Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

«Η ελληνική κρίση τελειώνει εδώ»: Πώς είδε ο διεθνής Τύπος τη συμφωνία στο Eurogroup

Οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών μελών της ευρωζώνης ανακοίνωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Παρασκευή την επίτευξη μιας συμφωνίας για να τερματιστούν οκτώ χρόνια οικονομικής κρίσης, σκληρών πολιτικών λιτότητας και προγραμμάτων στήριξης της οικονομίας της Ελλάδας.
Η συμφωνία, η οποία συμπεριλαμβάνει μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, κλείστηκε περί τα μεσάνυχτα τοπική ώρα (01:00 ώρα Ελλάδας), έπειτα από έξι και πλέον ώρες διαπραγματεύσεων στο Λουξεμβούργο.
* Το Γαλλικό Πρακτορείο τονίζει ότι η συμφωνία θα «επιτρέψει στην Αθήνα να βγει, όπως προβλεπόταν, από την εποπτεία των πιστωτών της, της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), την 20ή Αυγούστου και να αρχίσει να χρηματοδοτείται μόνη από τις αγορές, έπειτα από πολλά χρόνια βαθιάς ύφεσης και τρία προγράμματα στήριξης», ενώ υπογραμμίζει τη δήλωση του Πιερ Μοσκοβισί πως «η ελληνική κρίση τελειώνει εδώ, απόψε» και το σχόλιο του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι «ικανοποιημένη» για τη συμφωνία.
* Στην ηλεκτρονική έκδοση της Le Monde, η συμφωνία ήταν πριν από λίγο τρίτη είδηση, με την εφημερίδα να κάνει λόγο για «το τέλος δέκα χρόνων κηδεμονίας» της ελληνικής οικονομίας.
* Στην ηλεκτρονική έκδοση της Le Figaro το θέμα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, υπό τον τίτλο «Η ευρωζώνη συμφωνεί στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», δύο μήνες πριν από την τυπική ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος στήριξης.
* Στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Guardian η συμφωνία στο Eurogroup ήταν πριν από λίγο το δεύτερο θέμα, υπό τον τίτλο «Η ευρωζώνη έκλεισε μια συμφωνία για να βγει η Ελλάδα από την οικονομική κρίση» και υπότιτλο «οι υπουργοί Οικονομικών των 19 χωρών οριστικοποίησαν το σχέδιο για να ανακτήσει η χώρα πρόσβαση στις αγορές τον Αύγουστο, μετά το τελευταίο πρόγραμμα στήριξης».
* Η συμφωνία βρίσκεται επίσης στο πρωτοσέλιδο της ηλεκτρονικής έκδοσης της οικονομικής εφημερίδας The Wall Street Journal, με τον τίτλο «Η Ευρωζώνη συμφωνεί στις τελευταίες λεπτομέρειες του σχεδίου για να τερματιστεί το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας».
* Η ηλεκτρονική έκδοση του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg τοποθετούσε προ ολίγου την είδηση στην τέταρτη θέση του πρωτοσέλιδού της, κάνοντας λόγο για μια «συμφωνία-ορόσημο» καθώς «τελειώνουν τα έπη» των προγραμμάτων στήριξης, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
* Ενώ στην ηλεκτρονική έκδοση των Financial Times η «ιστορική συμφωνία» κατά τον τίτλο της σύνταξής της εφημερίδας καταλάμβανε πριν από λίγο την πέμπτη θέση του πρωτοσέλιδού της.
«Οι Ευρωπαίοι κατέληξαν σε συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», αναφέρει στον ιστότοπό της η γαλλική εφημερίδα Les Echos.
«Έξι ώρες συζητήσεων χρειάστηκαν την Πέμπτη για να βρεθεί συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Αν και είναι λιγότερο γενναιόδωρη από αυτή που επιθυμούσε το Παρίσι, ο συμβιβασμός προσφέρει οξυγόνο στην Αθήνα τη στιγμή που φεύγει από την οικονομική κηδεμονία των δανειστών της», σχολιάζει η εφημερίδα.
Παράλληλα οι Les Echos προσθέτει ότι «η Γαλλία δέχθηκε να εγκαταλείψει την πρότασή της να συνδέεται τις επόμενες δεκαετίες το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής του ελληνικού χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας. Η Γερμανία θεωρούσε ότι αυτή η πρόταση άφηνε πολλά στη διακριτική ευχέρεια της Ελλάδας. Τελικά οι υπουργοί κράτησαν την ιδέα ενός “όρου αναθεώρησης” το 2032».
Ανάλογο είναι και το άρθρο της Le Monde, που επίσης βρίσκεται στη πρώτη σελίδα της ηλεκτρονικής της έκδοσης.
«Η συμφωνία είναι ιστορική και ανοίγει την πόρτα της επιστροφής της χώρας στις αγορές στις 21 Αυγούστου (…) δέκα χρόνια μετά την έναρξη μιας δριμείας οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης, από την οποία οι Έλληνες πολίτες δεν έχουν ακόμη ανακάμψει».
«Η Ευρώπη δέχθηκε να παρατείνει (την αποπληρωμή) του ελληνικού χρέους», τιτλοφορείται το άρθρο της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro.
«Κουρασμένοι αλλά καθησυχασμένοι. Έπειτα από έξι ώρες συνεδρίασης, έντονων συζητήσεων και υπολογισμών, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν σε μια συμφωνία για τους όρους εξόδου της Ελλάδας από το σχέδιο διάσωσης που ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια. “Στη 1 το πρωί, καταλήξαμε σε μια καλή συμφωνία για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους”, σχολίασε χαρακτηριστικά ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών τη νύκτα.
“Επιτρέπει στην Ελλάδα να ατενίσει το μέλλον με εμπιστοσύνη, να επενδύσει και να δημιουργήσει ανάπτυξη. Το πρόβλημα του χρέους είναι πίσω μας. Είναι ένα καλό νέο για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Χαιρετίζω τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία φάνηκε αντάξια των προσδοκιών και του αισθήματος ευθύνης"», πρόσθεσε ο Μπρουνό Λεμέρ».
Με έμφαση, αναφέρονται τα ιταλικά ΜΜΕ στη συμφωνία, που επισημοποιεί την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους:
Η εφημερίδα "La Repubblica" προβάλλει την είδηση ως κύριο θέμα στον ιστότοπό της με τίτλο: «Ελλάδα, ύστερα από οκτώ χρόνια τελειώνει η εποχή της τρόικας. Το Eurogroup προβιβάζει την Αθήνα, ελάφρυνση του χρέους».
«Μια μακρά διαπραγμάτευση επισημοποιεί τη λήξη της επιτροπείας και την επιστροφή στη χρηματοοικονομική κυριαρχία» προσθέτει η εφημερίδα της Ρώμης και συνεχίζει: «Οι σημερινές αποφάσεις αποτελούν επιτυχία για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα πρέπει να φορέσει (ίσως για πρώτη φορά στην ζωή του) γραβάτα, όπως είχε υποσχεθεί ότι θα έκανε σε περίπτωση μείωσης του χρέους».
«Η Αθήνα προβιβάζεται από το Eurogroup. Ύστερα από οκτώ χρόνια τελειώνει η επιτροπεία» είναι ο τίτλος στη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας "Corriere della Sera".
«Ύστερα από οκτώ χρόνια και μια μακρά διαπραγμάτευση, για την Ελλάδα τελειώνει η εποχή της τρόϊκας» δημοσιεύει και η εφημερίδα του Μιλάνου, η οποία προσθέτει ότι η χώρα βγαίνει από το πρόγραμμα στήριξης και θα μπορέσει να αναβάλει κατά δέκα χρόνια την αποπληρωμή δανείων ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ».
Η εφημερίδα προβάλλει και τη δήλωση του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, ότι «πρόκειται για ιστορική και εξαιρετική στιγμή», αφού «η ελληνική κρίση τελείωσε χθες βράδυ στο Λουξεμβούργο».
«Στις 20 Αυγούστου, όταν το πρόγραμμα στήριξης θα τελειώσει, η Ελλάδα θα μπορέσει να ξαναρχίσει να περπατά βασιζόμενη στις δυνάμεις της και να επιστρέψει στις αγορές, έστω και με μια επιτήρηση» γράφει η εφημερίδα "La Stampa".
H εφημερίδα "Il Fatto Quotidiano", τέλος, αναφέρει ότι «σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνομιλίες παρατάθηκαν διότι το Βερολίνο είχε ενστάσεις μέχρι την τελευταία στιγμή, ως προς τη μείωση του χρέους. Ένα μέτρο, όμως, το οποίο κρίθηκε αναγκαίο από τους δανειστές, για να μπορέσει να επιτευχθεί η σταθερότητα στις αγορές».
«Οι πιστωτές της Ελλάδας συμφώνησαν σε μια συμφωνία ορόσημο για το χρέος καθώς τελειώνει το σίριαλ των προγραμμάτων στήριξης» τιτλοφορεί το πρακτορείο Bloomberg τηλεγράφημά του για την επίτευξη της συμφωνίας τις πρώτες πρωινές ώρες στο Eurogroup.Αυτή η «συμφωνία ορόσημο χαλαρώνει τους όρους αποπληρωμής μέρους του μεγάλου χρέους της χώρας και ανοίγει τον δρόμο για την έξοδο της Ελλάδας από τη γραμμή στήριξης που την κράτησε στον αφρό από το 2010». Το πρακτορείο σημειώνει πως «ο συμβιβασμός για το χρέος που επιτεύχθηκε στο Λουξεμβούργο από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης έρχεται έπειτα από μήνες δύσκολων συνομιλιών και καθώς η μεσογειακή χώρα ετοιμάζεται να βγει από το πρόγραμμα στήριξής της τον Αύγουστο. Μια συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θεωρείται από καιρό συστατικό-κλειδί για την επιτυχή επιστροφή της χώρας στην οικονομική υγεία και την έξοδό της και πάλι στις αγορές». «Περισσότερο μακροπρόθεσμα, οι ευρωπαίοι πιστωτές δήλωσαν πως θα εξετάσουν μέτρα όπως περαιτέρω αναδιάρθρωση ή μεγαλύτερες περίοδοι χάριτος για τα δάνεια εφόσον χρειασθεί αν οι οικονομικές συνθήκες είναι απροσδόκητα χειρότερες απ' ό,τι προβλέπεται», σημειώνει ακόμη το πρακτορείο.
«Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ανακοίνωσαν ότι αποδεσμεύουν οριστικά την Ελλάδα από την οικονομική στήριξη των προγραμμάτων κηρύσσοντας ουσιαστικά το τέλος της κρίσης χρέους που απείλησε τη νομισματική ένωση με καταστροφή», γράφουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης. «Με την συμφωνία αυτή μειώνεται η εξάρτηση της Ελλάδας από τους ευρωπαίους εταίρους της και από το ΔΝΤ, οκτώ χρόνια μετά την εκδήλωση της βαθιάς οικονομικής κρίσης που προκάλεσε μόνιμες πολιτικές ρωγμές», προσθετει η αμερικανικη εφημεριδα. «Έπειτα από οκτώ ατελείωτα χρόνια η Ελλάδα απαλλάσσεται επιτέλους από το καθεστώς οικονομικής βοήθειας. Η Ελλάδα εντάσσεται πλάι στην Ιρλανδία, την Ισπανία, την Κύπρο και την Πορτογαλία στην ομάδα των χωρών της ευρωζώνης που άλλαξαν οικονομική πορεία και στέκονται και πάλι στα πόδια τους», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.
Από την πλευρά της η Wall Street Journal σημειώνει: Τις τελευταίες λεπτομέρειες για την έξοδο της Ελλάδας από την οκταετή περίοδο διάσωσης και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους αποφάσισαν χθες οι χώρες της ευρωζώνης. Οι υπουργοί Οικονομικών των 19 χωρών έφτασαν σε έναν σκληρότατο συμβιβασμό, που φαινόταν εύκολο να επιτευχθεί τις τελευταίες ημέρες. Οι υπουργοί χρειάστηκαν να ολοκληρώσουν μια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, που θα της επέτρεπε να βγει με ασφάλεια από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης στις 20 Αυγούστου και να αντιμετωπίσει εκ νέου τις αγορές.
Ενώ το CNBC μεταδίδει: Σχεδόν μια δεκαετία οικονομικής στήριξης και λιτότητας στην Ελλάδα έληξε όταν μετά από μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup ανακοινώθηκε συμφωνία για την λήψη μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Pierre Moscovici χαρακτήρισε την στιγμή «ιστορική» και «εξαιρετική». Η συμφωνία περιλαμβάνει δεκαετή επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων του δεύτερου προγράμματος και δεκαετή επιμήκυνσης των περιόδων χάριτος. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, που ίσως υπήρξε ο θερμότερος υπέρμαχος της παραχώρησης ελάφρυνσης χρέους προς την Ελλάδα, τα μέτρα καθιστούν το χρέος βιώσιμο μεσοπρόθεσμα, διατηρεί ωστόσο αμφιβολίες για το μακροπρόθεσμο διάστημα.
 
Πηγή: left.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: