Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

Μεταρρυθμίσεις... μέχρι να σβήσει ο ήλιος

Μεταρρυθμίσεις διαρκείας για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν οι υψηλοί στόχοι στα πρωτογενή πλεονάσματα που παραμένουν κλειδωμένοι στο 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022, προβλέπει το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας (Supplemental Memorandum of Understanding), που επισύναψε η ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές στις 19 Μαΐου και αναμένεται να επικυρωθεί σήμερα από το Eurogroup.
Το κείμενο με ημερομηνία 23 Μαΐου 2018, που παρουσιάζει η «Εφ. Συν.», έχει πολλά και ενδιαφέροντα σημεία που είναι αποκαλυπτικά των διαπραγματεύσεων, οι οποίες έλαβαν χώρα την περασμένη εβδομάδα στο Χίλτον.
Από τα πιο «πιπεράτα» των 40 σελίδων του τεχνικού  μνημονίου είναι η αναφορά ότι το «ΔΝΤ διατηρεί το δικαίωμα σε συνεννόηση με τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς» να φέρει ένα χρόνο νωρίτερα τη μείωση στο αφορολόγητο ποσό (από 1ης Ιανουαρίου του 2019 αντί από 1ης Ιανουαρίου του 2020), καθώ πρόκειται για ένα «μέτρο φιλικό για την ανάπτυξη της χώρας...».
Πρόκειται για μία αναφορά - έκπληξη δεδομένου ότι το Ταμείο έχει συγκλίνει εντυπωσιακά με τις εκτιμήσεις της Αθήνας για το επίμαχο πλεόνασμα του 2019 χωρίς μάλιστα να θέσει κανένα εμπόδιο στην διαπραγμάτευση. Είναι, πάντως, σαφές ότι αν το ΔΝΤ δεν ενεργοποποιήσει το πρόγραμμα με την Ελλάδα, το σενάριο της πρόωρης μείωσης του αφορολογήτου όπως και οι περικοπές στις συντάξεις βγαίνουν οριστικά από το κάδρο.
Στο κείμενο περιγράφονται τα προαπαιτούμενα μέτρα, που παραμένουν σε εκκρεμότητα από την τέταρτη αξιολόγηση και θα πρέπει να μπουν σε τροχιά υλοποίησης ως τα μέσα Ιουνίου, έτσι ώστε στη σύνοδο της 21ης Ιουνίου να ανοίξει ο δρόμος για μία συμφωνία «πακέτο» για χρέος, αξιολόγησης και μεταμνημονιακό πλαίσιο παρακολούθησης.
Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο τα προαπαιτούμενα αυτά, μεταξύ άλλων είναι:
  • Απλοποίηση της νομοθεσίας για τον ΦΠΑ.
  • Έκδοση της υπουργικής απόφασης για την περικοπή του ΕΚΑΣ από το 2019.
  • Ευθυγράμμιση αντικειμενικών- εμπορικών αξιών και η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ στα προβλεπόμενα εισπρακτικά επίπεδα.
  • Επανεξέταση της πορείας υλοποίησης του μέτρου των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
  • Κατάργηση του χαμηλού ΦΠΑ στα τελευταία 5 ακριτικά νησιά του Αιγαίου.
  • Επανεξέταση των φορολογικών κινήτρων για την ναυτιλία.
  • Εφαρμογή του συστήματος αυτοματοποιημένων ηλεκτρονικών κατασχέσεων για χρέη προς την εφορία.
  • Επανεξέταση των φορολογικών κινήτρων στην εργασία.
  • Αναθεώρηση του κώδικα τελών χαρτοσήμου.
  • Η ολοκλήρωση των αλλαγών στο Δημόσιο (τοποθετήσεις Γ.Γ. και Διευθυντών).
  • Ξεκαθάρισμα του τοπίου και επίσπευση των έργων στο Ελληνικό.
  • Ολοκλήρωση Κτηματολογίου.
Στο τεχνικό κείμενο δεν λείπει η αναφορά για το θηριώδες πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 το οποίο ανήλθε στο 4,2% του ΑΕΠ «υπερβαίνοντας σημαντικά τον στόχο του προγράμματος για 3η συνεχή χρονιά.
Σύμφωνα με τους θεσμούς, το αποτέλεσμα του 2017 υποστηρίχθηκε από ένα μεγάλο αριθμό μέτρων, κυρίως από τις περικοπές των συντάξεων και την αύξηση της έμμεσης φορολογίας ενώ μία πρόσθετη ώθηση στα φορολογικά έσοδα δόθηκε από την φορολογική συμμόρφωση των πολιτικών ( εθελοντική αποκάλυψη των εισοδημάτων) και από την είσπραξη των ληξιπρόθεσμών οφειλών.
«Η ελληνική κυβέρνηση θα παρακολουθεί τους δημοσιονομικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των υφιστάμενων και μελλοντικών δικαστικών αποφάσεων» αναφέρει το τεχνικό κείμενο καλώντας την κυβέρνηση να μεριμνήσει για «ισοδύναμα μέτρα» για τις περιπτώσεις που απαιτούνται.
Στο ίδιο κείμενο υπάρχει αναφορά και για την εφαρμογή των θετικών μέτρων, αφού πρώτα προσδιοριστεί το ακριβές ύψος της υπέρβασης στα πρωτογενή πλεονάσματα του 2018 που θα δώσει τον δημοσιονομικό χώρο στην κυβέρνηση για φοροελαφρύνσεις και για στοχευόμενες μειώσεις στις δαπάνες.

Συντάκτης: Μάριος Χριστοδούλου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: