Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Κροίσοι... χρέους στο Πουέρτο Ρίκο

Οι ίδιες τράπεζες που βοήθησαν να βυθιστεί το Πουέρτο Ρίκο σε δυσβάσταχτα χρέη -και τελικά στη χρεοκοπία-, έρχονται τώρα να το ξαναβοηθήσουν, συμβουλεύοντάς το πώς θα ξεπουλήσει κρατικές επιχειρήσεις για να πληρώσει… Πάντα, βέβαια, επί πληρωμή!
Πριν από λίγες ημέρες, το Συμβούλιο Δημοσιονομικού Ελέγχου -το σώμα που δημιούργησε η Ουάσινγκτον προκειμένου να ελέγχει τα οικονομικά του πολύπαθου νησιού της Καραϊβικής- ανακοίνωσε ότι η γνωστή αμερικανική τράπεζα Citigroup Global Markets ή Citi θα είναι ο βασικός σύμβουλος στην αναδιάρθρωση και ιδιωτικοποίηση της κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού Prepa.
Ομως η Citi είναι υπεύθυνη για μεγάλο μέρος του ύψους 9 δισ. δολαρίων χρέους που γονάτισε την Prepa. Με τις αρπακτικές μορφές ανάπτυξης που προώθησε στο Πουέρτο Ρίκο, η Citi βύθισε τόσο την Prepa όσο και το υπόλοιπο νησί σε μη βιώσιμα επίπεδα χρέους.
Τα ομόλογα της Prepa
Πάνω από δέκα φορές, στα τελευταία 13 χρόνια, η Citi αποτέλεσε τον βασικό ανάδοχο έκδοσης ομολόγων της Prepa, αποκομίζοντας σημαντικές προμήθειες και κέρδη από τόκους.
Αυτό, όμως, δεν την εμπόδισε να ξεπουλήσει ομόλογα αξίας 146 εκατ. δολαρίων της Prepa το 2015, βυθίζοντας την τελευταία ακόμη πιο βαθιά. Νωρίτερα, άλλωστε, κάποια από τα νεότερα ομόλογα που η αμερικανική τράπεζα αναλάμβανε να εκδώσει για λογαριασμό της Prepa είχαν αποκλειστικό στόχο την αποπληρωμή των οφειλομένων της τελευταίας σε αυτήν.
Οι πρακτικές αυτές της Citi και ανάλογες που ακολούθησαν στο νησί η JP Morgan, η Goldman Sachs, η ισπανική Satander και άλλες επενδυτικές τράπεζες της Wall Street, ήταν άλλωστε που εξανάγκασαν το Πουέρτο Ρίκο σε έναν διαρκή αγώνα αναδιάρθρωσης και αναχρηματοδότησης του χρέους, τα τελευταία δέκα χρόνια.
Η Citi ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος ανάδοχος συμφωνιών αναδιάρθρωσης χρέους στο νησί. Οι συμφωνίες αυτές μετέθεταν τις πληρωμές χρέους που ωρίμαζε, ανακουφίζοντας προσωρινά τον οφειλέτη.
Τον επιβάρυναν, όμως, με νέες προμήθειες και επιπλέον τόκους. Η Citi κέρδισε από αυτήν τη δραστηριότητα 302 εκατ. δολάρια μεταξύ 2000 και 2016.
Οπως και οι υπόλοιπες τράπεζες, άλλωστε, τα κέρδη της στο νησί δεν τα έβγαζε τόσο από το χρέος, αλλά από τις προμήθειες.
Η παγίδευση του Πουέρτο Ρίκο στις δαγκάνες των «συμβούλων χρέους» της Wall Street ξεκίνησε το 2006, όταν μια σειρά φιλικές προς τις επιχειρήσεις φοροαπαλλαγές άρχισαν να λήγουν.
Τότε, οι βιομήχανοι που τις απολάμβαναν, άρχισαν να φεύγουν από το νησί και η πιστοληπτική ικανότητα αυτού να υποχωρεί.
Οταν το Πουέρτο Ρίκο εγκαταλείφθηκε τελείως από τις αγορές, οι επενδυτικές τράπεζες προσφέρθηκαν να βοηθήσουν, προτείνοντας «γρήγορο ρευστό».
Ομως το πρόβλημα ήταν ότι τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα που χρησιμοποίησαν για να το μαζέψουν, οι στρατηγικές και οι τεχνικές που αξιοποίησαν ήταν ακραία επικίνδυνες, ακραία τζογαδόρικες.
Εξαιτίας της εμπλοκής της Wall Street, το χρέος του Πουέρτο Ρίκο δεν έγινε απλά υψηλότερο, αλλά ατελείωτα πιο σύνθετο, βασισμένο σε υψηλού ρίσκου χρηματοπιστωτικά προϊόντα, όπως χρεόγραφα δημοπρασιών και τα swaps, τα ομόλογα COFINA που έσκασαν μετά την ύφεση και άφησαν την κυβέρνηση με ένα τεράστιο χρέος, το ακριβές μέγεθος του οποίου είναι σήμερα άγνωστο. Οι «σύμβουλοι» αυτοί έρχονται σήμερα να ξανασυμβουλεύσουν… Και να τα ξαναπάρουν!

Συντάκτης: Μπάμπης Μιχάλης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: