Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Ανακοίνωση-καταγγελία της «Κοινωνικής Συμμαχίας» και τις φιέστες ντροπής με το κράτος και την εργοδοσία

Η πρωτοβουλία των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ με την δημιουργία μετώπου, με τίτλο: «Κοινωνική Συμμαχία – ΠΑΝΕΘΝΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ – είναι μια άστοχη ενέργεια που δυστυχώς δεν μπορεί να δικαιώσει τους στόχους των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος συνολικά. Γιατί ως πλαίσιο διεκδίκησης βλέπει τους εργοδότες ως κοινωνικούς εταίρους.
Υιοθετεί επιχειρήματα του ΣΕΒ: “επιχειρηματικότητα, ανάπτυξη,, εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, εξάλειψη των αντιαναπτυξιακών, διαρθρωτικών και γραφειοκρατικών εμποδίων, φορολογικά κίνητρα, αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων κλπ. “
Διαμαρτύρεται για την εξοντωτική φορολόγηση αλλά δε λέει ούτε κουβέντα για την εισφοροδιαφυγή που αποτελεί μια εξαιρετικά διαδεδομένη μορφή στάσης πληρωμών των μεγάλων αφεντικών απέναντι στους εργαζόμενους (βλ. ασφαλιστικές εισφορές που δεν αποδίδονται) αλλά και απέναντι στο δημόσιο. Δεν υπάρχει στο κείμενο ούτε λέξη για την καπιταλιστική κρίση, για τα μνημόνια, για την επιτροπεία, για το ρόλο της ΕΕ και του ΔΝΤ, για τις αντιλαϊκές πολιτικές της σημερινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, για τις πραγματικές αιτίες και τους πραγματικούς ένοχους της κοινωνικής κόλασης στην οποία βυθίζεται μια ολόκληρη κοινωνία εδώ και 8 χρόνια.
Ούτε λέξη για αύξηση των μισθών και συντάξεων, για σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους, τη στιγμή που ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων στο δημόσιο, και ιδιωτικό τομέα και ιδιαίτερα η νέα γενιά, βιώνει το άγος της ελαστικής ευέλικτης εργασίας , την μείωση του χρόνου εργασίας, για δουλειά με όλα τα δικαιώματα και πλήρη ασφάλιση-περίθαλψη.
Απουσιάζει κάθε στόχος ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, το ΤΑΙΠΕΔ, τα μνημόνια, την 3η και 4η αξιολόγηση, το ληστρικό χρέος, τις τράπεζες, την ΕΕ και την κυβέρνηση.
Είναι φανερό πως το πλαίσιο των αιτημάτων καμιά σχέση δεν έχει με τα δικά μας πραγματικά αιτήματα, όσο και με τα αιτήματα όλων των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι δεν διεκδικούν ούτε “ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας” –δεν είμαστε άλλωστε επιχειρηματίες-ούτε “πολιτικές εκπαίδευσης και κατάρτισης που θα ενισχύουν την επιχειρηματικότητα.” !!! Αυτά αποτελούν αιτήματα των εργοδοτών και ως τέτοια απορρίπτονται από εμάς.

➽ Καλούμε την ΑΔΕΔΥ να αποχωρήσει άμεσα από την «Κοινωνική Συμμαχία».
➽ Είμαστε με τις απεργίες των εργαζόμενων και όχι με τις “πανεθνικές μέρες δράσης” με τους εργοδότες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: