Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

Μοσκοβισί: Δεν θα υπάρξουν άλλα μνημόνια

Συνάντηση με τον επίτροπο Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Και οι δυο έστειλαν αισιόδοξα μηνύματα για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα. Ο ευρωπαίος επίτροπος τόνισε ότι δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο και εκτίμησε ότι τα μέτρα για το χρέος θα πρέπει να συμφωνηθούν έως τον Ιούνιο. 
Μετά το πέρας της συνάντησης με τον πρωθυπουργό, ο Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης. «Δεν θα υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα, δεν θα υπάρξει μια τέταρτη διάσωση ή κάτι άλλο», είπε. 
Έστειλε μήνυμα ότι πρέπει να ολοκληρωθούν τα τελευταία μέτρα και η τρέχουσα αξιολόγηση προκειμένου μετά να γίνει η ετοιμασία για την τέταρτη αξιολόγηση. Εκτίμησε ότι τον Ιούνιο θα πρέπει να υπάρχει συνολική συμφωνία για το πρόγραμμα, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος καθώς και την εποπτεία που θα ακολουθήσει τη λήξη του προγράμματος. Επανέλαβε ότι αντίστοιχα προγράμματα εποπτείας έχουν υπάρξει στο παρελθόν και για άλλες χώρες.
Τι είπαν Τσίπρας - Μοσκοβισί 
«Ερχομαι εδώ αισιόδοξος, γιατί βλέπω ότι η οικονομία είναι σε φάση ανάκαμψης», δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί στις δηλώσεις που έκαναν από κοινού με τον πρωθυπουργό μπροστά στις κάμερες. 
«Βλέπω αύξηση ΑΕΠ 1,5-1,6%, πέρυσι, βλέπω ότι η ανεργία μειώνεται και ότι η επιστροφή στις αγορές έχει σχεδιαστεί, παρά τις αναταράξεις στις αγορές. Αυτό είναι ένα μήνυμα. Για το μέλλον, πρέπει να πω ότι για εμένα είναι σαφές: όταν είσαι σε πρόγραμμα, είσαι σε πρόγραμμα, όταν δεν είσαι σε πρόγραμμα, είσαι εκτός. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν δεσμεύσεις αλλά όταν μιλάμε για μια "καθαρή έξοδο", μιλάμε για επιτυχή ολοκλήρωση».
«Είναι σημαντικό να μιλάμε την ίδια γλώσσα», έσπευσε να σχολιάσει ο πρωθυπουργός, για να συμπληρώσει ο Ευρωπαίος επίτροπος ότι «δεν χρειαζόμαστε διερμηνείς γι’ αυτό».
Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του, ανέφερε ότι σήμερα είχαμε καλά νέα από τις αγορές, υπάρχει υψηλή ζήτηση από τους επενδυτές και αυτό δείχνει ότι είμαστε σε καλή τροχιά. «Πρέπει να προετοιμάσουμε τα βήματά μας προσεκτικά, γιατί το καλοκαίρι θα είναι ένα ιστορικό ορόσημο για την Ελλάδα. Εχει έρθει η ώρα να κάνουμε σχέδια και να οργανώσουμε την επόμενη ημέρα», συμπλήρωσε.
«Πολύ καλή η συνεργασία μου με Τσίπρα - Τσακαλώτο»
Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Πιερ Μοσκοβισί, τόνισε ότι «δεν θα υπάρξουν άλλα μνημόνια», ενώ υπογραμμίζει ότι η διαδικασία ελάφρυνσης του χρέους έχει ήδη ξεκινήσει.
«Τώρα, μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα το φως στην άκρη του τούνελ», τονίζει, μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζοντας «καλό οιωνό» την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. «Έχουμε κάθε λόγο να ελπίζουμε και να αναμένουμε ότι η τελική αξιολόγηση θα προχωρήσει εξίσου ομαλά». 
Υπογραμμίζει δε, την επιθυμία του να γίνει η Ελλάδα, μετά το πρόγραμμα, «μια φυσιολογική ευρωπαϊκή χώρα» και στέλνει το προσωπικό του μήνυμα, «τώρα είναι η ώρα για μια τελική προσπάθεια για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα με επιτυχία και να στραφούμε προς ένα πιο ήρεμο και φωτεινό μέλλον».
Αναφερόμενος στην συνεργασία του με πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, την χαρακτηρίζει πολύ καλή, ενώ τονίζει «πάντα καταφέρναμε να ξεπεράσουμε αυτά τα εμπόδια, μαζί».
Παραλλήλως, ο Επίτροπος Οικονομικών μιλά και για το «σταυροδρόμι» στο οποίο βρίσκεται η Ευρώπη, με την πρόσθετη επισήμανση ότι «πρέπει να επιλέξουμε προσεκτικά την κατεύθυνση» που αυτή θα πάρει. Προτείνει επίσης τη λήψη «φιλόδοξων αποφάσεων» για την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης, αλλά και δικαιότερης ευρωζώνης. Σημειώνει πάντως ότι «η ανάπτυξη έχει επιστρέψει» αλλά και διαπιστώνει ότι, «τα λαϊκιστικά κόμματα ακμάζουν χάρη στην οικονομική ανασφάλεια».

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: