Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Ολοκληρώθηκε το Eurogroup - Καλά τα νέα για την Ελλάδα λέει ο Σεντένο

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: Χωρίς τη δόση, αλλά με θετικά μηνύματα για την Ελλάδα ολοκληρώθηκε το Eurogroup. "Η μπάλα στο ευρωπαϊκό γήπεδο" σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup. Ως τα μέσα Μαρτίου η εκταμίευση.
Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, στο οποίο η Αθήνα ανέμενε εξελίξεις αναφορικά με την εκταμίευση της δόσης 5,7 δις ευρώ.
Ως τα μέσα Μαρτίου αναμένεται να δοθεί το "πράσινο φως" για την επόμενη δόση για την Ελλάδα.
Όπως επιβεβαίωσε το Eurogroup, το 99% των προαπαιτούμενων έχει εκπληρωθεί και τα δύο προαπαιτούμενα «δεν εξαρτώνται από την ελληνική κυβέρνηση», όπως τόνισαν οι . Θα χρειαστεί ο χρόνος προκειμένου να καθαρογραφεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το Ελληνικό και να επιβεβαιωθεί το ποιοτικό στοιχείο της εύρυθμης λειτουργίας των πλειστηριασμών, προκειμένου να εγκριθεί η εκταμίευση.  Πάντως, κανείς δεν φαίνεται να βιάζεται για τη δόση, αφού η Ελλάδα δεν έχει τρέχουσες οικονομικές ανάγκες.
«Εξαιρετικά νέα για την Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση έκανε τεράστια προσπάθεια και έχει την ιδιοκτησία του προγράμματος. Μένουν δύο προαπαιτούμενα να γίνουν. Σύντομα οι θεσμοί θα είναι σε θέση να τα εκτιμήσουν», είπε ο Μάριο Σεντένο.
"Τώρα η μπάλα είναι στο δικό μας γήπεδο"
«Τώρα η μπάλα είναι στο δικό μας γήπεδο», δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι μόλις οι θεσμοί επιβεβαιώσουν την ολοκλήρωση και των τελευταίων προαπαιτούμενων, θα προχωρήσουν οι εθνικές διαδικασίες έγκρισης της εκταμίευσης της δόσης των 5,7 δισ.
Τέλος, τόνισε ότι είναι ώρα να προχωρήσει το επόμενο στάδιο, υπενθυμίζοντας ότι οι τεχνικές συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έχουν ήδη ξεκινήσει.
 
«Καλά τα νέα για την Ελλάδα. Ανταποκρίθηκαν σε όλα τα συμφωνηθέντα μέτρα και το Eurogroup στρέφεται τώρα στην τελική αξιολόγηση του προγράμματος του ESM. Η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να συνεχιστεί πέραν του προγράμματος» ανέφερε επιπλέον μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup ο Σεντένο, σε ανάρτησή του στο twitter.
«Μεγάλη πρόοδος συντελέστηκε στην Ελλάδα. Το 99% των προαπαιτούμενων έχει εκπληρωθεί. Στο επόμενο Eurogroup θα αποφασίσουμε την εκταμίευση της δόσης», είπε ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί. «Είναι ώρα να εργαστούμε όλοι τώρα για ένα επιτυχές τέλος του ελληνικού προγράμματος».
Ένταση μεταξύ Τσακαλώτου - Ντράγκι
Ένταση σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης μεταξύ του Έλληνα ΥΠΟΙΚ και του κεντρικού τραπεζίτη της ΕΚΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα από το Eurogroup, οι δύο άνδρες ξεκίνησαν να συζητούν για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και το τι σημαίνει η «εύρυθμη λειτουργία τους», που θα «ξεκλειδώσει» τη δόση. Ο Μάριο Ντράγκι ζήτησε περισσότερες διευκρινίσεις από την ελληνική πλευρά, ως προς το νομικό πλαίσιο και την αποτελεσματικότητα των πλειστηριασμών σε ολόκληρη την Ελλάδα. Εκεί ήταν που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ύψωσε τους τόνους και ακολούθησε μια έντονη στιχομυθία που είχε ως αποτέλεσμα να αποχωρήσει ο πρόεδρος της ΕΚΤ για λίγο από την αίθουσα.

Μαρία Ψαρρά
Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: