Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Τσακαλώτος: Για πρώτη φορά σε μνημονιακό νομοσχέδιο είναι περισσότερα τα θετικά από τα αρνητικά

Για πρώτη φορά σε μνημονιακό νομοσχέδιο τα θετικά στοιχεία είναι περισσότερα από τα αρνητικά ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την ενημέρωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το πολυνομοσχέδιο, που κατατέθηκε στη Βουλή.
Το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι τις 16 του μήνα στην Ολομέλεια και περιέχει τα τελευταία προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, στον κορμό του πολυνομοσχεδίου περιλαμβάνεται διάταξη για την εφαρμογή της διαδικασίας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για οφειλές στο Δημόσιο, ενώ όπως διευκρίνισε, δεν αλλάζει κάτι στη διαδικασία των πλειστηριασμών, η οποία θα είναι ακριβώς η ίδια με τη διαδικασία που ισχύει έως σήμερα.
Στα θετικά στοιχεία περιλαμβάνονται ρυθμίσεις «που έπρεπε να γίνουν ούτως ή άλλως», όπως είναι οι ρυθμίσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και σύστασης επιχειρήσεων και η ενίσχυση των οικογενειακών επιδομάτων με αύξηση του προϋπολογισμού γύρω στα 350 εκατ. ευρώ ή κατά 40%. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να αυξηθούν από το 2018 τα επιδόματα 698.800 οικογενειών.
Παράλληλα εφαρμόζονται εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή των επιδομάτων. Τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες με εισοδήματα από 25.000 ευρώ έως 45.000 ευρώ θα δουν μικρή μείωση στα επιδόματα που ήδη λαμβάνουν.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες ανέφερε ότι καθιερώνεται για πρώτη φορά ενιαίος φορέας Εθνικού Κτηματολογίου, ο οποίος θα είναι ΝΠΔΔ με στόχο το 2020, να έχει ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο στην Ελλάδα.
Στα «αρνητικά» του πολυνομοσχεδίου, όπως τα χαρακτήρισε, περιλαμβάνεται η ρύθμιση για τις απεργίες, «την οποία δεν θα φέρναμε με δική μας πρωτοβουλία», όπως ανέφερε. Τόνισε ότι η ρύθμιση ούτε καταργεί ούτε περιορίζει το δικαίωμα της απεργίας και η μόνη αλλαγή αφορά τον κανόνα της απαρτίας στις γενικές συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων που δεν είναι ευρύτερης περιφέρειας ή πανελλαδικής έκτασης όταν συγκαλούνται προκειμένου να ληφθεί απόφαση για απεργία.
Τέλος, ο υπουργός σημείωσε ότι πραγματοποιήθηκε συζήτηση με τους θεσμούς ώστε να έρθουν νωρίτερα τα μέτρα του 2019.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: