Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

Η ΝΔ «διαγράφει» και τον Μοσκοβισί

Πριν από μερικές ημέρες ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, διεγράφη από τη ΝΔ επειδή δεν ευθυγραμμίστηκε με το αφήγημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επικρότησε, μεταξύ άλλων, τη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους και το τέλος των μνημονίων. Στη δήλωσή του μετά τη διαγραφή, ο κ. Μίχαλος επισήμανε πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί εχθρό όποιον διαφωνεί μαζί του» και συνέστησε «ψυχραιμία» στον πρόεδρο της ΝΔ. Η επισήμανσή του επιβεβαιώθηκε και με την επίθεση της ΝΔ στον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ενώ η συμβουλή του φαίνεται πως δεν εισακούστηκε.
Eν αρχή «χτύπησε» ο Κωστής Χατζηδάκης. Ο – συνήθως μετριοπαθής – αντιπρόεδρος της ΝΔ εγκάλεσε στη Βουλή, εμφανώς εκνευρισμένος τον Πιερ Μοσκοβισί, επειδή ο ευρωπαίος επίτροπος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην μειωθούν οι συντάξεις. Και, ούτε λίγο ούτε πολύ, άφησε να εννοηθεί πως η ΝΔ έχει βασίσει το πρόγραμμά των δραστικών φοροελαφρύνσεων που διαφημίζει στις περικοπές των συντάξεων – εξ ου και, ουσιαστικά, κατηγόρησε τον επίτροπο ότι η Κομισιόν δεν παίζει «με καθαρούς πολιτικούς όρους για όλα τα κόμματα».
Η παρέμβαση Χατζηδάκη κινήθηκε μάλλον στα όρια της… παγκόσμιας πρωτοτυπίας – υψηλόβαθμος πολιτικός παράγοντας μιας χώρας που εξέρχεται από οκταετή μνημονιακή κρίση να εγκαλεί τους δανειστές της γιατί αμβλύνουν το πλαίσιο της λιτότητας. Πριν, ωστόσο, προλάβει να εμπεδωθεί το μήνυμα του αντιπροέδρου ήρθε και το… δεύτερο κύμα επίθεσης, αυτή τη φορά από τον ίδιο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με διαρροές από πηγές της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης… κατακεραύνωσε επίσης τον Πιερ Μοσκοβισί στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε μαζί του, καλώντας τον να είναι… πιο προσεκτικός στις δημόσιες τοποθετήσεις του και να μην λέει ότι η Ελλάδα εξέρχεται οριστικά από τα Μνημόνια τον Αύγουστο.
Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε «αυστηρές συστάσεις» στον Πιερ Μοσκοβισί. Μεταξύ άλλων, δε, φέρεται να του τόνισε ότι «αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει είναι ότι τον Αύγουστο ολοκληρώνεται το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο, το οποίο επιβλήθηκε στην Ελλάδα ως συνέπεια του καταστροφικού πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου το 2015» και πως «η Ελλάδα έχει δυστυχώς να αντιμετωπίσει και ένα 4ο κεκαλυμμένο μνημόνιο». Ως εκ τούτων, όπως αναφέρουν πάντοτε κύκλοι της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης συνέστησε στον κ. Μοσκοβισί να είναι πιο προσεκτικός στις δημόσιες τοποθετήσεις του, σεβόμενος τις θυσίες που έχουν υποστεί οι Έλληνες.
Εν ολίγοις, Κυριάκος Μητσοτάκης και Κωστής Χατζηδάκης καταλόγισαν στον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων ότι, ουσιαστικά, ψεύδεται όταν δηλώνει πως «δεν υπάρχει νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα και δεν θα υπάρξει», τον έχρισαν πολιτικό συνοδοιπόρο του ΣΥΡΙΖΑ – με ποιο όφελος άραγε; - και, εν τέλει, δεν έκρυψαν αμφότεροι τον εκνευρισμό τους επειδή οι διαπιστώσεις των ευρωπαίων εταίρων και των θεσμών δεν συνάδουν με το αφήγημα καταστροφής της ΝΔ.
Σύμφωνα, δε, με κυβερνητικά στελέχη ο εν λόγω εκνευρισμός πάει κι ένα βήμα παραπέρα – υποκρύπτει, όπως λένε, τη συνταγή παράτασης της λιτότητας με την οποία θέλει να κυβερνήσει η ΝΔ, χρησιμοποιώντας ως άλλοθι τους δανειστές και τα ψηφισμένα μέτρα.
«Για αυτό και δεν θέλανε τα αντίμετρα. Δεν θα επαναδιαπραγματευτούν τα μέτρα 2019-2020. Θα τα εφαρμόσουν. Τα υπόλοιπα προσεχώς», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, ενώ σκωπτική ήταν η αντίδραση του Μαξίμου: «Μετά τον κ. Χατζηδάκη, ήρθε η σειρά του κ Μητσοτάκη να κάνει παρατήρηση στον Ευρωπαίο Επίτροπο, κ. Μοσκοβισί που μίλησε για τη θετική οικονομική πορεία της χώρας και το τέλος των μνημονίων. Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη εκεί στη ΝΔ», ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.
Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκε και ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, γράφοντας στο twitter: «Θύμωσε, λέει, ο Κ. Χατζηδάκης με την ομιλία του Π. Μοσκοβισί σήμερα στη Βουλή. Φυσική αντίδραση: όταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με τις απόψεις μας τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα...».

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: