Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

Την Κυριακή οι υπογραφές της συμφωνίας

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ, θα υπογράψουν την Κυριακή στις Πρέσπες -παρουσία των δύο πρωθυπουργών- τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των δύο χωρών για τη μετονομασία της γειτονικής μας χώρας.
Η τελετή θα πραγματοποιηθεί το πρωί, στο ελληνικό τμήμα των Πρεσπών παρουσία της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Μακεδονικό Μάθιου Νίμιτς (θα υπογράψει ως μάρτυρας) και του επιτρόπου διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν.  
Μετά την ολοκλήρωση της τελετής, οι προσκεκλημένοι θα μεταβούν με πλοιάριο στην ΠΓΔΜ, για γεύμα. Την ίδια ώρα, στη Μπίτολα της ΠΓΔΜ, το VMRO, πραγματοποιεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας με τον Χρίστιαν Μίτσκοσκι να αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία.
Η ελληνική αντιπροσωπεία θα επιστρέψει αυθημερόν στην Αθήνα.
Τα βασικότερα σημεία της συμφωνίας
  • Η νέα ονομασία της ΠΓΔΜ θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας («Severna Makedonja») με την ονομασία να ισχύει για όλες τις χρήσεις (erga omnes)
  • Το νέο όνομα θα εγγραφεί στο σύνταγμα της γειτονικής χώρας, μετά την αναθεώρηση, ενώ οι 140 και πλέον χώρες που αναγνωρίζουν σήμερα την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία» θα την αναγνωρίζουν με το νέο όνομα
  • Μετά τη συνταγματική αναθεώρηση θα απαλειφθούν οι αλυτρωτικές αναφορές
  • Η ονομασία της ιθαγένειας/υπηκοότητας της γειτονικής χώρας θα είναι Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia
  • Αναγνωρίζεται η Μακεδονική εθνότητα για το γειτονικό κράτος με σαφή διαχωρισμό από την αρχαία Μακεδονική ταυτότητα
  • Η Μακεδονική γλώσσα αναγνωρίζεται, αλλά ως γλώσσα σλαβικής προέλευσης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: