αρνητικά μάλιστα, όταν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  αξιοποιεί το οπλοστάσιο της Χρυσής αυτής για να επιτεθεί στο ΚΚΕ! Είναι εντυπωσιακό αυτό. Μας κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση. Και επειδή φαίνεται έχει και ασφαλίτικες αναζητήσεις, τον ενημερώνουμε ότι αυτός που χτύπησε το χέρι στου τραπέζι στο υπουργείο Εργασίας είναι ο ίδιος που μίλησε σήμερα στη Βουλή κατά την διάρκεια της ακρόασης φορέων», απάντησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.
Σταθάκης: Βάζουμε κανόνες σε γκρίζες ζώνες
Αντικαθιστούμε ένα μόνιμο καθεστώς γκρίζας ζώνης και πολιτικής διαμεσολάβησης με συγκεκριμένους κανόνες, και μέχρι το 2020, θα έχει ολοκληρωθεί το 75% του Εθνικού Κτηματολογίου, είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, που υπεραμύνθηκε των διατάξεων για τη συγχώνευση της ΕΚΧΑ Α.Ε. με τα υποθηκοφυλάκια.
Σημείωσε ότι μέχρι το 2020 θα έχει ολοκληρωθεί το 75% του Κτηματολογίου, ενώ επισήμανε ότι η συγχώνευση δεν θα επιφέρει πρόσθετα βάρη στους καταναλωτές, καθώς ο νέος φορέας θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενος. Τέλος, υπογράμμισε ότι ο νέος φορέας θα είναι «καθολικός διάδοχος» της ΕΚΧΑ και σε αυτόν θα ενσωματωθεί το σύνολο του προσωπικού του.
Χαρίτσης: Βελτίωση και διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας 
«Με το πολυνομοσχέδιο εισάγουμε διατάξεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Στόχος μας είναι η αύξηση της συμμόρφωσης των επιχειρήσεων, η προστασία του δημοσίου συμφέροντος και των επιχειρήσεων από φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς και η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης.
Ο υπουργός έδωσε έμφαση στην εφαρμογή του νόμου για την αδειοδότηση, επισημαίνοντας ότι «οι επιχειρήσεις μπορούν πλέον να ξεκινάνε τη λειτουργία τους μέσα σε μία ημέρα, με μία απλή γνωστοποίηση στο ειδικό πληροφοριακό σύστημα». Επίσης, μίλησε για μέτρα που επισπεύδουν την υλοποίηση των δημόσιων έργων και μειώνουν σημαντικά το κόστος για το δημόσιο, καθώς και για ρυθμίσεις που εκσυγχρονίζουν το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και θεσμοθετούν την έννοια του πιστοποιημένου συμβούλου ευρεσιτεχνιών.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: