Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Όχι Κομισιόν σε προληπτική γραμμή στήριξης, αιχμές για ΔΝΤ

Αισιοδοξία ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2018 και δεν θα χρειαστεί πιστοληπτική γραμμή στήριξης εκφράζουν πηγές της Κομισιόν και αφήνουν αιχμές για τον ρόλο του ΔΝΤ, μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο ακόμα και ρήξης σε περίπτωσης μη συμφωνίας του Ταμείου.
Συγκεκριμένα, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχολίαζαν σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι δεν έχουν αρθεί οι διαφωνίες σχετικά με το αν θα παραμείνει ή όχι στο πρόγραμμα το ΔΝΤ, το οποίο όμως -όπως σημείωναν- δεν έχει πλέον τη δυνατότητα άσκησης βέτο στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Για τον λόγο αυτό δεν απέκλειαν αποχώρηση του Ταμείου σε περίπτωση που δεν βρεθεί «χρυσή τομή» στο τελικό πακέτο συμφωνίας για την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος.
Οι ευρωπαϊκές πηγές δεν συμμερίζονται την απαισιοδοξία του ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα και δεν θεωρούν ότι το αφορολόγητο που έχει ψηφιστεί για να εφαρμοστεί το 2020 θα έρθει νωρίτερα, το 2019.
Μάλιστα επί της ουσίας επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει διάσταση με το ΔΝΤ, που πιστεύει ότι και το αφορολόγητο θα έρθει πιο νωρίς και τα αντίμετρα δεν θα εφαρμοστούν και σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
«Το ΔΝΤ θα πρέπει να καταλήξει εάν είναι λάθος οι αριθμοί του ή το μοντέλο του» δηλώνουν χαρακτηριστικά.
Πιστοληπτική γραμμή στήριξης
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το σενάριο της πιστοληπτικής γραμμής στήριξης φαίνεται να απορρίπτεται καθώς με τον τρόπο αυτό οι θεσμοί θα στερούνταν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν το αδιάθετο περίσσευμα -27 δισ. από τα 86 – από τα «υπόλοιπα» του ESM.
Όπως τονίζουν οι κοινοτικές πηγές, «ούτε η ελληνική πλευρά το ζητάει και το 2015 όταν ήταν να εφαρμοστεί η δίμηνη πιστοληπτική γραμμή δεν λειτούργησε».
Σύμφωνα πηγές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που έχουν καλή γνώση των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας, δεν γίνεται καν λόγος για πιθανότητα επέκτασης του υφιστάμενου προγράμματος
Θεωρούν ότι η Ελλάδα χώρα είναι προετοιμασμένη για την έξοδό της από το πρόγραμμα, στο οποίο θα συμβάλει και το μαξιλάρι ασφαλείας που δημιουργεί τους τελευταίους μήνες η ελληνική κυβέρνηση και φέρεται να έχει συγκεντρωθεί ποσό ύψους 16 δισ. ευρώ με προοπτική να φθάσει και τα 20 δισ.
Αυτό το μαξιλάρι, τονίζουν, δίνει αυξημένη αισιοδοξία για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ενώ οι πηγές στις Βρυξέλλες δεν συμφωνούν με τα σενάρια ένταξης της χώρας σε πρόγραμμα πιστοληπτικής γραμμής διάρκειας δώδεκα μηνών.
Επίσης, κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε υποτίμηση της δέσμευσης της κυβέρνησης για το πρόγραμμα που πρόκειται να παρουσιάσει τον Απρίλιο ή το αργότερο αρχές Μαΐου. 
Για τον λόγο αυτό από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φαίνεται να προκρίνεται η αυξημένη επιτήρηση έναντι της πιστοληπτικής γραμμής στήριξης.
Έξοδος στις αγορές
Οι πηγές στην Κομισιόν απορρίπτουν επίσης σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει τελευταία και αναφέρουν πως ενδεχομένως να χρειαστεί επέκταση του προγράμματος.
Όπως εξηγούν, δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση, επισημάινοντας την ταχύτητα με την οποία έκλεισε η τρίτη αξιολόγηση αλλά και τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να ολοκληρώσει έως τον Ιούνιο την διαδικασία της τέταρτης αξιολόγησης που εμπεριέχει 88 προαπαιτούμενα.
Σε αυτά τα προαπαιτούμενα, υπερτονίζουν τη σημασία που έχουν τα ενεργειακά και οι ιδιωτικοποιήσεις στην τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση.
Επισημαίνουν δε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να υιοθετήσει ένα σημαντικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, αλλά ελληνικό, το οποίο θα πρέπει να εφαρμοστεί για τα επόμενα τρία ή πέντε χρόνια, διάστημα στο οποίο εκτιμούν ότι η χώρα θα βρίσκεται σε επιτήρηση και έλεγχο από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: