Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Νέο ποινολόγιο για «μαϊμού» ταμειακές μηχανές

Τσουχτερά πρόστιμα τα οποία κυμαίνονται από 5.000 έως 20.000 ευρώ θα επιβάλλουν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σε όσους εντοπίζονται να χρησιμοποιούν «μαϊμού» ταμειακές μηχανές.
Παράλληλα, πρόστιμα από 500 έως 1.000 ευρώ προβλέπονται για γιατρούς, φροντιστήρια, ασφαλιστές που δεν κόβουν αποδείξεις.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων κοινοποίησε χθες στις εφορίες και τα ελεγκτικά κέντρα τις αλλαγές που επήλθαν από 7.6.2017 και μετά με το νέο «ποινολόγιο».
Με την ίδια εγκύκλιο δίνονται οδηγίες και για άλλες παραβάσεις, όπως η μη έκδοση δελτίου αποστολής κατά τη διακίνηση αποθεμάτων, εικονικά τιμολόγια, κ.α.
Επιπλέον, ορίζεται ότι σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής συγκεντρωτικής κατάστασης τιμολογίων πελατών-προμηθευτών (ΜΥΦ), το πρόστιμο ανέρχεται σε 100 ευρώ ανά δήλωση.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο Γ. Πιτσιλή:
➽Στους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που δεν υπάγονται σε ΦΠΑ (π.χ. γιατροί, ασφαλιστές, φροντιστήρια) και δεν εκδίδουν φορολογικά στοιχεία ή εκδίδουν ανακριβή φορολογικά στοιχεία επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ εφόσον τηρούν απλογραφικά βιβλία και 1.000 ευρώ εφόσον τηρούν διπλογραφικά βιβλία. Σε περίπτωση υποτροπής, τα πρόστιμα πολλαπλασιάζονται.
➽Στους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που εισπράττουν μετρητά για έκδοση φορολογικών στοιχείων αξίας άνω των 500 ευρώ προβλέπεται πρόστιμο 100 ευρώ ανά απόδειξη, καθώς είναι υποχρεωτική η εξόφληση μέσω τραπεζικού συστήματος.
➽Για οποιαδήποτε μεταβολή στις καταστάσεις προμηθευτών πελατών (ΜΥΦ) που επέρχεται μετά την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής τους, επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ για κάθε εκπρόθεσμη δήλωση, ανεξάρτητα από το πλήθος των μεταβαλλόμενων στοιχείων.
➽Στις περιπτώσεις παραβίασης των φορολογικών μηχανισμών (ταμειακές, ΦΗΜ κ.λπ.) επιβάλλονται πρόστιμα:
α. 5.000 ευρώ, όταν υπαίτιος της παράβασης είναι ο χρήστης ή ο κάτοχος ΦΗΜ
β. 10.000 ευρώ, όταν υπαίτιος της παράβασης είναι η επιχείρηση μεταπώλησης ή τεχνικής υποστήριξης που έχει εξουσιοδοτηθεί για την παροχή υπηρεσιών συντήρησης και επισκευής ΦΗΜ και
γ. 20.000 ευρώ, όταν υπαίτιος της παράβασης είναι η επιχείρηση που έχει λάβει από την αρμόδια επιτροπή έγκριση λογισμικού (software) και υλισμικού (hardware).
➽Για παραβάσεις που αφορούν τη διακίνηση αποθεμάτων χωρίς την ύπαρξη παραστατικών στοιχείων διακίνησης (δελτίο αποστολής, συνοδευτικό στοιχείο διακίνησης αποθεμάτων, έγγραφο διακίνησης μη τιμολογηθέντων αποθεμάτων, συγκεντρωτικό δελτίο διακίνησης κ.λπ.), οι οποίες διαπράττονται από 7.6.2017 και μετά, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ή 1.000 ευρώ, ανάλογα με το εάν τηρούνται απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία, ανά φορολογικό έλεγχο, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών.
➽Για παραβάσεις που αφορούν την έκδοση στοιχείων λιανικής πώλησης χωρίς τη χρησιμοποίηση εγκεκριμένου φορολογικού μηχανισμού -σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες αποφάσεις περί τεχνικών προδιαγραφών ΦΗΜ- καθώς και την έκδοση από μη εγκεκριμένο φορολογικό μηχανισμό, οι οποίες διαπιστώνονται από 1.1.2016 και εφεξής, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο.
➽Για παραβάσεις που αφορούν την έκδοση δελτίων και αποδείξεων από το Ολοκληρωμένο Σύστημα Ελέγχου Εισροών - Εκροών, χωρίς τη χρήση εγκεκριμένου μοντέλου μηχανισμού σήμανσης, οι οποίες διαπιστώνονται από 1.1.2016 και εφεξής, ανεξαρτήτως του χρόνου διάπραξης αυτών, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, ανεξαρτήτως πλήθους αυτών.

Συντάκτης: Μάριος Χριστοδούλου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: