Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

No money, no... sugar

Η αναβίωση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ήταν μια κρίσιμη επιλογή της κυβέρνησης μετά από διαδοχικά εγκλήματα που οδήγησαν σε σωρεία σκανδάλων και μαρασμό της. Όμως η λειτουργία της είναι μια σύνθετη διαδικασία που συναρτάται, μεταξύ άλλων, με τη χρηματοδότηση του πρωτογενούς τομέα.
Η καθυστέρηση στην πληρωμή των ενισχύσεων στους παραγωγούς απειλεί όλη την παραγωγική διαδικασία της επόμενης χρονιάς. Σε πρόσφατη συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οι παραγωγοί δεν πήραν πειστικές απαντήσεις καθώς η περίοδος σποράς πλησιάζει, οι αρχικές υποσχέσεις δεν υλοποιήθηκαν και οι νέες υποσχέσεις δεν πείθουν.
Τόσο η στρεμματική ενίσχυση όσο και οι καλλιεργούμενες εκτάσεις αυξάνονται αλλά η έγκαιρη καταβολή των περίπου 10 εκατ. ευρώ που οφείλει η ΕΒΖ στους τευτλοπαραγωγούς δημιουργούν προβληματισμό, για τον επιπρόσθετο λόγο ότι η ικανοποίηση των παραγωγών είναι κλειδί για την αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, που αποτελεί προϋπόθεση βιωσιμότητας. 
Η ενίσχυση και επαναλειτουργία της ΕΒΖ είναι μια καλή πρακτική που κινείται αντίθετα στην καταστροφική πολιτική που απαξίωσε και συρρίκνωσε κάθε τι δημόσιο αλλά διάφοροι παράγοντες μπορούν να απειλήσουν το εγχείρημα.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου επιρρίπτει ευθύνες στις τράπεζες για την καθυστέρηση της καταβολής αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις, αν θέλει να διαφοροποιηθεί από το παλιό πολιτικό σύστημα, όταν υπόσχεται οφείλει να είναι απόλυτα συνεπής. 

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: