Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Επεσαν οι μάσκες του ΣΕΒ για τον κατώτατο μισθό!

Η πρόθεση της κυβέρνησης να επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις μετά το πέρας των Μνημονίων φέρνει και ξεγύμνωμα του πώς επήλθε η καταστροφή για την ελληνική κοινωνία και την πραγματική οικονομία!
Οι μάσκες έπεσαν λοιπόν και οι συντάκτες του ενημερωτικού δελτίου του ΣΕΒ «χτύπησαν» πάλι, επιδιώκοντας να πείσουν ότι δήθεν δεν πρέπει να υπάρξει επαναφορά των εργασιακών σχέσεων στα προ κρίσης ισχύοντα, συμπεριλαμβανομένων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον κατώτατο μισθό! Ουσιαστικά ζητούν να αποσυνδεθεί ο μηχανισμός μισθολογικών αναπροσαρμογών στις επιχειρήσεις από τον κοινωνικό διάλογο.
Είναι οι ίδιοι εμπειρογνωμόνες που θεωρούσαν ότι η πτώση του μοναδιαίου κόστους εργασίας θα έφερνε και έκρηξη εξαγωγών στα χρόνια της κρίσης...
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο ο ΣΕΒ από όλες τις εργοδοτικές οργανώσεις στήριξε μία τέτοια επιλογή (που τελικά επιβλήθηκε) με το πρόσχημα ότι «οι εξαγωγές θα σώσουν την ελληνική οικονομία».
Ωστόσο και παρότι καταγράφηκε θεαματική μείωση κατά 37,5% του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, οι εξαγωγές κατέγραψαν μια αναιμική αύξηση (μέχρι το τέλος του 2014) της τάξης του 4,95%.
Δηλαδή φτωχοποιήθηκε η ελληνική κοινωνία, έκλεισαν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, βρέθηκαν εκατομμύρια ανθρώπων στο περιθώριο της εργασίας προς χάρη της μεταποιητικής βιομηχανίας (η οποία δεν αύξησε τον κύκλο εργασίας αλλά μόνο τα περιθώρια κέρδους της).
Αλλωστε οι συντάκτες του ενημερωτικού δελτίου του ΣΕΒ παραδέχονται ότι έπειτα από 8 έτη μνημονιακών πολιτικών «η Ελλάδα παραμένει δέσμια της εξυπηρέτησης ενός υψηλού δημοσίου χρέους που ακόμη κι αν αναδιαρθρωθεί επί το ευνοϊκότερον ως προς την εξυπηρέτησή του, επιβάλλει την απαρέγκλιτη προσήλωση στη δημοσιονομική πειθαρχία, σε μόνιμη βάση».
Ωστόσο δεν αναφέρουν ότι αυτό το υψηλό χρέος διογκώθηκε κατά το μείζον ή έλαττον και για να σωθούν οι τραπεζικές ανώνυμες εταιρείες που βεβαίως συγκαταλέγονται στα μέλη του ΣΕΒ.
«Η οικονομία χρειάζεται εργασιακές σχέσεις που να στηρίζουν την απασχόληση και τα εισοδήματα των εργαζομένων μέσω της διαφύλαξης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων» αναγράφεται σχετικά.
Είναι σαφές λοιπόν ότι οι ελαστικές μορφές απασχόλησης που καλπάζουν (και φτωχοποιούν τους μισθωτούς, ενώ «σκοτώνουν» τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω της πτώσης της αγοραστικής δύναμης) αρέσουν στον ΣΕΒ που θέλει να συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση...
Προς δόξαν της αύξησης των περιθωρίων κέρδους των μεγάλων επιχειρήσεων, βεβαίως!

Συντάκτης:Τζώρτζης Ρούσσος
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: