Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο

Στο σκάνδαλο Novartis συντρέχουν μερικές αξιοσημείωτες ιδιαιτερότητες, οι οποίες μπορούν να του προσδώσουν συστημικές διαστάσεις.
Είναι σκάνδαλο υπαρξιακό για το πολιτικό προσωπικό που κυβέρνησε τις τελευταίες δεκαετίες. Στη δικογραφία υπάρχουν πρώην πρωθυπουργοί και υπουργοί πρώτης γραμμής. Αφορά και τα δύο κόμματα τα οποία έχουν στο παρελθόν αλληλοκαταγγελθεί για τα θέματα αυτά που έρχονται τώρα μπροστά τους ως δικογραφίες. Γι' αυτό άλλωστε ουδείς αμφισβητεί το πάρτι στην Υγεία, ιδίως δε στην κοινή γνώμη. Το σκάνδαλο Novartis θυμίζει ως ατμόσφαιρα τα μεγάλα σκάνδαλα του Λαϊκου Κόμματος της Ισπανίας.
Εκτός από τους πολιτικούς και τους υπηρεσιακούς, αφορά όμως και 4.000 γιατρούς, για τους οποίους, κατά πληροφορίες, προκύπτει ευθέως χρηματισμός από την εταιρεία από τραπεζικό λογαριασμό σε τραπεζικό λογαριασμό για κατευθυνόμενη συνταγογράφηση. Ένα μεγάλο ποσοστό των γιατρών της χώρας θα βρεθεί αντιμέτωπο με τη Δικαιοσύνη και με τον όρκο που έχει δώσει. Μια τέτοια μαζική υπόθεση είναι πιθανόν να έχει κοινωνικές επιπτώσεις, αλλά μπορεί να ανοίξει και τη συζήτηση στην κοινωνία και στην πολιτική για τον έλεγχο και την εξάλειψη του φαινομένου.
Φυσικά, για να οδηγήσει το σκάνδαλο Novartis την κοινωνία σε προβληματισμό και σε διάλογο, θα πρέπει να υπάρχει στα ΜΜΕ. Είναι η πρώτη φορά που μέσα ενημέρωσης, αντί να πρωτοστατούν ή να απαιτούν τη διερεύνηση ενός σκανδάλου, αντιθέτως επιτίθενται στη Δικαιοσύνη, στους μάρτυρες, κάνουν ό,τι μπορούν για να ελαχιστοποιήσουν το θέμα. Κατά ειρωνεία της τύχης, τα ίδια μέσα, πριν αντιληφθούν ποιους αφορούν οι κατηγορίες, μιλούσαν για μέγα σκάνδαλο. Προχθές, στη δίκη της Siemens, το ΠΑΣΟΚ παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι πήρε το 1 εκατομμύριο που είχε παραλάβει ο Θ. Τσουκάτος από την εταιρεία. Η είδηση θάφτηκε φυσικά.
Τα ΜΜΕ και η αντιπολίτευση μπορεί να μην θέλουν τη διερεύνηση του σκανδάλου, αλλά, σε αντίθεση με το σκάνδαλο της Siemens π.χ., η σημερινή κυβέρνηση επιθυμεί την πλήρη διαλεύκανση και τον καταλογισμό ευθυνών και την ανάκτηση πολύτιμων για τον χώρο της Υγείας μεγάλων ποσών.
Όλα αυτά, συν το ότι στη δικογραφία περιλαμβάνονται και διοικητής της ΤτΕ και επίτροπος της Ε.Ε. εν ενεργεία, περιγράφουν ένα σκηνικό στο οποίο οι μόνοι σύμμαχοι της κυβέρνησης και της Δικαιοσύνης θα είναι ο κόσμος που περιμένει απαντήσεις. Όλοι οι άλλοι θα είναι απέναντι.

Γιώργος Κυρίτσης
Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: