Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Έρευνα: Παραμένει ζωντανή η απειλή ενός Γ’ Παγκόσμιου Πολέμου

Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, καθόλου δεν αποκλείεται μέσα στα επόμενα 100 χρόνια να ξεσπάσει ένας νέος, μεγάλος πόλεμος με δεκάδες εκατομμύρια νεκρούς. Έτσι τουλάχιστον αναφέρουν οι επιστήμονες στις ΗΠΑ, βασιζόμενοι σε στατιστικά στοιχεία, που αμφισβητούν την πεποίθηση πολλών ότι, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη θα απολαύσει μια «μακρά περίοδο ειρήνης» χωρίς άλλα θύματα και ιστορικές τραγωδίες.
Πράγματι, μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στον πλανήτη μας έχουν ξεσπάσει μεγάλοι πόλεμοι, αλλά όχι πολλοί, ενώ και τα θύματα των συγκρούσεων είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με το παρελθόν. Εντούτοις, από τη στατιστική ανάλυση των διακυμάνσεων ανάμεσα στον πόλεμο και στην ειρήνη κατά τους δύο τελευταίους αιώνες προκύπτει ότι, η πιθανότητα ενός παγκόσμιου πολέμου δεν έχει εξαλειφθεί από τις αρχές του 19ου αιώνα ως σήμερα.
Προς επεξήγηση του παραπάνω συλλογισμού ο επίκουρος καθηγητής Άαρον Κλόζετ, του Τμήματος Επιστήμης των Υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, εκτιμά ότι για να βεβαιωθούμε ότι η στατιστική του πολέμου έχει πια αλλάξει, θα πρέπει η απουσία ενός παγκόσμιου πολέμου μετά το 1945, να συνεχισθεί για πάνω από ένα αιώνα από σήμερα.
Η συγκεκριμένη μελέτη επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα αν η μακρά περίοδος ειρήνης που απολαμβάνει ως τώρα η πλειοψηφία των ανθρώπων είναι όντως μια μακρόχρονη τάση που οφείλεται σε μια θετική αλλαγή (στη διπλωματία και τις ανθρώπινες σχέσεις) ή αν είναι απλώς θέμα χρόνου να ξεσπάσει ο επόμενος μεγάλος πόλεμος.
Σε κάθε περίπτωση, τόσο οι αισιόδοξες όσο και οι απαισιόδοξες προβλέψεις για το μέλλον της ανθρωπότητας φαίνεται να έχουν κάποια βάση. Γιατί πράγματι είναι δυνατό να συμπεράνει κανείς ότι τα τελευταία χρόνια η παγκόσμια ειρήνη αποκτά όλο και πιο γερά θεμέλια. Από την άλλη, η μακρόχρονη «ανακωχή» μεταξύ των κρατών μοιάζει όλο και πιο εύθραυστη μπροστά στους κινδύνους και τις προκλήσεις της εποχής μας.
Η μεγάλη απόκλιση απόψεων ανάμεσα στους αισιόδοξους και τους απαισιόδοξους οφείλεται, κατά πολύ, στην ασυμφωνία πολλών αναφορικά με το αν, παραδείγματος χάριν, οι εμφύλιοι και οι τοπικοί πόλεμοι ή οι συγκρούσεις από ομάδες τρομοκρατίας αποτελούν κινδύνους (ενδείξεις-αφορμές) για το ξεκίνημα ενός νέου παγκόσμιου πολέμου στο μέλλον.
Από την ανάλυση των στοιχείων της έρευνας προκύπτει ότι, πόλεμοι μεταξύ κρατών (όχι απαραίτητα παγκόσμιοι) έχουν συμβεί μετά το 1823 με ένα σχετικά σταθερό ρυθμό σχεδόν κάθε δύο χρόνια. Οι περισσότεροι πόλεμοι (80%) διήρκεσαν έως δύο χρόνια.
Την περίοδο 1823-1939 υπήρξαν 19 μεγάλοι πόλεμοι (ο καθένας με πάνω από 26.600 θύματα), με ένα μεγάλο πόλεμο να συμβαίνει κάθε περίπου έξι χρόνια κατά μέσο όρο. Μεταξύ 1914-1939 σημειώθηκαν δέκα μεγάλοι πόλεμοι, ένας σχεδόν κάθε τρία χρόνια. Αντιθέτως, την περίοδο μεταξύ 1945-2003 σημειώθηκαν μόνο πέντε μεγάλοι πόλεμοι, ένας σχεδόν κάθε 13 χρόνια.
Μια πρώτη εκτίμηση των στοιχείων της τελευταίας περιόδου θα μπορούσε να αποτελέσει ένδειξη ότι προχωράμε, πράγματι, με πιο σταθερά βήματα προς την εδραίωση πιο ειρηνικών συνθηκών διαβίωσης για τους λαούς. Ωστόσο, από τα στοιχεία της νέας έρευνας προκύπτει ότι, η σημερινή παγκόσμια ειρήνη θα πρέπει να διαρκέσει 100 έως 140 χρόνια ακόμη, προκειμένου να θεωρηθεί ότι πράγματι έχουν σημειωθεί μεγάλες αλλαγές ως προς τη διασφάλιση μιας μακράς και σίγουρης αποχής από τους μεγάλους πολέμους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: