Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Χάρβαρντ: Οι πέντε καλύτερες τροφές που βοηθούν στη σύλληψη

Υπάρχουν τροφές που ενισχύουν τη γονιμότητα των γυναικών και την ποιότητα του ανδρικού σπέρματος;
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, η διατροφή παίζει καταλυτικό ρόλο στην επίτευξη εγκυμοσύνης και την ποιότητα του ανδρικού σπέρματος.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό της Μαιευτικής και Γυναικολογίας, έδειξε ότι τα τρόφιμα που καταναλώνει κανείς, μπορεί να κάνουν τη… διαφορά: Να βοηθήσουν δηλαδή στην επίτευξη της γονιμότητας.
«Η διατροφή των γυναικών που θέλουν να αποκτήσουν απογόνους παίζει καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη εγκυμοσύνης. Το ίδιο ωφελούνται και οι άνδρες», όπως επισημαίνουν οι Αμερικανοί επιστήμονες.
Υπάρχουν δηλαδή ορισμένες τροφές που ενισχύουν την ποιότητα του ανδρικού σπέρματος.
Ο καθηγητής Χοσέ Τσαβάρο, ένας από τους βασικούς συντάκτες της μελέτης, δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» ότι τα τελευταία δέκα χρόνια, υπήρξε «έκρηξη» ερευνών που σχετίζει τη διατροφή και τη γονιμότητα.
Οι πέντε τροφές που αυξάνουν τις πιθανότητες σύλληψης είναι οι ακόλουθες:
1. Σολομός
Ο σολομός έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα ωμέγα-3, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι κατευθύνουν τη ροή του αίματος στα όργανα αναπαραγωγής. Με τη βοήθεια των οξέων αυτών ρυθμίζονται καλύτερα οι ορμόνες και επιτυγχάνεται πιο εύκολα η ωορρηξία.
Επιπλέον, ένα οξύ που ανήκει στην οικογένεια ωμέγα-3, ενισχύει την βιωσιμότητα των σπερματοζωαρίων.
2. Σπανάκι
Η σαλάτα αυτή έχει υψηλές ποσότητες φυλλικού οξέος,το οποίο έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον συχνότητα ωορρηξίας.
Το φυλλικό οξύ βοηθά επίσης στην κυτταρική διαίρεση και την παραγωγή του DNA, τα οποία συμβάλλουν στην υγιή εγκυμοσύνη.
Επιπλέον, το σπανάκι περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά,σημαντικά για την προγεννητική φροντίδα όπως ο σίδηρος και το ασβέστιο.Τα συστατικά αυτά βοηθούν επίσης στην πρόληψη των γενετικών βλαβών του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης,οι οποίες μπορούν να εμφανιστούν τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης.
Τα πράσινα φύλλα ενισχύουν τη λίμπιντο μιας γυναίκας επειδή περιέχουν χλωροφύλλη, μια χρωστική ουσία που συμβάλλει στην αύξηση της ροής του αίματος.
Εάν δεν σας αρέσει το σπανάκι, μπορείτε να φάτε ρόκα.
3. Αμυλούχα ολικής αλέσεως
Εμπεριέχουν βιταμίνες όπως η Β, η Β9 (φολικό οξύ) και το Β12, που είναι απαραίτητες για την επίτευξη γονιμότητας σε άνδρες και γυναίκες. Όταν κάποιος έχει για παράδειγμα έλλειψη της Β12, μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα στειρότητας.
Τα αμυλούχα έχουν επίσης αντιοξειδωτικές ουσίες, που προστατεύουν τα κύτταρα του ωαρίου και τα όργανα που εκλύουν ορμόνες αναπαραγωγής.
Ορισμένες καλές τροφές είναι το καστανό ρύζι και το πλιγούρι .
4. Φασόλια
Τα φασόλια σχετίζονται με τη γονιμότητα καθώς εμπεριέχουν φυλλικό οξύ και έχουν υψηλής περιεκτικότητας φυτικές ίνες και καλή πηγή πρωτεϊνών.
Μελέτη που διεξήχθη στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ σε δείγμα 17.500 νοσοκόμων χωρίς ιστορικό υπογονιμότητας που προσπάθησαν να μείνουν έγκυες έδειξε ότι ,η στειρότητα ήταν κατά 39% πιο πιθανή στις γυναίκες με τη μεγαλύτερη πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης. Ωστόσο, οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες,όπως αυτές που εμπεριέχονται στα φασόλια, ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν πρόβλημα σύλληψης.Τα φασόλια είναι επίσης πλούσια σε σίδηρο,το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή της αναιμίας την ώρα που η γυναίκα προσπαθεί να τεκνοποιήσει.
5. Μαύρη σοκολάτα
Η μαύρη απόλαυση έχει αποδειχθεί σε αρκετές μελέτες ότι σχετίζεται με την ενίσχυση της ποιότητας του σπέρματος στους άνδρες.
Ένα αμινοξύ που εμπεριέχεται στη μαύρη σοκολάτα αυξάνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και την κινητικότητα του σπέρματος.
Η μαύρη σοκολάτα εμπεριέχει επίσης μεγάλες ποσότητες σε αντιοξειδωτικά,τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών που εντοπίζονται στη ρύπανση και τις τοξίνες που συνδέονται με την ανδρική υπογονιμότητα.
Τα αντιοξειδωτικά είναι επίσης σημαντικά για την καλή ροή του αίματος.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: