Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες

Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα μηνύματά μας, εδώ και λίγους μήνες έχουν έρθει στη χώρα μας από τα σύνορα του Έβρου περισσότεροι από 2.500 πρόσφυγες, άντρες, γυναίκες και πολλά παιδιά. Οι πιο πολλοί από αυτούς είναι Κούρδοι, πρόσφυγες πολέμου, από τις μαρτυρικές πόλεις Αφρίν και Κομπάνι.
Κάποιοι έχουν πάει στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων (στα Διαβατά, τα Λαγκαδίκια και την Αλεξάνδρεια).
Υπάρχουν όμως και πολλοί άνθρωποι (και οικογένειες με παιδιά), που δεν μπόρεσαν να εγκατασταθούν στα κέντρα φιλοξενίας και ζουν στους δρόμους και τις γειτονιές της Θεσσαλονίκης ή και αλλού. Η κατάστασή τους είναι κάτι περισσότερο από τραγική. Τους λείπει ακόμη και το καθημερινό φαγητό.
Για τους πρόσφυγες που ζουν εκτός κέντρων φιλοξενίας από την οργάνωση «ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ» της Θεσσαλονίκης μαγειρεύονται κάθε μέρα 700 περίπου μερίδες φαγητού και μοιράζονται σε 3-4 σημεία της πόλης, που τα έχουν μάθει οι πρόσφυγες και πηγαίνουν εκεί για προμήθεια.
Η εθελοντική μας ομάδα, σε συνεννόηση με την πιο πάνω οργάνωση, ανέλαβε να ετοιμάζει 200 περίπου μερίδες φαγητού μια φορά κάθε δύο εβδομάδες.
Έτσι δύο Κυριακές μέχρι τώρα πήγαμε φαγητό στη Θεσσαλονίκη.
Για να συνεχιστεί αυτή η δραστηριότητα, χρειαζόμαστε βοήθεια. Ζητούμε λοιπόν από όσους και όσες μπορούν:
α) να συμμετάσχουν στο μαγείρεμα του φαγητού (συνεννόηση με την Ιφιγένεια Ψωμά, κινητό 6937408506) ή
β) να προσφέρουν υλικά για το μαγείρεμα (φακή, φασόλια, φάβα, λάδι, χυμούς ντομάτας – όχι ζυμαρικά) (τόπος συγκέντρωσης: γραφείο Θ. Αχτσιόγλου, κινητό: 6976640587) ή
γ) να προσφέρουν κάποιο μικρό χρηματικό ποσό (υπεύθυνη: Ιφιγένεια Ψωμά, κινητό 6937408506).
Ας μην υποτιμήσουμε τη μικρή προσφορά. Και τα ελάχιστα υλικά (π.χ. ένα κιλό φασόλια) ή τα ελάχιστα χρήματα (π.χ. 2 ευρώ) είναι όχι μόνο χρήσιμα αλλά και αναγκαία.
Εξ άλλου ποτέ η αλληλεγγύη μας δεν στηρίχθηκε στη μεγάλη βοήθεια των λίγων, αλλά στη μικρή προσφορά των πολλών.

Εθελοντική ομάδα Γιαννιτσών και περιχώρων
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: