Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

Μπλόκο από Γαλλία, Ολλανδία, Δανία στην ένταξη ΠΓΔΜ και Αλβανίας στην Ε.Ε.

Η Δανία, η Γαλλία και η Ολλανδία αναβάλουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας με την ΕΕ. Αυτό δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, εξερχόμενος από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο.
Ο Έλληνας υπουργός ανέφερε ότι στη συζήτηση που έγινε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο για τη Διεύρυνση της ΕΕ υπήρξαν δύο διαφορετικές γραμμές. Η μία είχε την πλειοψηφία των 25 χωρών-μελών της ΕΕ θέλει και δέχεται να ανοίξουν οι διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία από τώρα έως το καλοκαίρι του 2019. Από την άλλη, η Δανία, η Γαλλία και η Ολλανδία ζήτησαν αναβολή.
Εξερχόμενος της συνεδρίασης, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι εξήγησε στους ομολόγους του, με τον πιο σαφή τρόπο, πως η γεωπολιτική κατάσταση της περιοχής απαιτεί τη βοήθεια προς αυτές τις δύο χώρες και όχι την αναβολή της και πως η εσωτερική κατάσταση σε αυτές τις δύο χώρες απαιτεί σταθερότητα και ασφάλεια και όχι δημιουργία καινούριων προβλημάτων.
Ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι βρισκόμαστε σε έναν συμβιβασμό, ο οποίος θα επιτρέπει να ξεκινήσει το άνοιγμα των κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων έως το καλοκαίρι του 2019. «Είναι σημαντικό για εμάς, αυτό να γίνει με την παρούσα Επιτροπή, η οποία γνωρίζει καλά και την κατάσταση και τα προβλήματα» επισήμανε.
Στη συνέχεια, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι ο λαϊκισμός, τον οποίο φοβούνται κάποιες χώρες, δεν μπορεί να καταπολεμηθεί κάνοντας βήματα προς τα πίσω. Όπως πρόσθεσε, αντιλαμβάνεται την προτεραιότητα που δίνουν κάποιες χώρες στην εμβάθυνση της ΟΝΕ, αλλά, όπως είπε, η εμβάθυνση μπορεί να γίνει παράλληλα με τη διεύρυνση.
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι το ενδεχόμενο του λεγόμενου «decoupling», δηλαδή του διαχωρισμού της υποψηφιότητας της ΠΓΔΜ από αυτήν της Αλβανίας, θα δημιουργούσε ανταγωνισμούς και εντάσεις στην περιοχή και δεν θα συνέβαλε στη σταθεροποίησή της. Γι' αυτόν τον λόγο, οι ίδιες πηγές εξέφρασαν την άποψη ότι η Αλβανία και η ΠΓΔΜ είναι προτιμότερο να πορευτούν μαζί με τις υποψηφιότητές τους στην ΕΕ.
Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε σήμερα προσερχόμενος στο Συμβούλιο ότι η ΠΓΔΜ και η Αλβανία έχουν σημειώσει κάποια πρόοδο σε αυτούς τους τομείς, αλλά δεν είναι αρκετή. «Είναι σημαντικό οι δύο αυτές χώρες να δείξουν σθένος σε αυτούς τους τομείς. Θέλουμε να δούμε μεγαλύτερη πρόοδο και από τις δύο και κυρίως στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς», ανέφερε ο Ολλανδός υπουργός.
Στο μεταξύ η Γερμανία κάλεσε την Γαλλία και την Ολλανδία να επιτρέψουν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ στο πλαίσιο της προσπάθειας σταθεροποίησης των δυτικών Βαλκανίων, αφού Ευρωπαίοι διπλωμάτες απέτυχαν να συμφωνήσουν ως προς τους όρους των συνομιλιών.
«Η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να υποστηρίξει την Αλβανία και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στην πορεία τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίχαελ Ροτ προσερχόμενος σε συνάντηση με τους ομολόγους του στο Λουξεμβούργο.
«Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε το πράσινο φως. Θα ενθάρρυνα τους φίλους μας στην Ολλανδία και την Γαλλία να μας ακολουθήσουν», δήλωσε στους δημοσιογράφους προσθέτοντας ότι η σταθερότητα είναι υψίστης σημασίας για τα Βαλκάνια.
Η Αλβανία, η Βοσνία, το Κόσοβο, η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, το Μαυροβούνιο και η Σερβία προσβλέπουν σε ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ενώ οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Σερβία και το Μαυροβούνιο βρίσκονται σε εξέλιξη, η Αλβανία, μέλος του ΝΑΤΟ, και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, η οποία έφθασε σε συμφωνία με την Ελλάδα για την επίλυση του θέματος της ονομασίας της, ελπίζουν ότι θα λάβουν σήμερα το πράσινο φως.
 
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: