Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Ρύθμιση οφειλών και για όσους εξαιρούνται από τις 120 δόσεις

Τον προσδιορισμό των βασικών κανόνων που θα διέπουν τις όποιες λύσεις προταθούν στους οφειλέτες χωρίς πτωχευτική ικανότητα για ρύθμιση οφειλών είτε με το Δημόσιο είτε με Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ), περιλαμβάνει τροπολογία που ενσωματώθηκε σήμερα σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας.
Πρόκειται για το νομοσχέδιο που αφορά τη μετεξέλιξη του ΟΓΑ σε Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στο οποίο συμπεριλήφθηκαν νομοτεχνικές βελτιώσεις για τη ρύθμιση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Οι βελτιώσεις αφορούν περιπτώσεις διμερών συμφωνιών ανάμεσα σε οφειλέτες που εξαιρούνται από τη διαδικασία, με το Δημόσιο ή τα Ταμεία.
Πιο αναλυτικά, προβλέπεται ότι εάν υποβληθεί σχετική αίτηση από τους οφειλέτες, τότε το Δημόσιο ή τα Ταμεία μπορούν να προτείνουν ρύθμιση των οφειλών τους. Στην πρόταση αυτή, τονίζεται ότι η όποια πρόταση για ρύθμιση θα περιλαμβάνει  ισόποσες τοκοχρεωλυτικά υπολογισμένες, μηνιαίες δόσεις, απαλλαγή σε ποσοστό 100% των προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής, δυνατότητα απαλλαγής από μέρος ή το σύνολο των τόκων και προσαυξήσεων και δυνατότητα διαγραφής μέρους της βασικής οφειλής με κριτήρια το ύψος των οφειλών, το εισόδημα και την αξία της περιουσίας των οφειλετών τους.
Οι οφειλέτες που θα δεχτούν να υπαχθούν σε ρύθμιση που τους παραπάνω όρους, θα πρέπει να συμβιβαστούν ότι θα απωλέσουν υφιστάμενες ρυθμίσεις. Περαιτέρω εξειδίκευση θα προκύψει με ξεχωριστές αποφάσεις των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών. 

Αγγελόπουλος Βασίλης
Πηγή: dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: