Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Σε εθνολαϊκιστικό κατήφορο η Ν.Δ.

Οι χθεσινές εθνολαϊκιστικές... γκάφες της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον διεθνή εξευτελισμό της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον γ.γ. του ΝΑΤΟ.
Οι χθεσινές εθνολαϊκιστικές... γκάφες της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν ως εξής:
Προσπάθησε να στήσοει παιχνίδι με άστοχη διατύπωση του επιτρόπου Γιοχάνες Χαν τη στιγμή που ο ίδιος την είχε διορθώσει.
Έσπευσε να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι βάζει την ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ την ώρα που το ίδιο έθετε ως προϋπόθεση για να ενταχθεί η γειτονική χώρα το δημοψήφισμα και τη συνταγματική αναθεώρηση.
Η ΝΔ έσπευσε να υιοθετήσει την άστοχη δήλωση του Επιτρόπου Χαν, για να βγάλει μία πύρινη ανακοίνωση κατά της κυβέρνησης:
«Έμελλε να το ζήσει και αυτό η πατρίδα μας με τους κ. Τσίπρα και Καμμένο. Να πληροφορούμαστε από τον επίτροπο κ. Χαν ότι η κυβέρνηση συζητά να αλλάξει τα σύνορά μας με την Αλβανία! Η ΝΔ καλεί τους κ. Τσίπρα, Καμμένο και Κοτζιά να σταματήσουν εδώ και τώρα τη μυστική διαπραγμάτευση, που ως φαίνεται, κάνουν και με την Αλβανία. Αρκετά ζημιώθηκε η Ελλάδα με τα τετελεσμένα που ήδη προκαλούν στο Σκοπιανό. Οσο για τον επίτροπο Χαν, ας συνειδητοποιήσει ποιος είναι ο ρόλος του και να περιοριστεί στις αρμοδιότητές του» ανέφερε η ανακοίνωση της Ν.Δ..
Κυνερνητικές πηγές σχολίασαν:
Η ΝΔ καταρρίπτει κάθε ρεκόρ γκάφας με καταιγιστικούς ρυθμούς. Έσπευσε να υιοθετήσει την άστοχη δήλωση του Επιτρόπου Χαν, για να βγάλει μία πύρινη ανακοίνωση κατά της κυβέρνησης. Ωστόσο, δυστυχώς για τη ΝΔ απάντησε η ίδια η Κομισιόν με τη διευκρίνισή της, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα τον κ. Μητσοτάκη. Έμελλε να το ζήσει και αυτό η πατρίδα μας, να έχει αξιωματική αντιπολίτευση τους κ.κ. Μητσοτάκη και Γεωργιάδη…
Η διευκρίνιση από τις Βρυξέλλες που αγνόησε η Ν.Δ.:
Ο επίτροπος Χαν σε καμία περίπτωση δεν αναφέρθηκε σε «αλλαγή συνόρων» Ελλάδας- Αλβανίας, επισήμανε σήμερα από τις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κληθείς να διευκρινίσει σχετικές με το θέμα δηλώσεις του αρμόδιου για τη διεύρυνηση επιτρόπου στο Λονδίνο.
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επίτροπος υπογραμμίζοντας την ανάγκη επίλυσης όλων των ανοικτών διμερών ζητημάτων πριν από οποιαδήποτε μελλοντική διεύρυνση της ΕΕ, έκανε αναφορά στις συνεχιζόμενες ελληνοαλβανικές συζητήσεις για την αποκλειστική οικονομική ζώνη, η οποία φυσικά μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο στη βάση μιας αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν έκανε αυτή τη διευκρίνιση καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα ο Γιοχάνες Χαν, μιλώντας σε συνέδριο για την ανάγκη επίτευξης συμφωνιών στα Βαλκάνια, δήλωσε: «Είδαμε στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα του ονόματος, και εάν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, γιατί εκεί πρόκειται για αναδιάρθρωση των συνόρων, αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και κρίσιμο για τους πολίτες. Συνεπώς εδώ απαιτείται ηγεσία αλλά χρειαζόμαστε την ηγεσία για να γίνει αντιληπτό πως πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στις κοινωνίες».
Η Ν.Δ. έσπευσε να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι βάζει την ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ:
Ως τετελεσμένο που οδηγεί στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ χαρακτήρισε τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ειδικότερα σε δήλωση του αναφέρει: «Πριν από τρεις εβδομάδες στις Πρέσπες, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος αναγνώρισαν στα Σκόπια την υποτιθέμενη Μακεδονική εθνότητα και γλώσσα. Αυτό έγινε παρά την απόλυτη αντίθεση - και μπορώ να πω την κατακραυγή των πολιτών. Δώσαμε τότε μάχη στη Βουλή, για να αποτρέψουμε την εξέλιξη αυτή προειδοποιώντας για τις αρνητικές συνέπειες που θα επέφερε - και μάλιστα σύντομα. Σήμερα στις Βρυξέλλες, οι κ. Τσίπρας και Καμμένος ανοίγουν στο γειτονικό κράτος των Σκοπίων την πόρτα της ένταξης στο ΝΑΤΟ. Παραδίδουν έτσι το ισχυρότερο διαπραγματευτικό όπλο που είχε η Ελλάδα και αποτελούσε την εθνική γραμμή των τελευταίων 27 ετών. Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος έχουν βαρύτατες ευθύνες για τα τετελεσμένα που δημιουργούν. Σύντομα θα κριθούν και για αυτό από τον ελληνικό λαό».
Το πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη φαίνεται πως επιδεινώνεται, σχολίασαν κυβερνητικές πηγές:
Το πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη φαίνεται πως επιδεινώνεται. Αφού έβγαλε ψεύτες τους θεσμούς για την καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και τα σενάρια περί δήθεν τέταρτου μνημονίου, τώρα καταπιάνεται και με τον γγ του ΝΑΤΟ. Του θυμίζουμε λοιπόν ότι ο κ. Στόλτενμπεργκ έχει δηλώσει ξεκάθαρα πως προϋπόθεση για την ένταξη της πΓΔΜ είναι η «πλήρης επικύρωση της συμφωνίας» με την πΓΔΜ, δηλαδή η θετική ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος και της συνταγματικής αναθεώρησης.
Επομένως ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να αποφασίσει: ή και ο κ. Στόλτενμπεργκ είναι ψεύτης ή η Ελλάδα δεν παραδίδει κανένα απολύτως διαπραγματευτικό όπλο και ο ψεύτης είναι ο ίδιος. Όσο για το διαρκές ψέμα του περί αναγνώρισης «εθνότητας», ο πρωθυπουργός προ ημερών τον κάλεσε να κοιτάξει την ταυτότητά του για να το διαπιστώσει ιδίοις όμμασι. Άλλο ιθαγένεια και άλλο εθνότητα. Τόσο δύσκολο είναι για το καλύτερο βιογραφικό της χώρας;
Τι είπε ο Στολτενμπεργκ:
O γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στολτενμπεργκ καλωσόρισε χτες από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, την ιστορική συμφωνία για την ονομασία της πΓΔΜ, μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων και τόνισε ότι το ΝΑΤΟ καλεί την κυβέρνηση των Σκοπίων να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες.
Και ανέφερε ότι η πΓΔΜ δεν μπορεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, αν δεν αλλάξει την ονομασία της και αν δεν επικυρώσει τη συμφωνία με την Ελλάδα.
To πλήρες κείμενο της παραγράφου της απόφασης του ΝΑΤΟ που αναφέρεται στην πΓΔΜ, έχει ως εξής:
«Στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου αποφασίσαμε ότι το ΝΑΤΟ θα μεταθέσει την πρόσκληση στην πΓΔΜ για να μπει στη Συμμαχία, μόλις βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.
Καλωσορίζουμε την ιστορική συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων στην επίλυση της ονομασίας. Σε συνάρτηση με την πολιτική μας, αποφασίσαμε να προσκαλέσουμε την κυβέρνηση των Σκοπίων να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες για να ενταχθούν στη Συμμαχία μας. Η πλήρης εφαρμογή όλων των προκαθορισμένων εσωτερικών διαδικασιών, με σεβασμό στη συμφωνία για την επίλυση του ονόματος, είναι προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας.
Eπικροτούμε την κυβέρνηση για την ουσιαστική ενίσχυση καλών σχέσεων γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης σε ισχύ της Συνθήκης για τη Φιλία, την Καλή Γειτονία και την Συνεργασία με τη Βουλγαρία. Καλωσορίζουμε τις αποφασιστικές προσπάθειες της νέας κυβέρνησης τον περασμένο χρόνο και την ουσιαστική πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε μια σειρά από αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και ενθαρρύνουμε τις περαιτέρω προσπάθειες σε μεταρρυθμίσεις πριν και μετά την ένταξη, με σκοπό να ενισχυθεί η συμβολή της χώρας στη Συμμαχία.
Σημειώνουμε, επίσης, τις συνεχείς προσπάθειες για να οικοδομηθεί μια λειτουργική πολυεθνική κοινωνία, η οποία βασίζεται στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας της Οχρίδας και ενθαρρύνουμε περαιτέρω προσπάθειες σε αυτόν τον τομέα. Καλούμε όλους τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας να παίξουν εποικοδομητικό ρόλο σε αυτές τις διαδικασίες και στην γρήγορη εφαρμογή της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Εκτιμούμε τη σταθερή στήριξη των Σκοπίων στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και στις αποστολές και στις εν εξελίξει συμβολές για τη διεθνή ασφάλεια.».

Δεν υπάρχουν σχόλια: