Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης από αγρότες

Λίγο κάτω από χίλια ευρώ ανά έτος καλούνται να πληρώσουν οι αγρότες που θέλουν να αγοράσουν πλασματικούς χρόνους ασφάλισης. Σύμφωνα με σχετική υπουργική απόφαση, «οι ασφαλισμένοι του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του πρώην ΟΓΑ (καθώς και όσοι ήταν εγγεγραμμένοι μόνο στα μητρώα ασφαλισμένων του πρώην κλάδου πρόσθετης ασφάλισης) προκειμένου να αναγνωρίσουν τον προβλεπόμενο χρόνο ασφάλισης στον Κλάδο Πρόσθετης Ασφάλισης Αγροτών, μπορούν να καταβάλλουν για κάθε αναγνωριζόμενο μήνα εισφορά ύψους 20% επί του 70% του προβλεπόμενου, κατά την υποβολή της αίτησης αναγνώρισης, κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών».
Αυτή τη στιγμή ο κατώτατος μισθός για ηλικίες άνω των 25 ετών ανέρχεται σε 586 ευρώ. Συνεπώς όποιος αγρότης ενδιαφέρεται να ενταχθεί θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα καταβάλει 984,5 ευρώ ετησίως, 82,4 ευρώ για κάθε μήνα που αναγνωρίζει. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική ρύθμιση αφορά περίπου 190.000 αγρότες που έτσι μπορούν να αναγνωρίσουν ασφαλιστικά έτη στον κλάδο Πρόσθετης Ασφάλισης Αγροτών του πρώην ΟΓΑ.
Η αποπληρωμή του οφειλόμενου για τα πλασματικά ασφαλιστικά έτη ποσού μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:
● Εφάπαξ καταβολή ολόκληρου του ποσού των εισφορών. Θα πρέπει να πληρωθεί το σχετικό ποσό εντός τριμήνου από την κοινοποίηση στον υπόχρεο της απόφασης αναγνώρισης. Με αυτόν τον τρόπο ο δικαιούχος επιτυγχάνει έκπτωση που ανέρχεται σε 2% για κάθε έτος αναγνώρισης.
● Δοσοποίηση με 120 δόσεις για 10 χρόνια. Ουσιαστικά ο ενδιαφερόμενος καλείται να καταβάλει το ποσό που του αναγνωρίστηκε σε μηνιαίες δόσεις που εκτείνονται όσοι και οι μήνες που αναγνωρίζει.
Πάντως υπάρχουν και ορισμένα «φίλτρα» στην υπουργική απόφαση που βάζουν εμπόδια στην όλη διαδικασία.
Συγκεκριμένα ο πλασματικός χρόνος που αναγνωρίζει κάποιος δεν μπορεί να συμπίπτει με χρόνο που έχει διανυθεί σε άλλον ασφαλιστικό φορέα κύριας ασφάλισης της ημεδαπής ή της αλλοδαπής (ή με χρόνο λήψης σύνταξης από ίδιο δικαίωμα).
Σε κάθε περίπτωση όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορούν να αναγνωρίσουν πλασματικό χρόνο ασφάλισης πριν υποβάλουν αίτηση για συνταξιοδότηση.
Σε περίπτωση θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος πριν από την εξόφληση της εισφοράς εξαγοράς, το ποσό το οποίο δεν έχει εξοφληθεί συνυπολογίζεται με τις λοιπές οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές.
Τέλος, αν κάποιος ενταχθεί σε καθεστώς δόσεων και καθυστερήσει την καταβολή θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα επιβαρυνθεί με τόκο καθυστέρησης (15%).

Δεν υπάρχουν σχόλια: