Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

Ποια είναι τα επιδόματα και οι παροχές που θα χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ

Διευκρινίσεις για το νομοσχέδιο που προβλέπει τη μετεξέλιξη του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) σε Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή, παρέχει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Το νομοσχέδιο για την ίδρυση και τη λειτουργία του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), μετεξέλιξη του ΟΓΑ, ρυθμίζει και εκσυγχρονίζει όλο το σύστημα προνοιακών επιδομάτων στην Ελλάδα. Δηλαδή οικογενειακά επιδόματα, ΑμεΑ, ΚΕΑ, αγροτικής εστίας, κτλ.
Από τώρα και στο εξής, οι πολίτες δεν θα ταλαιπωρούνται σε διαδρόμους και γραφεία οργανισμών, Δήμων, Περιφερειών και Υπουργείων για να πάρουν αυτό που δικαιούνται.
Με τα Κέντρα Κοινότητας, που ανήκουν στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων έχουν ήδη εξαπλωθεί σχεδόν σε ολόκληρη την Επικράτεια και έχουν στελεχωθεί με εκατοντάδες εκπαιδευμένα στελέχη. Έτσι οι Δήμοι απέκτησαν για πρώτη φορά ένα πραγματικό εργαλείο ψηφιακής εποχής για να εξετάζουν τα προβλήματα των δημοτών, να τους συμβουλεύουν ποια επιδόματα, υπηρεσίες και προγράμματα δικαιούνται,  να τους βοηθούν να κάνουν την ηλεκτρονική αίτηση για το κάθε επίδομα, όπως ακριβώς κάνουν με το ΚΕΑ σήμερα. Αυτό το σύστημα διευρύνεται με τον ΟΠΕΚΑ που θα μπορεί να αποδίδει τα αναπηρικά προνοιακά επιδόματα την ίδια μέρα  κάθε μήνα όπως ήταν το πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος.
Αυτό που αφαιρείται πράγματι είναι η ταλαιπωρία των ΑμεΑ. Δεν γνωρίζουν πότε  ακριβώς θα πληρωθούν το επίδομά τους, δεν μπορούν να προγραμματίσουν με ασφάλεια τη ζωή και την καθημερινότητά τους, ενώ για να φτάσουν να λάβουν το επίδομα πρέπει να υπομείνουν έναν Γολγοθά γραφειοκρατίας.
Το νομοσχέδιο δεν συνιστά κατά καμία έννοια επιχείρηση συγκέντρωσης προνοιακών παροχών στο χέρι κάποιου υπουργού. Αντίθετα. Υλοποιεί ένα διαχρονικό αίτημα όλων των αναπήρων της χώρας και οδηγεί το κράτος πρόνοιας από την λογική της φιλανθρωπίας στην σφαίρα της αξιοκρατίας, της ισονομίας και, εν τέλει, της αξιοπρέπειας. 
Στο πλαίσιο αυτό, ο νέος Οργανισμός είναι μία ενιαία αρχή απόδοσης επιδομάτων και αναλαμβάνει δέσμη παροχών:
  • Το επίδομα παιδιού
  • Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ)
  • Το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε ανασφάλιστους υπερήλικες, τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας και τα έξοδα κηδείας σε περίπτωση θανάτου τους.
  • Τις παροχές και υπηρεσίες του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας.
  • Επιδόματα σε άτομα με αναπηρία.
  • Προνοιακές παροχές, οικονομικές και εισοδηματικές ενισχύσεις και κοινωνικές υπηρεσίες για την οικονομική στήριξη ειδικών και ευπαθών ομάδων
Τα προνοιακά – αναπηρικά επιδόματα θα δίδονται πλέον με διαφανή και απόλυτα διαυγή τρόπο, σε συγκεκριμένες και σταθερές ημερομηνίες, με σύγχρονες ηλεκτρονικές διαδικασίες, χωρίς καμία “διαμεσολάβηση” στα κρίσιμα σημεία της διαδικασίας, από ένα έγκυρο ΝΠΔΔ που αναλαμβάνει τον ρόλο της στήριξης όλων των Ελλήνων πολιτών που λαμβάνουν προνοιακα επιδόματα.

Πηγή: Taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: