Σάββατο 28 Ιουλίου 2018

Χριστόφορος Βερναρδάκης: «Η πολιτική ευθύνη δεν είναι απλώς μια συγνώμη. Είναι συγνώμη στη νιοστή»

Ο υπουργός επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, διευκρινίζει τη διαφορά και τη σημασία της ανάληψης πολιτικής ευθύνης, απ' την απλή δήλωση μιας "συγνώμης"...
Διευκρινίσεις (αυτονόητες): η Ανάληψη πολιτικής ευθύνης είναι πολύ βαρύτερη και πολύ ισχυρότερη πράξη από τη δήλωση μιας "συγνώμης". 
Ανάληψη πολιτικής ευθύνης σημαίνει α) δεν καταφεύγουμε σε δικαιολογίες και μετάθεση ευθυνών σε πυροσβεστική, αστυνομία, εθελοντές, κλπ, β) δεν καταφεύγουμε σε άλλοθι περί εμπρησμών και κλιματικής αλλαγής - όσο πραγματικές αιτίες κι' αν είναι -, γιατί καθήκον μας είναι να προασπίσουμε τις ζωές των ανθρώπων ακόμα και μπροστά στην πιο ασύμμετρη απειλή, γ) ελέγχουμε τα κακώς κείμενα σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής προστασίας: μέσα και εργαλεία, ανθρώπινο δυναμικό, αξιοποίηση των ερευνητικών φορέων, διοικητική και οργανωτική αναβάθμιση, δ) στεκόμαστε ασυμφιλίωτα μπροστά στην μικρο-διαχείριση των τοπικών και πελατειακών δικτύων.
Ανάληψη πολιτικής ευθύνης σημαίνει να δίνεις ελπίδα και σχέδιο στην κοινωνία, τη βεβαιότητα ότι τίποτα την επόμενη μέρα δεν θα είναι ίδιο με χθες και τίποτα δεν είναι "μοιραίο" λόγω αντικειμενικών συνθηκών.
Η πολιτική ευθύνη δεν είναι απλώς μια συγνώμη. Είναι συγνώμη στη νιοστή. Είναι ο ύψιστος σεβασμός σε αυτούς που χάθηκαν, αλλά και σε αυτούς που μένουν πίσω και δεν πρέπει να χαθούν. Πολιτική ευθύνη σημαίνει λοιπόν να κάνουμε όλα τα παραπάνω,, αυτά που δεν έγιναν ποτέ στην Ελλάδα. Και ας μην ακούμε τα θλιβερά κόμματα του καθεστώτος και τα κανάλια τους που υποκριτικά ζητούν μια "συγνώμη". Ξέρουν καλά εξ' ιδίας πείρας, ότι από τότε που ανακαλύφθηκε η συγνώμη καταργήθηκε το φιλότιμο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: