Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

Μετάθεση του προσφυγικού εκτός των συνόρων της επιχειρεί η Ε.Ε.

Τη μετάθεση του προσφυγικού ζητήματος επιχειρούν για ακόμα μία φορά οι «28» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σύμφωνα με προσχέδιο του ανακοινωθέντος της συνόδου κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας θα συμφωνήσουν να εξετάσουν τη δημιουργία κέντρων εκτός Ε.Ε.
Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται έγγραφο, στα «περιφερειακά κέντρα αποβίβασης» θα εξετάζονται οι αιτήσεις ασύλου προσφύγων και μεταναστών, πριν καν φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Τέτοια κέντρα θα μπορούσαν να δημιουργηθούν σε περιοχές όπως η Βόρεια Αφρική, δήλωσαν αξιωματούχοι. «Αυτά θα πρέπει να προσφέρουν ταχείες διαδικασίες προκειμένου να υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ οικονομικών μεταναστών και εκείνων που χρήζουν διεθνούς προστασίας, και να μειώσουν το κίνητρο της επιβίβασης για επικίνδυνα ταξίδια», αναφέρεται στο κείμενο.
«Να λάβουν μέτρα τα κράτη-μέλη»
Το προσχέδιο της συμφωνίας, το οποίο δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμα και του οποίου η διατύπωση ενδέχεται να αλλάξει, αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:
Κινήσεις αιτούντων άσυλο μεταξύ κρατών μελών θέτουν σοβαρά σε κίνδυνο την ακεραιότητα του συστήματος ασύλου.
Τα κράτη μέλη θα πρέπει να λάβουν όλα τα απαραίτητα εσωτερικά νομοθετικά και διοικητικά μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τέτοιες κινήσεις και να συνεργαστούν στενά το ένα με το άλλο προς αυτόν τον σκοπό.
Λύση στο εσωτερικό πρόβλημα της Μέρκελ;
Στη δημιουργία αυτών των κέντρων ταυτοποίησης έξω από τα σύνορα της Ε.Ε. έχουν ήδη συμφωνήσει Παρίσι και Ρώμη, όπως προέκυψε από την πρόσφατη συνάντηση του Γάλλο προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε.
Μια τέτοια συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα έλυνε και το εσωτερικό πρόβλημα της Γερμανίδας καγκελαρίου μετά το τελεσίγραφο που της έχει δώσει ο υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ.
Οι Χριστιανοκοινωνιστές εταίροι της Άνγκελα Μέρκελ χουν διαμηνύσει ότι πρέπει να βρει συμφωνία στην Ε.Ε. για τη διαχείριση του προσφυγικού, ο υπουργός θα εισαγάγει μονομερή απαγόρευση στους πρόσφυγες που έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλα κράτη της Ένωσης.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: