Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Πρώτο βήμα για πρόσβαση ασθενών σε ελληνική κάνναβη

Έγινε το πρώτο βήμα για την πρόσβαση των ασθενών, νόμιμα, σε ελληνικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης, καθώς κατατέθηκε στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο που φέρει τις υπογραφές -μεταξύ άλλων- των υπουργών Υγείας Ανδρέα Ξανθού, Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου και Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή.
Οι τρεις πρώτοι -μαζί με τον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη- παρουσίασαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου, τη νομοθετική πρωτοβουλία που αποκαθιστά ένα δικαίωμα των ασθενών και μία αναπτυξιακή δυνατότητα για τη χώρα και επιγραμματικά αφορά στην καλλιέργεια, επεξεργασία, μεταποίηση και παραγωγή τελικού προϊόντος σε εκτάσεις τουλάχιστον 4 στρεμμάτων που θα περιλαμβάνουν χώρους κλειστούς και φυλασσόμενους όπου θα γίνεται εξολοκλήρου η παραγωγή από τη σπορά μέχρι την μεταποίηση, με ειδικές αδειοδοτήσεις και διαδικασίες που εξειδικεύονται στο προτεινόμενο θεσμικό πλαίσιο. 
«Ώριμη αλλαγή στο καθεστώς που διέπει αυτή την ουσία» τη χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας κάνοντας μια σύντομη αναφορά στις φαρμακευτικές, ανακουφιστικές και θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού που τεκμηριώνει η σύγχρονη επιστημονική έρευνα για μια σειρά από παθήσεις στις οποίες έχει ευεργετική επίδραση κάνοντας την ευχή να μην χρησιμοποιηθούν αντιεπιστημονικά, φοβικά και σκοταδιστικά αντανακλαστικά για αυτό το «ιδιότυπο φάρμακο» στο οποίο θα έχουν ευχερέστερη πρόσβαση και οι Έλληνες ασθενείς. 
Το καθετοποιημένο μοντέλο που επιλέχθηκε προκειμένου να αποφευχθούν μετακινήσεις και «διαρροές», τον σαφή όρο για την απαγόρευση εισαγωγής μεταλλαγμένων σπόρων για την καλλιέργειά του, τις δυνατότητες που δίνονται σε συνεργατικά σχήματα και την αγροτική οικονομία με την αυτήν την καλλιέργεια αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας (μειωμένα κόστη θέρμανσης και υψηλής έντασης και διάρκειας ηλιοφάνεια) ήταν τα σημεία στα οποία εστίασε την εισήγησή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. 
Για το επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει ήδη επιδειχθεί και τα οικονομικά οφέλη που συνεπάγεται η ίδρυση αυτής της νεοφυούς βιομηχανίας που εντάσσεται στην πράσινη ανάπτυξη, ενώ παράλληλα θα συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, μίλησε ο υπουργός Οικονομίας. Μεταξύ άλλων, υπήρξε εκτίμηση για 2.000 θέσεις εργασίας και για επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας.
Δείτε παρακάτω το σχέδιο νόμου:

Δεν υπάρχουν σχόλια: