Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Ζητούνται 155.000 εθελοντές για να δώσουν... ζωή σε παιδιά με καρκίνο

«Γίνε ήρωας με μια μπατονέτα». Είναι από μόνη της προκλητική η φράση και ελαφρώς αστεία: υπάρχουν ήρωες σε χρόνια σαν τα σημερινά; Και μάλιστα με... μπατονέτες;
Τα πανό με τα κόκκινα μπαλόνια και τα χαμογελαστά πρόσωπα στο καφέ στο Μοναστηράκι σου κινούν τουλάχιστον την περιέργεια. Τι είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι με την κίτρινη κονκάρδα «Γίνε ο ήρωάς μου» στο πέτο;
Λίγα λεπτά -και δυο μπατονέτες- αργότερα το ανακαλύπτεις.
Μια μέρα μετά την κατακόκκινη νύχτα του Αγίου Βαλεντίνου ξημερώνει μια άλλη Παγκόσμια Ημέρα που οι περισσότεροι από εμάς ξορκίζουν σαν τον χειρότερο εφιάλτη τους.
Αν ο καρκίνος μοιάζει τρομακτικός, ο παιδικός καρκίνος μάς κόβει την ανάσα. Η 15η Φεβρουαρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για τις ανάγκες των παιδιών που νοσούν από καρκίνο σε όλο τον κόσμο.
Οι μικρούληδες ασθενείς είναι κάθε χρόνο περισσότεροι από 150.000 σε όλο τον κόσμο - 280 με 300 στην Ελλάδα. Το 50% των περιπτώσεων καρκίνου στα παιδιά είναι λευχαιμίες και όγκοι του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Τα αίτια που προκαλούν τον καρκίνο αλλά και την παρατηρούμενη αύξηση της επίπτωσής του παραμένουν άγνωστα.
Υπάρχουν όμως και καλά νέα: το 80% των παιδιών με δυνατότητα πρόσβασης σε έγκαιρη διάγνωση, εξειδικευμένη θεραπεία και ποιοτική φροντίδα καταφέρνουν να νικήσουν την ασθένεια.
Τα κακά νέα είναι πως και ο καρκίνος είναι βαθιά ταξικός: το 90% των θανάτων που καταγράφονται αφορά παιδιά που κατάγονται από αναπτυσσόμενες και υπανάπτυκτες χώρες.
Αυτό φέρνει τον καρκίνο στην πρώτη αιτία θανάτου παιδιών στις αναπτυσσόμενες χώρες και στη δεύτερη στις αναπτυγμένες. Αλλά ας γυρίσουμε στους ήρωες με τις μπατονέτες.
Κάποιες μορφές καρκίνου του αίματος απαιτούν μεταμόσχευση - είναι η ελπίδα που θα δώσει ζωή.
Ο μυελός των οστών είναι το «εργοστάσιο» παραγωγής του αίματος και του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού και η μεταμόσχευσή του σημαίνει αντικατάσταση του «άρρωστου» ανοσοποιητικού συστήματος με ένα υγιές, με μια διαδικασία που μοιάζει πολύ με εκείνη της αιμοδοσίας.
Σε όλες τις χώρες λειτουργούν «εθνικές δεξαμενές» κι αυτό γιατί οι ομοεθνείς εθελοντές δότες έχουν περισσότερες πιθανότητες να «ταιριάζουν» λόγω κληρονομικότητας με τους συντοπίτες τους.
Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι η τελευταία χώρα σε αριθμό εγγεγραμμένων Εθελοντών Δοτών Μυελού μεταξύ όλων των χωρών της Ευρώπης κι έτσι η συντριπτική πλειονότητα των μοσχευμάτων προέρχεται από το εξωτερικό.
Οι εθελοντές δότες δεν ξεπερνούν τους 45.000. Εάν αποκτήσουμε 200.000 εθελοντές, τότε η πιθανότητα εύρεσης δότη για κάθε ασθενή θα αυξηθεί σε 80%.
Ηρωες με μπατονέτες!
Η Κική Λεγάκη με την κόρη της Φωτεινή. Η μικρούλα αρρώστησε από καρκίνο του αίματος το καλοκαίρι του 2014. Το ξεπέρασε. Τότε η κ. Λεγάκη αποφάσισε να αναζητήσει «ήρωες με μπατονέτες» προκειμένου να σωθούν και άλλα άρρωστα παιδιά |
Και κάπου εδώ ξεπηδάνε οι ήρωες με τις μπατονέτες. Μια ιδέα που ξεπήδησε πρώτα στο μυαλό της Κικής Λεγάκη. Είναι μία από τις γυναίκες με τις κίτρινες μπλούζες και τις κονκάρδες που συναντήσαμε στο Μοναστηράκι.
Τι ακριβώς είναι αυτή η ιστορία, τη ρωτήσαμε: «Τo Be My Hero – Γίνε ο Ηρωάς μου! είναι Πιστοποιημένος Επίσημος Συνεργάτης του Κέντρου Ενημέρωσης & Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού Των Οστών Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΔΜΟΠ) “Χάρισε Ζωή” για την ενημέρωση και εγγραφή νέων Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών. Πήρε σάρκα και οστά το καλοκαίρι του 2014, έναν χρόνο αφού νόσησε η κόρη μου από καρκίνο του αίματος. Είναι το “ευχαριστώ” μου προς όλους εκείνους τους ανθρώπους -γιατρούς, νοσηλεύτριες, μητέρες με άρρωστα παιδιά- που μου στάθηκαν, το “ευχαριστώ” μου προς το σύμπαν που κάθε μέρα μού δείχνει τα δώρα του, βλέποντας το χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπο της κόρης μου. Οταν σου συμβαίνει ένα θαύμα, όταν σου συμβαίνει το καλό, οφείλεις να ανταποδώσεις και να κάνεις κι εσύ όσο καλό μπορείς. Ολοι έχουμε τη δύναμη. Ολοι μπορούμε να σκορπίσουμε την αγάπη, το χαμόγελο. Γενικά παρατηρούμε -και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα- ότι οι πολίτες αφυπνίζονται σιγά σιγά κι ακολουθούν τον δρόμο της καλοσύνης και της αγάπης».
Απλή η διαδικασία στο 95% των περιπτώσεων
Ο μυελός των οστών δεν έχει καμιά σχέση με τον νωτιαίο μυελό. Ο νωτιαίος μυελός βρίσκεται μέσα στη σπονδυλική στήλη και αποτελεί μέρος του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ) που συσχετίζεται με νευρικές λειτουργίες.
Ο μυελός των οστών είναι ο ρευστός ιστός που βρίσκεται κυρίως στα κόκαλα της λεκάνης, στο μέρος περίπου που είναι οι πίσω τσέπες ενός παντελονιού.
Στον μυελό των οστών υπάρχουν μητρικά κύτταρα που ονομάζονται αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα και δίνουν γένεση σε όλα τα κύτταρα του αίματος (ερυθρά, λευκά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια).
Οταν μιλάμε για μυελό των οστών, εννοούμε αίμα. Εάν είσαι μεταξύ 18-50 χρόνων και σε καλή κατάσταση υγείας, μπορείς να γίνεις κι εσύ εθελοντής.
Ο Εθελοντής Δότης Μυελού των Οστών δίνει δείγμα σάλιου με μια μπατονέτα ώστε να καθοριστεί η ιστοσυμβατότητά του.
Στη συνέχεια καταχωρίζεται στην εθνική και παγκόσμια δεξαμενή εθελοντών δοτών.
Εάν ένας δότης κριθεί κατάλληλος για κάποιον ασθενή που χρειάζεται μεταμόσχευση μυελού των οστών και εξακολουθεί να θέλει να γίνει δότης, τότε καλείται να προσφέρει αιμοποιητικά κύτταρα αφού πρώτα ενημερωθεί αναλυτικά.
Η διαδικασία δωρεάς μυελού είναι στο 95%-97% των περιπτώσεων παρόμοια με εκείνη της αιμοδοσίας.
Στο υπόλοιπο 5%-3% των περιπτώσεων, αναλόγως την περίπτωση του ασθενή και την κρίση των ιατρών, ο μυελός λαμβάνεται με παρακέντηση των οστών της λεκάνης υπό γενική αναισθησία και η διαδικασία κρατάει περίπου 45 λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: