Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Νικητής και πάλι εν μέσω αμφισβητήσεων

Για έξι ακόμα χρόνια παραμένει στην εξουσία ο Νικολάς Μαδούρο, αφού επανεξελέγη πρόεδρος της Βενεζουέλας στη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση την οποία αντίπαλοί του αμφισβητούν ως παράνομη λόγω φερόμενων εκτεταμένων παρατυπιών.
Με ποσοστό 67,7% ο πρόεδρος της χώρας κέρδισε τη δεύτερη θητεία στο τιμόνι του πληγέντος από την κρίση κράτους. Όμως, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, η συμμετοχή ανήλθε στο 46,1% και ήταν αισθητά μειωμένη από το 80% των προηγούμενων εκλογών, ενώ αντιπολίτευση υποστήριξε ότι το πραγματικό ποσοστό κυμάνθηκε περίπου στο 30%.
Ο επικεφαλής της επιτροπής ανέφερε ότι ο Μαδούρο συγκέντρωσε περισσότερες από 5,8 εκατομμύρια ψήφους σε σύγκριση με τα 1,8 εκατομμύρια του σημαντικότερου αντιπάλου του, που κατέβηκε στις εκλογές, Χένρι Φαλκόν (21,2%).
Ο τελευταίος δήλωσε ότι απορρίπτει την «παράνομη» διαδικασία και ζητά την επανάληψη της ψηφοφορίας, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου, κάνοντας λόγο για μια «τάση που είναι αδύνατον να αναστραφεί».
Ζητούν επανάληψη της ψηφοφορίας
Ακόμη, ο Φαλκόν είπε ότι έλαβε 142.000 καταγγελίες για παραβιάσεις του εκλογικού νόμου, ενώ κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι παραβίασε το Σύνταγμα τοποθετώντας πάγκους με υποστηρικτές και υλικό του κυβερνώντος κόμματος σε 13.000 σημεία κοντά σε εκλογικά κέντρα όλης της χώρας.
«Δεν θεωρούμε έγκυρη αυτήν την εκλογική διαδικασία. (...) Όσον αφορά εμάς, δεν υπήρξαν εκλογές. Πρέπει να υπάρξουν νέες εκλογές στη Βενεζουέλα» δήλωσε ο Φαλκόν στους δημοσιογράφους.
Και ο ευαγγελικός πάστορας Χαβιέρ Μπερτούτσι, άλλος ένας υποψήφιος στις, απαίτησε να διεξαχθεί εκ νέου η ψηφοφορία και κατήγγειλε παρατυπίες, όπως επίσης πολλοί πολιτικοί της αντιπολίτευσης.
Πάντως, επί της ουσίας δεν υπήρχε αντίπαλον δέος που θα μπορούσε να απειλήσει τον Μαδούρο, αφού ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης Τράπεζας Δημοκρατικής Ένωσης (MUD) μποϊκόταρε τη διαδικασία και δεν κατέβασε υποψήφιο εξαπολύοντας κατηγορίες για εκλογική απάτη και νοθεία.
«Όλοι οι Βενεζουέλα γνωρίζουν τι συνέβη σήμερα» τόνισε o Ενρίκε Καπρίλες, o οποίος είχε χάσει με μικρή διαφορά από τον Μαδούρο στις τελευταίες κάλπες και τώρα βγήκε εκτός προεδρικής κούρσας, αφού του επιβλήθηκε στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για 15 χρόνια λόγω δικαστικής καταδίκης.
«Η αγαπημένη μας Βενεζουέλα πρέπει να έχει πραγματικά ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές, όπου η βούληση του λαού μας αντανακλάται στο αποτέλεσμα» έγραψε ο ίδιος σε μήνυμά του στο Twitter.
«Σήμερα είναι μια θλιβερή μέρα για δημοκρατία. Η κυβέρνηση χειραγωγεί, η αντιπολίτευση διαιρείται και στερείται στρατηγικής. Και οι ψηφοφόροι δεν έχουν οδηγούς ή ηγεσία» σημείωσε ο Λους Ρέγιες, ένας γνωστός δημοσιογράφος της χώρας.
Διεθνής καταδίκη και κατηγορίες
Εκτός από τους εγχώριες κατηγορίες και μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας κατήγγειλε τις εκλογές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν τη διαδικασία της Κυριακής κάνοντας λόγο για «φάρσα» που οργανώθηκε για να δικαιολογηθεί η «στέψη» του επικεφαλής μιας «δικτατορίας», διαμηνύοντας πως δεν θα αναγνώριζαν το αποτέλεσμα.
Μάλιστα, η αμερικανική κυβέρνηση απειλεί να επιβάλλει κυρώσεις στον τομέα του πετρελαίου της Βενεζουέλας, χώρας που αντιμετωπίζει ήδη βαθιά οικονομική κρίση με την καθημερινότητα των πολιών να σημαδεύεται από ελλείψεις τροφίμων, νερού και φαρμάκων, διακοπές στην ηλεκτροδότηση και αυξημένη ανασφάλεια αλλά και κόστος διαβίωσης. 
Ο πρόεδρος της Χιλής, Σεμπαστιάν Πινιέρα, υπογράμμισε ότι η χώρα του, «όπως και η πλειοψηφία των δημοκρατικών χωρών» δεν θα αναγνωρίσει την ψηφοφορία. «Οι εκλογές της Βενεζουέλας δεν πληρούν τις ελάχιστες προδιαγραφές για μια πραγματική δημοκρατία. Δεν είναι καθαρές ή νόμιμες εκλογές και δεν αντιπροσωπεύουν την ελεύθερη και κυρίαρχη βούληση του λαού της Βενεζουέλας».
«Ημέρα μιας ηρωικής νίκης»
Από την πλευρά του ο Μαδούρο απέρριψε τις επικρίσεις και υποσχέθηκε να εργαστεί γρήγορα για να σταθεροποιήσει την οικονομία, μετά την συρρίκνωση της πέρυσι κατά 13%, αλλά και την μαζική έξοδο πάνω από ένα εκατομμυρίων ανθρώπων, που έφυγαν στο εξωτερικό από το 2015.
«Με υποτίμησαν», είπε ο Βενεζουελάνος πρόεδρος σε υποστηρικτές του που τον επευφημούσαν μπροστά στο προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες, στο κέντρο του Καράκας το βράδυ της Κυριακής. «Έχετε εμπιστοσύνη σε μένα και θα επιστρέψω αυτή την απεριόριστη εμπιστοσύνη» είπε.
Χαιρέτισε δε την «άψογη εκλογική διαδικασία» και έκανε λόγο για «μια ιστορική μέρα!». «Ημέρα μιας ηρωικής νίκης! Την ημέρα μιας όμορφης νίκης - μιας πραγματικά δημοφιλούς νίκης », φώναξε ο Μαδούρο.
Ο ίδιος, ο οποίος έχει αυτοανακηρυχθεί «γιος» του Ούγο Τσάβες, υποστηρίζει ότι δίνει μάχη με μια «ιμπεριαλιστική συνωμοσία» με σκοπό να συντριβεί η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Βενεζουέλας και να καταληστευθεί ο πετρελαϊκός πλούτος της χώρας.
Όμως, οι αντίπαλοί επιμένουν προσάπτοντας στην κυβέρνηση την ευθύνη για την καταστροφή μιας άλλοτε ευημερούσας χώρας, η οποία πλέον διανύει την πέμπτη χρονιά ύφεσης, βλέπει την παραγωγή πετρελαίου να πέφτει, τα επίπεδα του υποσιτισμού να ανεβαίνουν και δοκιμάζεται από τον υπερπληθωρισμό.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: