Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Να φύγετε, να πάτε αλλού... Μόνιμος αποκλεισμός των ΑμεΑ, από δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους στην Πέλλα

Μπορεί να μην είναι αυτή την εποχή η γιορτή της Παγκόσμιας Ημέρας Δημόσιας Τουαλέτας(19 Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται), εντούτοις είναι η περίοδος που εξαιτίας των κινητικών δυσκολιών που αντιμετωπίζω από το πρόσφατο ατύχημα μου, αισθάνθηκα και ζω πολύ πιο έντονα από οποιαδήποτε άλλη φορά, πως νοιώθουν και τι δυσκολίες αντιμετωπίζουν πάνω σ' αυτό το ζήτημα, οι συνάνθρωποί μας με μόνιμα κινητικά προβλήματα κυρίως, αλλά όχι μόνο αυτοί.
Μπορεί στα μεγάλα αστικά κέντρα να έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια κάποιες δημόσιες υποδομές χώρων υγιεινής κυρίως σε δημόσιους χώρους, κτίρια και υπηρεσίες που διευκολύνουν ως έναν βαθμό την κίνηση και την πρόσβαση των ΑμεΑ σ' αυτούς, στην επαρχία και πολύ περισσότερο σε χωριά και μικρότερες κωμοπόλεις, η κατάσταση δείχνει να είναι και να παραμένει σ' αυτόν τον τομέα απάνθρωπη και πρωτόγονη! Δυστυχώς η Πέλλα δεν αποτελεί εξαίρεση... Το @P e l l a έχει ασχοληθεί γενικότερα με το θέμα πριν περίπου 5 χρόνια, αλλά από τότε μέχρι σήμερα τίποτα απολύτως δεν φαίνεται να έχει αλλάξει είτε από αδιαφορία, είτε από ανέπαρκεια, είτε από ανικανότητα των αρμοδίων να το διαχειριστούν και να το επιλύσουν...
Στην τουριστική Πέλλα των 3.000 και πλέον μόνιμων κατοίκων και των 60-70.000 ελλήνων και ξένων επισκεπτών ετησίως που συνεχώς αυξάνονται, τα μοναδικά διαθέσιμα κτίρια προς το παρόν που διαθέτουν τέτοια υποδομή με τουαλέτες και για ΑμεΑ, είναι το ΚΕΠ και το Αρχαιολογικό Μουσείο, αλλά δυστυχώς με συγκεκριμένες ώρες και μέρες λειτουργίας! Αν σου έρθει κάποια σωματική ανάγκη και έχεις κινητικά προβλήματα όταν αυτά τα κτίρια είναι εκτός ωραρίου λειτουργίας, κάηκες! Μόνη διέξοδος η ύπαιθρος, με όλους τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή, αν προλάβεις τελικά να φτάσεις εκεί!
Μπορεί και το θέμα της έλλειψης δημόσιων χώρων αλλαγής και θηλασμού βρεφών, να είναι σοβαρό και απαραίτητο για σύγχρονα κράτη, οικισμούς και κοινωνίες, όμως δεν είναι το μείζον σε σχέση μ' αυτό της έλλειψης και πρόσβασης για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα. Επικρατεί ένας αποκλεισμός από παντού γι' αυτούς τους ανθρώπους κι αυτό αφορά και τους ιδιωτικούς χώρους που σε πολλές περιπτώσεις η πρόσβαση είναι δύσκολη ακόμη και για φυσιολογικούς ανθρώπους(!!!) όπως τα καφέ, τα αναψυκτήρια τα εστιατόρια, τις ταβέρνες, τα ουζερί κτλ και κανένος αρμοδίου το αυτί δεν δείχνει να ιδρώνει, παρά τις συχνές-πυκνές βαρύγδουπες δηλώσεις περί ευαισθησιών, πρόνοιας και μέριμνας για το αντίθετο. Κάθεσαι το ΣΚ στην κεντρική πλατεία της Πέλλας να πιεις έστω έναν καφέ και μην σου τύχει έκτακτη ανάγκη που δεν είναι φυσικά τόσο έκτακτη, αλλά απόλυτα φυσιολογική!
Στατιστικά Στοιχεία 2017
  • Ο μέσος άνθρωπος επισκέπτεται την τουαλέτα 6-8 φορές την ημέρα, 2.500 φορές το χρόνο. Περνά περίπου 3 χρόνια της ζωής του στην τουαλέτα!
  • 2,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή περίπου ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός δεν έχει επαρκή αποχέτευση.
  • Η αποφυγή διούρησης εξαιτίας των βρόμικων τουαλετών μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στο ήπαρ και την κύστη.
  • Για να αποφύγει κάποιος την διούρηση σε εξαιρετικές περιπτώσεις, δεν πίνει υγρά με αποτέλεσμα να κινδυνεύει από αφυδάτωση.
  • Οι πιο πολλές τουαλέτες έχουν σχεδιασθεί λανθασμένα.
  • Οι γυναίκες χρειάζονται 3 φορές μεγαλύτερη τουαλέτα απ' ότι οι άνδρες. Τις περισσότερες φορές οι τουαλέτες είναι ίδιες και για τα δύο φύλα.
  • Η τουαλέτα παραμένει θέμα - ταμπού και οι άνθρωποι αποφεύγουν να το συζητάνε.
Τέλος σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ για τους δημόσιους χώρους υγιεινής ισχύουν:   

Δεν υπάρχουν σχόλια: