Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Πρόεδρος για τέταρτη θητεία ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Θριαμβευτική είναι η εκλογική νίκη του Βλαντιμίρ Πούτιν, με τα πρώτα αποτελέσματα να καταγράφουν ότι κερδίζει την τέταρτη θητεία του με ποσοστό 73%. Το αποτέλεσμα ήταν το αναμενόμενο, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος φαίνεται να κερδίζει και το στοίχημα της συμμετοχής, καθώς η προσέλευση ήταν αυξημένη.
Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα με καταμετρημένο το 30% των ψήφων δίνουν ποσοστό 73% στον πρόεδρο της Ρωσίας.
Οι αντίπαλοί του συγκεντρώνουν:
  • Πάβελ Γκρουτινίν, υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος: 15,7%
  • Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι: 6,9%
  • Ξένια Σαμπτσάκ: 1,3%
Σημειώνεται ότι νωρίτερα τα exit poll είχαν προβλέπει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να συγκεντρώσει έως και 76%. Μπορεί να μην έφθασε σε αυτό το ποσοστό, όμως ξεπέρασε τον στόχο του 70% που είχε θέσει,  με την εκπρόσωπό του να κάνει λόγο για «απίστευτη νίκη».
«Έχουμε μεγάλο μέλλον μπροστά μας»
Στις πρώτες του δηλώσεις ο νέος πρόεδρος της Ρωσίας έκανε λόγο για μεγάλο μέλλον για τη χώρα υπό την προϋπόθεση ότι ο λαός της θα παραμείνει ενωμένος.
Μιλώντας από εξέδρα δίπλα στην Κόκκινη Πλατεία μπροστά σε ένα ενθουσιασμένο πλήθος, δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι η αναγνώριση όσων έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, παρά τις δύσκολες συνθήκες.
Αναφερόμενος στην κρίση των σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι οι κατηγορίες ότι η Ρωσία έκανε κάτι τέτοιο είναι «ανοησίες», η Ρωσία δεν διαθέτει τέτοια όπλα και ότι εάν η επίθεση είχε γίνει με τέτοιο νευροτοξικό παράγοντα θα είχαν πεθάνει πολλοί άνθρωποι. Πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος να συνεργασθεί με τις βρετανικές αρχές.
Καταγγελίες για παρατράγουδα
Η αντιπολίτευση κάλεσε σε μποϊκοτάζ και έστειλε παρατηρητές σε ολόκληρη τη χώρα προκειμένου να παρακολουθήσει την απάτη. 
Ήδη από νωρίς έχουν υπάρξει καταγγελίες για παραβάσεις σε εκλογικά τμήματα, όπως περιπτώσεις παρατηρητών που εμποδίστηκαν να κάνουν τη δουλειά τους, νοθεία και διάφορα άλλα.
Ο ίδιος ο Αλεξέι Ναβάλνι ανέβασε στο Twitter έναν σύνδεσμο που παραπέμπει σε βίντεο το οποίο δείχνει να ρίχνονται επιπλέον φάκελοι με ψηφοδέλτια στην κάλπη σε ένα εκλογικό κέντρο στη ρωσική Άπω Ανατολή. Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα ερευνήσει σχετικώς.
Την ίδια στιγμή δημοσιογράφοι του Reuters που έκαναν ρεπορτάζ σε εκλογικά τμήματα μίλησαν με ψηφοφόρους, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι πρέπει να βγάλουν φωτογραφίες για να τις παραδώσουν στους εργοδότες τους, ενώ ανέφεραν και πληροφορίες για εκπτωτικά κουπόνια που διανέμονταν σε Ρώσους που πήγαν να ψηφίσουν.
Σύμφωνα πάντως με την Επιτροπή, περίπου το 80% των εκλογικών κέντρων παρακολουθούνται από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: