Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

Παιδιά ενός κατώτερου Θεού

Δεκάδες παιδιά Ρομά, όλων των ηλικιών, εξωθούνται από τις οικογένειές τους στην επαιτεία αλλά και στην πορνεία. Τα παιδιά βιώνουν το πιο σκληρό πρόσωπο της ζωής, ζουν φρικτές καταστάσεις και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους.
Τα παραπάνω επισημαίνει ο Γιώργος Χρούσος, καθηγητής Παιδιατρικής, διευθυντής της Α’ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Αγία Σοφία», επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος «Υγεία για Ολους», που εξετάζει και εμβολιάζει παιδιά Ρομά και παιδιά προσφύγων σε όλη τη χώρα.
«Λόγω της οικονομικής κρίσης και του χαμηλού μορφωτικού επιπέδου των Ρομά, πάρα πολλά παιδιά στη χώρα μας πέφτουν θύματα των ίδιων των γονιών τους και συγγενών τους. Τα παιδιά οδηγούνται σε επαιτεία και πορνεία, αδιαφορώντας για τους κινδύνους που υπάρχουν» επισημαίνει ο καθηγητής.
Η σκληρή πραγματικότητα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι παιδιά δυστυχισμένα, ανεμβολίαστα, που δεν έχουν επισκεφτεί ποτέ γιατρό, που αντιμετωπίζουν πολλά ψυχολογικά προβλήματα, αλλά δυστυχώς δεν έχουν καμία βοήθεια.
«Τα παιδιά διστάζουν να καταγγείλουν τα φρικτά περιστατικά που βιώνουν και έχουν αφήσει τη ζωή τους στο έλεος του Θεού!» τονίζει.
Την ίδια ώρα μεγάλο αγκάθι αποτελούν και τα «ξεχασμένα» νοσήματα, τα οποία εμφανίζονται στον πληθυσμό των Ρομά και αποτελούν μεγάλη απειλή για τη δημόσια υγεία.
«Στον κλειστό πληθυσμό των Ρομά, λόγω συνεχών μετακινήσεων, πεποιθήσεων, επιλογών και δυσκολίας πρόσβασης σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ιδίως σε θέματα εμβολιασμών της παιδικής ηλικίας, επανεμφανίζονται ασθένειες που έχουν από χρόνια εξαλειφθεί στον αναπτυγμένο υγειονομικά κόσμο, όπως η ιλαρά» εξηγεί ο καθηγητής.
Επιπλέον, σημειώνει, λόγω της ανυπαρξίας συστήματος ύδρευσης/αποχέτευσης στους καταυλισμούς, επανεμφανίζονται λοιμώξεις που είχαν σχεδόν εξαλειφθεί από τη χώρα μας, δημιουργώντας προϋποθέσεις κινδύνου για την υγεία του γενικού πληθυσμού.
Ιδιαίτερα ανησυχητικό, λέει, είναι και το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός παιδιών εγκαταλείπει το σχολείο, διότι αφενός μετακινούνται οι οικογένειες λόγω εποχικών εργασιών, αφετέρου υπάρχει ένα κλίμα ρατσισμού στα σχολεία.
«Η κόλαση»
«Ολοι μας, ο καθένας από εμάς ξεχωριστά αλλά και οι αρμόδιοι φορείς και η πολιτεία πρέπει να σκύψουμε πάνω στα προβλήματα των παιδιών αυτών και να τα σώσουμε από την κόλαση στην οποία ζουν» επισημαίνει ο Γ. Χρούσος, υπογραμμίζοντας ότι τα μέλη του προγράμματος «Υγεία για Ολους» απέστειλαν σχετική επιστολή στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού και θα ενημερώσουν και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος «Υγεία για Ολους» έχουν εξεταστεί μέχρι σήμερα 5.689 παιδιά και έχουν πραγματοποιηθεί 11.378 εμβόλια (ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς, ηπατίτιδας Β’, διφθερίτιδας - τετάνου - κοκκίτη - πολιομυελίτιδας).
Οι εθελοντές του προγράμματος, που έχει την υποστήριξη του υπουργείο Υγείας και βρίσκεται υπό την αιγίδα της UNESCO, θα συνεχίσουν να ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα για να εξετάζουν, να εμβολιάζουν και να συμβουλεύουν γονείς και παιδιά για την προστασία της υγείας τους.
Τις επόμενες μέρες σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την 6η Υγειονομική Περιφέρεια θα πραγματοποιηθούν παιδιατρικές εξετάσεις και εμβολιασμοί παιδιών Ρομά στους Δήμους Ηλιδας, Πηνειού και Δυτικής Αχαΐας. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 5 Ιουλίου θα εξεταστούν και θα εμβολιαστούν παιδιά Ρομά στις περιοχές Λευκοχώρι και Τραγανό (στον Δήμο Πηνειού). Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθούν παιδιατρικές εξετάσεις και στον Δήμο Ηλιδας, στην περιοχή Κέντρο.
Την Παρασκευή 6 Ιουλίου θα εξεταστούν και θα εμβολιαστούν παιδιά Ρομά στον Δήμο Ηλιδας, στην περιοχή Παπακαυκά.
Την ίδια ημέρα θα γίνουν εξετάσεις σε παιδιά Ρομά στον Δήμο Πηνειού (περιοχή Γαστούνης) και τη Δευτέρα 9 Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν παιδιατρικές κλινικές εξετάσεις και εμβολιασμοί στον Δήμο Δυτικής Αχαϊας, στην περιοχή Σαγαίικα.
Στην Ολυμπία
Δωρεάν εξετάσεις θα γίνουν στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, στην κοινότητα Λάμπειας (Δίβρη), το Σάββατο 7 Ιουλίου.
Θα πραγματοποιηθεί ολοκληρωμένη ιατρική παρέμβαση με παθολογικό και καρδιολογικό έλεγχο στους κατοίκους της κοινότητας, με τη χρήση φορητού υπερηχογράφου-καρδιογράφου, καθώς και ενδοκρινολογικός έλεγχος (screening, με τη χρήση φορητού υπερηχογράφου).
Επίσης στις γυναίκες θα πραγματοποιηθεί γυναικολογικός έλεγχος, με λήψη κολπικού επιχρίσματος (test pap) και διακολπικό υπέρηχο.
Οι παραπάνω δωρεάν εξετάσεις θα γίνουν σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την 6η Υγειονομική Περιφέρεια, τον Ιατρικό Σύλλογο Πύργου και τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας.
 
Συντάκτης: Ντάνι Βέργου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: