Σάββατο 14 Ιουλίου 2018

Κοτζιάς: Η συμφωνία για την ΠΓΔΜ θα περάσει από τη Βουλή

Σίγουρος ότι θα εξασφαλιστεί η απαιτούμενη πλειοψηφία στο ελληνικό Κοινοβούλιο, προκειμένου να επικυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών, εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος «επενδύει» σε βουλευτές από το Ποτάμι και τους ΑΝ.ΕΛΛ. που θεωρούν καλή τη συμφωνία. Υποστήριξε ότι περίπου το 55% των Ελλήνων τάσσεται κατά της συμφωνίας.
Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Νίκος Κοτζιάς υπενθύμισε ότι τον Δεκέμβριο 2017, αναφερόμενος στο Μακεδονικό, είχε δηλώσει ότι «έχουμε τη στήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών του κοινοβουλίου». Με αφορμή την αντίθεση που έχουν εκφράσει οι ΑΝ.ΕΛΛ. για το συγκεκριμένο ζήτημα, ο υπουργός υπογράμμισε ότι «δεν αναφέρεται πουθενά στο Σύνταγμα ή στους άγραφους κανόνες της Δημοκρατίας ότι χρειαζόμαστε μια πλειοψηφία» των κυβερνητικών κομμάτων.
Αντίθετα, τόνισε, μετράει η πλειοψηφία των βουλευτών του κοινοβουλίου «και μια τέτοια πλειοψηφία για τη συμφωνία θα υπάρξει... Επιδιώκουμε μία πλειοψηφία άνω των 150 ψήφων κι αυτή θα τη λάβουμε».
Ο κ. Κοτζιάς αναγνώρισε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν θα υπερψηφίσουν ως κόμμα, ωστόσο επισήμανε ότι υπάρχουν βουλευτές των ΑΝ.ΕΛΛ. που θεωρούν καλή τη συμφωνία, όπως και κάποιοι από το Ποτάμι.
Ο υπουργός άφησε αιχμές για τη στάση του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο συγκεκριμένο ζήτημα: «Ο Μητσοτάκης δηλώνει ότι σε ένα κοινοβούλιο με πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας δεν πρόκειται να υπάρξει κύρωση. Θα ήμουν περίεργος να δω τί θα έκανε όντως σε μια τέτοια περίπτωση. Δεν πιστεύω ότι θα έκανε αυτά που ανακοινώνει τώρα...», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με το ότι η πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών τάσσεται κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Κοτζιάς αποκάλυψε ότι σε δημοσκοπήσεις για λογαριασμό του υπουργείου Εξωτερικών (που δεν προορίζονται για δημοσίευση) περίπου το 55% είναι κατά της συμφωνίας, ενώ το 37% υπέρ. Όπως υπογράμμισε, πρόκειται για μία «καλή αφετηρία, εάν σκεφτεί κανείς ότι η λύση υποστηρίχθηκε στο κοινοβούλιο μόνον από τον ΣΥΡΙΖΑ».
Αναφορικά με το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία, ο κ. Κοτζιάς έκανε λόγο για μία πρωτοφανή ενέργεια από πλευράς Άγκυρας, για να υπογραμμίσει ότι «η ανθρώπινη ζωή δεν έχουν στην Τουρκία την ίδια σημασία που έχουν στην Ελλάδα». Όπως τόνισε «με την αξιοπρέπεια και την ελευθερία των ανθρώπων δεν δικαιούται κανείς να παίζει πολιτικά παιχνίδια».
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: