Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ: Της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελά…

Την πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού καταγγέλλει η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση εργαζομένων στο υπουργείο, κατηγορώντας την ότι επιδιώκει «να συνεχίσει να έχει το "πάνω χέρι"» στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας «η ελεγχόμενη για την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο ηγετική ομάδα της ΠΟΕΥΠΠΟ».
Οι επισημάνσεις της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης
Όπως ακριβώς το είχαμε προβλέψει από τις 13/2 (Τελικά για ποιον «αγωνίζεται» η ΠΟΕ;), η 24ωρη απεργία για την Πέμπτη 15/2 εξαγγέλθηκε μεν, αλλά δεν την έμαθε κανείς αφού κανείς δεν την προπαγάνδισε. Και βέβαια αποσύρθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα, χωρίς επίσης να το μάθει κανείς. Προφανώς η απεργία αυτή ΔΕΝ αφορούσε τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες του ΥΠΠΟ, εξ ου και δεν ενημερώθηκαν. Η απειλή «θα σου κλείσω την Ακρόπολη» έπεσε στο τραπέζι, οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν με… δραματικό και θεατρινίστικο τρόπο το μεσημέρι της Τετάρτης 14/2, για να επαναληφθούν μόλις έπεσε για τα καλά η νύχτα (ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου)!
Κι αν δεν ήταν η ανακοίνωση της Ενωτικής, που έφτασε στις υπηρεσίες και κινητοποίησε τους εργαζόμενους να ρωτήσουν για την απεργία-φάντασμα, αναγκάζοντας την ΠΟΕ ΥΠΠΟ τουλάχιστον να στείλει το εξώδικο στις υπηρεσίες, ακόμη κανείς δεν θα ήξερε ότι υπήρξε κάποτε μια απεργία που εξαγγέλθηκε και μετά πάρθηκε πίσω…
Γιατί όμως πάρθηκε πίσω; Γιατί, όπως αποδείχτηκε,  το βασικό της αίτημα δεν ήταν όσα το εξώδικο της απεργίας έγραφε αλλά το ποιος θα… διοικήσει το Ταμείο Αλληλοβοήθειας: για μια ακόμη φορά ζητήθηκε από την ΠΟΕ ΥΠΠΟ επί πίνακι το κεφάλι του νέου πρόεδρου του Ταμείου Θ. Στεργίου, που φαίνεται πως πολύ ενόχλησε τους μέχρι πρότινος διοικούντες του Ταμείου με την ανοιχτή επιστολή του προς τους εργαζόμενους στο ΥΠΠΟ, που παραμένει άλλωστε αναπάντητη από τις 9/2. Όσο κι αν ψάχνουμε, δεν το βρίσκουμε αυτό στα αιτήματα του εξώδικου της απεργίας -γιατί λοιπόν αυτό ήταν το βασικό θέμα που τέθηκε στη συνάντηση με την υπουργό;
Όταν το αίτημα αυτό απορρίφθηκε, εμφανίστηκε η εναλλακτική πρόταση να αντικατασταθεί τουλάχιστον ένα από τα τρία προτεινόμενα από την πολιτική ηγεσία πρόσωπα του 5μελους ΔΣ. Γιατί; Για να ανατραπεί ο συσχετισμός 3-2 και να συνεχίσει να έχει το «πάνω χέρι» η ελεγχόμενη για την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο ηγετική ομάδα της ΠΟΕΥΠΠΟ, για την οποία, άλλωστε το τωρινό ΔΣ «θεωρείται ήδη παρελθόν», όπως με ιδιαίτερη έμφαση δήλωνε στις 5/2 για να γίνει κατανοητό «ακόμη και από αυτούς που ενδεχομένως έχουν περιορισμένη αντιληπτική ικανότητα» (!)… Εντάξει, καταλάβαμε! Βέβαια, ούτε αυτό το αίτημα το βρίσκουμε στα αιτήματα του εξώδικου της απεργίας -γιατί λοιπόν αυτό ήταν το δεύτερο βασικό θέμα που τέθηκε στη συνάντηση με την υπουργό;
Μετά, ήρθε η ώρα να τεθεί και το πραγματικό ζητούμενο: να παραμείνει στο Ταμείο, είτε ως διευθυντής είτε ως απλό στέλεχος, ο επί 15 τουλάχιστον χρόνια Διευθυντής του κ. Βλαντής! Δηλαδή, να παραμείνει στο Ταμείο και να μην επιστρέψει στην οργανική του θέση στην ΕΦΑ Αθηνών ένα από τα κεντρικά πρόσωπα των «πεπραγμένων» του Ταμείου των τελευταίων ετών, ακόμη και μετά τις καταγγελίες του Προέδρου του ΔΣ του Ταμείου για τη στάση του εδώ και δύο μήνες. Γιατί; Έλα μου ντε! Σε κάθε περίπτωση, ούτε κι αυτό το αίτημα συγκαταλεγόταν στα αιτήματα του εξώδικου της απεργίας -ας θυμηθούμε λοιπόν γιατί μιλάγαμε -και μιλάμε- για συνδικαλισμό της «κρυφής ατζέντας».
Τελικώς, η απεργία ανεστάλη (χωρίς να συνεδριάσει κανένα όργανο, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ…) αργά το μεσημέρι της μέρας που υπήρχε μεν απεργία (15/2), αλλά κανείς δεν απεργούσε αφού κανείς δεν το είχε μάθει. Τραγέλαφος.
Και τι συμφωνήθηκε τελικά; Η ανακοίνωση της ΠΟΕ για την αναστολή της απεργίας δεν είναι καθόλου διαφωτιστική σχετικά. Και πώς να είναι, αφού το αίτημα της παραμονής του κ. Βλαντή στο Ταμείο δεν ήταν (επισήμως) στα αιτήματα της περίφημης (και μη γενόμενης) απεργίας; Στην ανακοίνωση της ΠΟΕ ΥΠΠΟ για τα άλλα αιτήματα (που είναι πραγματικά σοβαρά) αναφέρονται «δεσμεύσεις» της υπουργού. Ξεκίνησε διαδικασία απόλυσης (παραπομπή στο πειθαρχικό) για 15 συναδέλφους με υπογραφή της υπουργού και τώρα μας αρκεί η δέσμευση της ίδιας υπουργού ότι θα τις σταματήσει; Μας αρκεί η διαβεβαίωση της υπουργού ότι θα προχωρήσουν οι προσλήψεις των συναδέλφων με «ένδικα μέσα», υπόσχεση που δίνεται εδώ και 9 μήνες και παρόλ’ αυτά η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί; Γιατί δεν πάμε σε συνελευσεις συλλόγων και πραγματικές κινητοποιήσεις (δηλαδή των εργαζόμενων) όπως κάναμε (και πετύχαμε νίκες) όταν είχε ξανανοίξει θέμα απολύσεων στο ΥΠΠΟ; Πού πήγε ο αγωνιστικός οίστρος της ΠΟΕ ΥΠΠΟ;
Ε, δεν χρειάζεται και πολύ μυαλό: ο αγωνιστικός οίστρος αφορά ΜΟΝΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ! Στα αιτήματα, ωστόσο, ήταν κι αυτό: «Η άμεση έναρξη της διαβούλευσης για το νέο κανονιστικό πλαίσιο του Ταμείου Αλληλοβοηθείας με τη συγκρότηση μικτής επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας και της Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ. Οι όποιες αλλαγές στο Τ.Α.ΥΠ.ΥΠ.ΠΟ. θα πραγματοποιηθούν με αποφάσεις της παραπάνω επιτροπής». Τι απέγινε το αίτημα αυτό για μικτή επιτροπή; Ούτε και σε αυτό υπάρχει αναφορά στην ανακοίνωση της ΠΟΕ!
Προφανώς, για μιαν ακόμη φορά (η αμέσως προηγούμενη ήταν το καλοκαίρι του 2017  Μια απεργία που δεν έγινε, το νέο ΔΣ στο ΤΑΠΑ και άλλες… ασύνδετες ιστορίες ) η εξαγγελθείσα απεργία ήταν προσχηματική. Και η αναστολή της συνδέεται με ό,τι κρυφά συμφωνήθηκε και σύντομα θα φανεί στην πράξη.
Ας το πούμε για άλλη μια φορά: η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση έχει διατυπώσει τη θέση της για το Ταμείο (δείτε αναλυτικά και εδώ) ξεκάθαρα και θα επιμείνει σταθερά τόσο στην πλήρη διερεύνηση του ζητήματος που έχει ανακύψει με τον διαχειριστικό έλεγχο στο Ταμείο όσο και στην πλήρη διασφάλιση των κατακτήσεων των εργαζομένων. Ας αναλάβουν όλοι οι εμπλεκόμενοι τις ευθύνες τους, σταματώντας το κρυφτούλι, τα παπατζηλίκια και τα παζάρια κάτω από το τραπέζι!
"Επειδή στο όνομα των κατακτήσεων των εργαζομένων πολλοί μιλούν και ανερυθρίαστα μας εμπαίζουν, καιρός να ξαναπάρουμε την υπόθεση της λειτουργίας των συλλόγων στα χέρια μας οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες με Γενικές Συνελεύσεις άμεσα σε όλα τα σωματεία του ΥΠΠΟΑ."
Πηγή: left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: